Päť rokov lží a manipulácií v Sýrii: Zúfalý list belgického mnícha pôsobiaceho v Sýrii ministrovi zahraničných vecí

Päť rokov lží a manipulácií v Sýrii: Zúfalý list belgického mnícha pôsobiaceho v Sýrii ministrovi zahraničných vecí

Sýria/Belgicko 21. marca 2016 (HSP/radiovaticana.cz/Foto: TASR/AP-Frank Augstein)

 

Prinášame vám preklad listu belgického mnícha pôsobiaceho v Sýrii, ktorý v ťažkej situácii napísal belgickému ministrovi zahraničných vecí a ktorý na svojich stránkach priniesla česká sekcia vatikánskeho rádia

Ilustračná snímka. Protestujúca drží fotografiu raneného sýrskeho dieťaťa
Ilustračná snímka. Protestujúca drží fotografiu raneného sýrskeho dieťaťa

Excelencia,

Reklama

som Belgičan žijúci v Sýrii a obraciam sa na Vás, ctihodného ministra našej milovanej vlasti, aby som Vám poskytol informácie o mojej situácii a požiadal Vás o ďalšiu spoluprácu pri ochrane mňa ale aj sýrskeho ľudu.

V roku 2010 som ja, otec Daniel Maes, premonštrátsky kňaz z flámskeho opátstva Postel-Mol prišiel slúžiť do sýrskej rehoľnej komunity Mar Yakub v Qâra. Prichádzal som s mnohými predsudkami a podozreniami. Kontakt s miestnymi obyvateľmi a s touto zemou mi však spôsobil kultúrny šok.

Reklama

Je pravdou, že individuálne a politické slobody v Sýrii neboli príliš rozvinuté a neboli ani tak dôležité (medzitým došlo k zmenám a vznikol pluralitný systém politických strán). Na druhej strane tu bola harmonická spoločnosť zložená z  mnohých náboženských obcí a etník žijúcich po celé stáročia v mieri. Okrem toho tu existovala východná veľkorysá pohostinnosť a tak vysoká miera bezpečnosti, ktorú sme vo svojej vlasti nikdy neokúsili. Krádeže a násilnosti sa tu prakticky nevyskytovali. Krajina nebola zadĺžená a nebol tu žiaden bezdomovec. Naopak, boli tu prijaté stovky tisíc utečencov z okolitých krajín a bolo o nich postarané rovnako ako o tunajších občanov. Každodenný život bol veľmi ekonomický, potraviny lacné. Školy, univerzity a nemocnice boli zadarmo aj pre nás, cudzincov patriacich k sýrskej kláštornej komunite, ako sme sa mohli sami presvedčiť.

Medzitým vypukla strašná vojna. Na vlastné oči sme videli, ako cudzinci (nie Sýrčania) organizovali manifestácie, ktoré boli filmované katarskou televíziou Al-Jazeera a potom vysielané do celého sveta s falošným výkladom, že sýrsky ľud sa búri proti diktatúre. Títo cudzinci potom lákali mladých ľudí z našej dediny, aby sa k nim pripojili. Došlo k atentátom a vraždám v sunnitských a kresťanských kruhoch, čo vyvolalo dojem, že ide o akési prejavy pomsty podobné občianskej vojne.

Navzdory týmto pokusom vyvolať nenávisť a chaos zostal sýrsky ľud zjednotený. Ako jedna rodina Sýrčania protestovali proti zahraničným teroristickým skupinám a krajinám, ktoré ich podporujú. Stovky tisíc nevinných ľudí bolo zabitých, vrátane mnohých vládnych vojakov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. Školy, nemocnice a infraštruktúra boli zrovnané so zemou. Niekoľko miliónov občanov ušlo do zahraničia. Väčšina z nich však našla útočisko v tých častiach krajiny, ktoré sú pod ochranou armády. Vláda sa totiž rozhodla, že nebude chrániť svoje ropné ložiská v púšti a jej absolútnou prioritou sa stala ochrana obyvateľstva. V novembri 2013 sme sa aj my stali cieľom ozbrojených útokov. Útoky a ostreľovanie okolo nás desiatkami tisíc ozbrojencov bolo tak masívne, že ľudsky vzaté neexistovala žiadna možnosť ako uniknúť smrti a skaze.

Vďaka Bohu, celá naša komunita bola zázračne ochránená a dodnes zostala nedotknutá spolu s obyvateľstvom v Qâra, a to aj vďaka armáde.

Včasný ruský zásah na žiadosť sýrskej vlády viedol k hlbokej premene a rázne potrel všetky typy teroristických skupín, za čo je sýrsky ľud veľmi vďačný. Je tu nádej. Avšak tisícky zahraničných, ozbrojených, vycvičených a platených džihádistov naďalej prichádzajú do Sýrie, aby sa znovu pokúsili zlomiť húževnatý odpor národa.

Reklama

Teraz zakúšame najväčšiu humanitárnu krízu od II. svetovej vojny. Snažíme sa na túto výzvu odpovedať a pomáhať všetkým potrebným. Naša komunita zorganizovala tri strediská: v Damasku, Tartúze a tu v kláštore, odkiaľ pomoc vychádza. Pred dvoma týždňami sme taktiež mohli ponúknuť pomoc Aleppu – najviac postihnutému sýrskemu mestu – 8 a pol tisícmi balíkov so zdravotnou  pomocou a finančne veľmi nákladnou pojazdnou nemocnicou. Práve za to prevzala zakladateľka a predstavená tohto kláštora matka Agnes-Mariam v Moskve významné ocenenie za mier a spravodlivosť „Femida“. Môžeme pokračovať v tejto pomoci jedine vďaka veľkodušnej podpore početných dobrodincov, niektorých medzinárodných organizácií a krajinám, ako je Holandsko, ktoré sú ochotné nás podporovať v poskytovaní pomoci tým najnúdznejším, bez ohľadu na ich náboženský či etnický pôvod.

S veľkou dôverou sa obraciame na Vás s prosbou, aby ste sa nenechali klamať mediálnymi lžami a manipuláciami a naopak, odvážne uznal to, čo sa v Sýrii skutočne deje. Nezabúdajme na nedávne tragické príklady. Na základe hrubých lží boli už zmasakrované celé národy a štáty. Niektoré veľké mocnosti sa chceli zmocniť ropy, zlata, bánk a skladov zbraní. Taktiež naša belgická vlasť prispela k destabilizácii určitých krajín, kde teraz vládne totálny chaos. Boli to akcie ilegálne a neľudské. Prečo k nim došlo?

Sýria je zvrchovaná krajina, kolíska najstarších civilizácií a drahocennej kresťanskej viery. Sýria má legitímnu vládu a prezidenta legitímne zvoleného drvivou väčšinou ľudu a rôznych náboženských a etnických zložiek. Žiaden medzinárodný zákon nemôže ospravedlniť ani jednu zahraničnú intervenciu v Sýrii. Rozhodnutie o budúcnosti a vláde Sýrie patrí len samotným Sýrčanom. Budete na základe nehoráznych lží spolupracovať na zabíjaní a ďalšej devastácii tunajšieho ľudu v rozpore s celým medzinárodným právom a ľudskou dôstojnosťou? Majú sa utečenecké tábory ešte rozšíriť? Chcete uvrhnúť celý národ do beznádejnej biedy len preto, že si tu superveľmoci chcú postaviť ropovod, zmocniť sa ropy, zemného plynu a ďalšieho prírodného bohatstva a dobyť sýrske územie kvôli jeho východnej strategickej pozícii? Pokoj a bezpečnosť tohto ľudu si vyžadujú uznanie zvrchovanosti jeho územia, jeho nezávislosti, národnej a kultúrnej jednoty. Azda má byť dočasné krehké prímerie prerušené novými ilegálnymi vojenskými intervenciami?

Excelencia, skutočný a udatný štátnik pripravuje budúcnosť; skutočný a udatný štátnik rešpektuje medzinárodné právo a zvrchovanosť iných krajín; skutočný a udatný štátnik chce, aby aj jeho vlastná krajina bola rešpektovaná a skutočný a udatný štátnik slúži svojmu ľudu (latinské slovo minister znamená služobník).

Excelencia, buďte odvážny a kontaktuje sýrsku vládu, obnovte diplomatické vzťahy a zrušte všetky sankcie proti sýrskemu ľudu, pretože nie sú ničím iným než ekonomickým terorizmom. Ponúknite im v mene belgického ľudu veľkoryso svoju pomoc a podporu.

Reklama

Kto totiž slúži záujmom cudzích mocností, aby iné návrhy uvrhol do najhlbšej biedy, je teroristickým lídrom a nie je hoden nazývať sa štátnikom. Môžeme od Vás žiadať, aby ste sa nestavali na stranu vrahov ale na stranu nevinných obetí?

Preto to od Vás žiadame my, sýrsky ľud a obrovské množstvo ľudí dobrej vôle v Belgicku aj inde. Za toto Vám budeme vďační, zapíšete sa do dejín a budú si Vás ctiť ako skutočného štátnika.

Prijmite nielen naše znepokojujúce volanie, ale aj náš úctivý pozdrav.

 

Otec Daniel Maes (z Postel-Mol)
V Deir Mar Yakub, Qâra, Sýria, 11. marca 2016

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali