Hrozí nám Majdan? Madej varuje pred nepokojmi, Lipšic pred „náhubkovým“ zákonom

Hrozí nám Majdan? Madej varuje pred nepokojmi, Lipšic pred „náhubkovým“ zákonom

Bratislava 4. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Politická kultúra v Národnej rade SR sa od jedného volebného obdobia k druhému zhoršuje a nie je vylúčená ani majdanizácia slovenskej politickej scény. Vyhlásil to dnes predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD), ktorý má spolu s kolegami pripraviť zmeny Rokovacieho poriadku NR SR s cieľom upraviť problematiku poriadku v pléne. Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) však varuje pred náhubkovým zákonom, ktorý má opozícii zavrieť ústa

Róbert Madej
Róbert Madej

„Môžeme diskutovať o vecných zmenách, lebo sa bohužiaľ znižuje politická kultúra. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) nám zatiaľ žiaden vecný zámer nezaslal, mali by sme preto dať priestor poslancom a predsedovi NR SR, aby predložili svoje návrhy. Ja osobne si myslím, že by sme mohli prispieť k návratu etiky a elementárnej slušnosti. Vždy si myslím, že už to nemôže byť horšie, úroveň sa ale každým volebným obdobím znižuje. Obávam sa o majdanizáciu slovenskej politickej scény,“ priznal Madej.

Reklama

Podľa jeho slov je parlament priestorom na slušné prezentovanie svojich myšlienok, a nie na vyvolávanie roztržiek či na hrozby násilím. „Požiadavku pána Danka beriem vážne, treba vecne a konštruktívne rokovať,“ vyzýval Madej.

Lipšic je však presvedčený, že pre transparent Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) počas odvolávania Kaliňáka žiaden fyzický konflikt nehrozil a schôdza k odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nemala byť prerušená. „Bol som v pléne, je to výhovorka. Nič také nehrozilo,“ zdôraznil.

Reklama

Opozičnému poslancovi sa tiež nepáči, že po novom by mal predsedajúci schôdze posudzovať úroveň prejavu jednotlivých poslancov. „Mám problém s tým, že kto to bude posudzovať. Vy vravíte, že vládna väčšina. Ale ak urážajú vládni poslanci, je to fajn. Ak to isté urobí opozičný poslanec, vykrikujete, aké je to neslušné. Zveriť vládnej väčšine právo rozhodovať, ktorý prejav urážlivý je a ktorý nie, je koniec slobody prejavu. Žiaden rovnaký meter nezabezpečíte. Považujem to za veľmi nebezpečný precedens, ktorý si nedovolil ani Vladimír Mečiar,“ odkázal.

Jediné, či si Lipšic vie predstaviť, je určenie pravidiel pri používaní vizuálov. „Ale dať predsedajúcemu právo hovoriť do obsahu prejavu, to je vec, ktorú si ja v slobodnom parlamente vôbec neviem predstaviť,“ povedal.

Lipšicovi sa nepozdáva ani myšlienka zriadenia parlamentnej stráže. „Opozícia bude vyvádzaná z pléna. To podľa vás posilní dôveryhodnosť parlamentu? Máte pocit, že hlavnou príčinou nedôvery je transparent v parlamente alebo zakrývanie korupcie a podvodov?“ pýtal sa. Opozičný poslanec je preto presvedčený, že prijímať takýto náhubkový zákon je len eskalovaním napätia.

Peter Kresák (Most-Híd) takýto pohľad odmietol. „Prečo musíme už vopred strašiť verejnosť náhubkovým zákonom? Veď už dnes je možné vykázať poslanca, ktorý narušuje slušnosť, len sa to nevyužíva. Nikto nechce obmedziť slobodu slova, to neprichádza do úvahy. Parlament je o hovorení, ale nie o premietaní a vizuáloch,“ povedal.

Karol Farkašovský (SNS) je presvedčený, že NR SR je zrkadlo, ktoré smeruje aj k našej verejnosti. „Ale to, čo sa v poslednom čase v parlamente odohráva, viaceré vystúpenia sú za hranicou slušnosti. Pozitívom preto je, že je tu vôľa a ochota tento problém riešiť,“ pripustil.

Reklama

Madej Lipšica upozornil, že na stole ešte nie je žiaden legislatívny návrh, preto by nemal používať marketingové označenie o náhubkovom zákone. Poslanci si chcú najskôr pozrieť, ako to funguje v iných parlamentoch v cudzine. „Je potrebná komparácia právnych úprav iných štátov EÚ, aby sme sa aj my mohli posunúť ďalej,“ vysvetlil.

Ústavnoprávny výbor napokon hlasmi koalície odhlasoval, že vzhľadom na aktuálne udalosti na doterajších schôdzach pléna je nevyhnutné novelizovať rokovací poriadok, aby predsedajúci schôdze mohol zabezpečiť poriadok v sále. Výbor zároveň požiadal Danka, aby predložil návrhy zmien v legislatívnej podobe. Madej tiež nevylúčil, že na prípravu novelizácie vznikne pracovná skupina. Rovnako tak by sa mal naformulovať Etický kódex poslanca ako súčasť rokovacieho poriadku. „Cítim, že ho treba schváliť čím skôr. Z hľadiska upadajúcej kultúry a morálky by sa niektorým agresívnym kolegom z opozície hodil. Je dobré, ak niekto bude vidieť čierne na bielom, čo je slušnosť,“ dodal Madej.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali