Košický dukát bol úspešný v roku 2015. Aký bude v roku 2016?

Košický dukát bol úspešný v roku 2015. Aký bude v roku 2016?

Košice 14. januára 2016 (HSP/Foto:HSP)

 

Rozhovor s tvorcom projektu lokálneho platidla Košický dukát, predsedom občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb, známym košickým právnikom Vladimírom Gürtlerom

Na snímke Košický dukát
Na snímke Košický dukát

 

Reklama

Pán Gürtler, ešte pre tým, ako sa začneme venovať roku 2016, skúste stručne zhodnotiť rok 2015?

Rok 2015 hodnotím z pohľadu úspešnosti projektu lokálneho platidla KOŠICKÝ DUKÁT za viac ako len dobrý. V našom združení sa podarilo vydať v minulom roku dve „mince“. Vydali sme košický 1 dukát a 5 dukát. Hlavne košický 5 dukát hodnotím ako mimoriadne vydarený. Umelecká úroveň oboch dukátov je veľmi vysoká, keďže ich razili v Mincovni Kremnica na základe návrhov známeho slovenského medailéra a autora mincí B. Rónaia. Je len otázkou vkusu, komu sa viac páči 1 dukát a komu 5 dukát, ale materiálovo je výnimočný 5 dukát. Tým, že je 5 dukát vyrazený v špeciálnom bimetale sa dostal na úplne inú kvalitatívnu úroveň vo vzťahu nielen k 1 dukátu ale aj iným „minciam“ razených dokonca niektorými štátmi. Chcem však zdôrazniť, že hlavným účelom projektu KOŠICKÝ DUKÁT nie je vydávanie „mincí“ ale zavedenie lokálneho platidla v Košiciach a košickom kraji. Tu ešte v tejto veci máme čo zlepšovať.

Reklama

 

Košický dukát
Košický dukát

Čo konkrétne potrebujete zlepšiť pri zavádzaní lokálneho platidla? Môžete aj bližšie našim čitateľom objasniť režim fungovania tejto paralelnej meny?

Základný princíp fungovanie lokálnej meny je ten, že všeobecne akceptovaný subjekt (v podstate emitent) vydáva túto lokálnu menu a dáva ju do obehu medzi ľudí. My (pozn. redakcie Oz KOŠICKÝ DUKÁT na výmenu tovarov a služieb) dávame do obehu lokálne platidlo KOŠICKÝ DUKÁT medzi ľudí a podnikateľov. Veríme, že tým podporíme lokálnu ekonomiku. Košický dukát totiž zostáva v rámci regiónu a točí sa v tomto regióne. V súčasnosti analyzujeme a riešime najvhodnejší spôsob vsunutia dukátu do obehu ekonomiky košického kraja a tiež akú najlepšiu formu zvoliť, aby košický dukát ľudia viac používali a ten sa tým pádom aj rýchlejšie točil medzi podnikateľmi. Snažíme sa modifikovať na lokálne pomery princípy fungovanie lokálneho platidla presne podľa knihy Bernard Lietaer: BUDOUCNOST PENĚZ.

Košický dukát
Košický dukát

 

Kto je Bernard Lietaer?

Reklama

Bernard Lietaer je významný odborník na medzinárodné financie a peňažné systémy. Počas svojho pôsobenia v Národnej banke Belgicka se Lietaer podieľal na projektovaní a zavádzaní európskej menovej jednotky ECU, predchodcovi eura.

Košický dukát
Košický dukát

 

Chcete konkurovať euru?

Takto by som to nestaval. Tak ako Lietaer, aj ja tvrdím, že doplnková mena (lokálne platidlo košický dukát) skôr doplňuje, než konkuruje euru. Lokálne platidlo totiž môže plniť a pomaly to aj začína plniť košický dukát tie funkcie, kde euro zlyháva.

 

Reklama

Takže nechcete nahradiť euro v Košiciach?

Nie. Zatiaľ 🙂 Čas ukáže, ako sa celý projekt vyvinie. Každopádne máme pripravených viac variantov, aby projekt tak ako úspešne začal, aj úspešne pokračoval v ďalších rokoch.

 

Čo plánujete v roku 2016 s dukátom?

Je toho viacej. Celý projekt lokálneho platidla je nastavený na obdobie minimálne do konca roku 2018. Osobne si však myslím, že projekt bude dlhodobý, nielen na štyri roky. Podľa nášho schváleného emisného plánu v rokoch 2015-2018 sa ľudia naozaj majú na čo tešiť.  V tomto roku bude vydaný 2 dukát a 50 dukát. 50 dukát bude vyrazený v striebre a 2 dukát pravdepodobne v materiály rovnakom ako boli slovenská dvoj a päťkoruna. To ešte aktuálne riešime s odborníkmi v Mincovni Kremnica š.p.. Ide o to, že výrobné náklady na emisie v objemoch, ktoré teraz naše občianske združenie vydáva sú relatívne dosť vysoké, takže hľadáme optimálne varianty ako ďalej.

Projekt KOŠICKÝ DUKÁT totiž nebol stavaný na zberateľoch ale na tom, aby dukáty obiehali medzi verejnosťou ako lokálne platidlo. Doteraz vyrazené dukáty sú mimoriadne umelecky vydarené, čo je na jednej strane plus, na druhej strane je to trochu problém. Pri jednodukáte sa totiž stalo to, že ľudia si dukát nechávali ako pamiatku, talizman. To sa do značnej miery zmenilo teraz pri 5 dukáte, ktorý začal omnoho viac cirkulovať medzi obchodníkmi. Ľudia začali 5 dukát reálne využívať ako platidlo. Zároveň sme na rozdiel od jednodukátu zmenili prístup tak, že pre zberateľov je vyčlenených už len 20 % emisie. Pri 1 dukáte bolo pre zberateľov vyčlenených až 50 % emisie, čo limitovalo obeh dukátu medzi obchodníkmi.

 

Koľko subjektov akceptuje KOŠICKÝ DUKÁT?

Aktuálne je to už 48 obchodníkov a firiem. V podstate je to široký záber rôznych subjektov, reštauráciami začínajúc a účtovníkmi končiac. Snažíme sa do systému zapojiť len subjekty, ktoré garantujú kvalitu za svoje tovary a služby. Ide nám hlavne o to, aby ľudia za dukáty dostali kvalitu a nie kvantitu. Keď sa nám podarí dohodnúť v tomto roku relevantné prevádzky s potravinami, ktoré budú akceptovať dukát, budem mimoriadne spokojný. Je to na dobrej ceste.

 

Reklama

Chceli by ste dodať ešte niečo na záver pán Gürtler?

V prvom rade ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do nášho projektu KOŠICKÝ DUKÁT – lokálne platidlo. Nielen obchodníkom, ktorí dukáty akceptujú, ale aj skutočným lokálpatriotom, ktorí dukáty v obchodoch míňajú. Projekt dukátu pokračuje podľa plánu a mimoriadne úspešne. Budeme radi, ak si ľudia osvoja dukát ako lokálne platidlo, ako ich každodennú súčasť a ani si už nebudú uvedomovať, či v Košiciach platia dukátom alebo eurom. Tým by nastal enormný progres ekonomiky Košíc. Aj preto sa snažíme zainteresovať verejnosť do priamej participácie, napr. pri návrhoch aktuálneho dvojdukátu. Každý sa môže zapojiť do ankety, na základe ktorej významný slovenský medailér a autor minci R. Lugár spracuje finálnu verziu reverzu dvojdukátu – viac: www.kosickydukat.sk/anketa/

Záverom by som tiež chcel uviesť, že projekt KOŠICKÝ DUKÁT má niekoľko fáz. Sme pripravení aktuálne reagovať na vývoj na trhu. Vzhľadom na dopyty viacerých subjektov a významných ľudí je veľký predpoklad, že projekt dukátu sa posunie do stavu, ktorá milo prekvapí nielen Košičanov, občanov košického kraja, ale aj výrazne širšie okolie, čo sa týka geografie. To je však zatiaľ tajomstvo a všetci sa o tom dozvedia v príhodný čas.

Ďakujem za rozhovor pre Hlavné Správy pán Gürtler.

 

Reklama

Aj ja v mene nášho združenia  KOŠICKÝ DUKÁT na výmenu tovarov a služieb ďakujem HLAVNÝM SPRÁVAM za možnosť viac objasniť verejnosti náš projekt lokálneho platidla. V prípade, ak by sa Vaši čitatelia chceli dozvedieť viac, stačí ísť na našu web stránku www.kosickydukat.sk.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali