Kiššová: V 21. storočí patrí eutanázia do slobody jednotlivca. Naozaj?

Kiššová: V 21. storočí patrí eutanázia do slobody jednotlivca. Naozaj?

Bratislava 10. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Eutanázia je na Slovensku v súčasnosti nelegálna, čo má podľa jej slov mnohým prinášať neznesiteľnú a nezvrátiteľnú bolesť

Spoločenská diskusia o eutanázii prebieha, o tejto téme by sa na jar mala uskutočniť aj odborná konferencia. Pre TASR to dnes potvrdila poslankyňa NR SR Jana Kiššová (SaS), ktorá v auguste ohlásila zámer otvoriť na Slovensku diskusiu o eutanázii. Samotný zákon umožňujúci dobrovoľnú smrť nevyliečiteľne chorých by mohol byť predložený koncom leta.

Reklama
Na snímke Jana Kiššová

“Väčšinou sa stretávam s ľuďmi, ktorí pracujú s ťažko chorými. Oni na rovinu nepovedia, že eutanázia áno, ale niektoré prípady sú také ťažké, že záver života je zbytočným utrpením,” upozorňuje Kiššová. Na otázku, či si myslí, že pre svoj návrh získa v parlamente podporu, odvetila, že prieskumy na túto tému hovoria jasne. “Eutanázia je žiadaná, závisí to ale od politickej vôle. Priznávam, že je to veľmi odvážna téma, netrúfam si preto povedať áno alebo nie. Logické argumenty sú ale na strane eutanázie,” tvrdí Kiššová.

Eutanázia je na Slovensku v súčasnosti nelegálna, čo má podľa jej slov mnohým prinášať neznesiteľnú a nezvrátiteľnú bolesť. Kiššová poukázala na to, že takýto stav nie je dobrý a núti chorých k predlžovaniu utrpenia i nedôstojnému koncu života a spôsobuje aj bezmocnosť príbuzným. Poslankyňa upozornila, že eutanáziu na Slovensku právny poriadok stavia na rovnakú úroveň ako úkladnú vraždu. “Som presvedčená, že nikto, vonkoncom nie legislatíva, nemá mať právo chcieť od jednotlivca znášanie neznesiteľného utrpenia, ktoré je spôsobené nevyliečiteľnou chorobou, ak to tento človek sám nechce a želá si svoje nezvrátiteľné trápenie ukončiť,” povedala poslankyňa.

Reklama

V septembri 2014 boli prezentované výsledky prieskumu agentúry Focus, z ktorých vyplynulo, že celkovo 58,8 percenta respondentov považuje za dôležité, aby sa na Slovensku riešila otázka eutanázie. Rovnako väčšina (55,9 percenta) opýtaných súhlasila s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť svoj život za asistencie lekára.

Agentúra respondentov najskôr požiadala o ich názor, do akej miery vôbec v súčasnosti považujú riešenie otázky eutanázie na Slovensku za dôležité alebo nedôležité. Znenie otázky: “A teraz sa venujme situácii, kedy by ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a znáša veľké utrpenie, mal právo na svoju žiadosť dobrovoľne ukončiť svoj život za asistencie lekára (tzv. eutanázia). Považujete v súčasnosti za dôležité alebo nedôležité riešiť túto otázku na Slovensku?”

Možnosť “veľmi dôležité” si vybralo 20,6 percenta opýtaných, “skôr dôležité” 38,2 percenta, “skôr nedôležité” 20,4 percenta, “vôbec nie dôležité” 13,6 percenta a nevedelo odpovedať 7,1 percenta respondentov. Celkovo teda takmer 6 z 10 (58,8 percenta) opýtaných považuje za dôležité, aby sa na Slovensku v súčasnosti riešila otázka eutanázie. Druha strana však namieta, že otázka je sugestívna, pretože ak navodíte situáciu, že niekto znáša veľké utrpenie, tak väčšina ľudí odpovie, že áno, treba to riešiť. Nevypovedá to však presne to, že by súhlasili, aby sa takýto človek v tomto stave nechal zabiť lekárom.

Respondentom bola následne položená otázka: “Vy osobne, do akej miery súhlasíte alebo nesúhlasíte s tým, aby ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a znáša veľké utrpenie, mal možnosť na svoju žiadosť dobrovoľne ukončiť svoj život za asistencie lekára?” Odpoveď “rozhodne súhlasím” si vybralo 17,7 percenta opýtaných, “skôr súhlasím” 38,2 percenta, “skôr nesúhlasím” 17,9 percenta, “rozhodne nesúhlasím” 17,5 percenta a 8,8 percenta respondentov nevedelo odpovedať. Viac ako polovica (55,9 percenta) opýtaných teda súhlasila s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť svoj život za asistencie lekára. Aj pri tejto otázke však je namietaná jej sugestívnosť.

Eutanázia sa vždy začína presadzovať pomocou takzvanej technológie overtonových okien tým, že chcem pomôcť, urobiť dobre niekomu, kto veľmi trpí a komu niet inej pomoci. Pokračuje však tým, že možno dať zabiť aj dieťa, ktoré trpí, ale tu dochádza k malej ale podstatnej zmene. Zatiaľ čo dospelý človek, chorý a znášajúci silné bolesti, o svojej smrti rozhodne takpovediac slobodne (ak je tak vôbec možné nazvať stav, keď ste vystavení okoliu či spoločenskému tlaku, ktorý vám dáva najavo, že ste na príťaž alebo silnej bolesti, pretože viaceré prípady dokumentujú, že ak pacientovi z nejakého dôvodu bolesti ustúpili, eutanáziu už nepripúšťal. Rovnako tomu bolo v prípade, keď bol trpiaci človek obklopený vľúdnym okolím či prijímajúcou rodinou.), o dieťati rozhodujú iné osoby. Sú to v prvom rade rodičia a do rozhodovacieho procesu je zakomponovaný aj lekár, ktorého stanovisko je podstatné, pretože rodičia – laici spravidla nedokážu posúdiť odbornú stránku stavu dieťaťa. A tu vzniká podstatné nebezpečenstvo, lebo ak dnes môžu iní ľudia rozhodnúť o eutanázii dieťaťa, je predpoklad, že v blízkej budúcnosti budú aj v iných prípadoch rozhodovať o eutanázii človeka iní ľudia (pravdepodobne rôzne komisie), ktorí rozhodnú, či človek žije ešte dôstojný život, alebo už jeho život ľudskú dôstojnosť postráda. To znamená, že ľudia v rôznych komisiách rozhodnú o tom, či telesne postihnuté deti a ľudia, starí ľudia, väzni odsúdení na doživotie žijú dôstojný život. Ak dôjdu k záveru, že nie, tak im nariadia eutanáziu a zlikvidujú ich.

Reklama

Takže pre ilustráciu, ak by Schumacher spadol na svahu v blízkej budúcnosti, asi by sa urobilo všetko pre jeho záchranu, ale ak by zostal v takom stave ako teraz, tak by zasadla komisia a tá by v jeho prípade nariadila eutanáziu, lebo jeho život už postráda znaky ľudskej dôstojnosti.

To, čo sme opísali v riadkoch vyššie, znie ako sci-fi, ale vývoj v oblasti zavádzania eutanázie do praxe pokračuje. Ďalším štádiom je uzákonenie, že eutanáziu môže podstúpiť aj zdravý človek. Vo Švajčiarsku, kde je eutanázia legálna, si dôchodcovia uzatvárajú sporenie, aby neskôr, keď podľa ich názoru život stratí zmysel, mali peniaze na úhradu eutanázie. V Belgicku zas nedávno súd rozhodol o žiadosti väzňa, ktorý má zato, že sa už na slobodu nikdy nedostane, v tom zmysle, že mu povolil eutanáziu. Väzeň si to však napokon rozmyslel.

Inštitút eutanázie je veľmi nebezpečný, pretože dnes je trest smrti zakázaný, ale eutanázia ho v ešte širšom a úplne nekontrolovateľnom rozmere nahradí. Pri súdnom procese sa človek má možnosť obhajovať. Pri eutanázii bude veľký problém skontrolovať, či daný človek napísal žiadosť o eutanáziu sám, alebo bola vyhotovená iba dodatočne, či jeho stav bol skutočne taký, že eutanáziu bolo treba vykonať, alebo šlo o svojvôľu kompetentných.

Je zaujímavé, že ľudia, ktorí propagujú túto kultúru smrti, sa nehanbia, že majú ruky po lakte od krvi nevinných ľudí. Propagátori eutanázie, potratov a ďalších inštitútov tejto neľudskej ideológie, sa neskrývajú. To, že na základe ich činnosti zomrú každý rok tisíce ľudí, im nevadí. V normálnom svete by boli súdení za genocídu, dnes sú však nepostihnuteľní a ich nabádanie na vykonávanie vrážd a samovrážd je beztrestné.

Aj preto má zmysel referendum, ktoré sa uskutoční 7. februára. Nejde v ňom síce priamo o eutanáziu, ale takisto o celospoločenské otázky hlavne z gender oblasti. Ide o odmietnutie občanmi nielen zhubnej gender ideológie a ochranu manželstva, ale o odmietnutie celého systému, keď sa do bežného života presadzujú inštitúty, ktoré majú zhubný vplyv na celú spoločnosť. Hlavne však ide o vyjadrenie jasného postoja občanov, ktorí sú mysliaci a odmietajú systematickú manipulácia zo strany elít.

Reklama

jf 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

Včera 19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

Včera 17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

Včera 17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
Včera 17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
Včera 16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Včera 16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
Včera 16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
Včera 16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

Včera 16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Včera 16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

Včera 15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Včera 15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali