Hrabko: Ak Kaliňák odíde, opozícia okamžite napadne premiéra Fica

Hrabko: Ak Kaliňák odíde, opozícia okamžite napadne premiéra Fica

Bratislava 16. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR–Štefan Puškáš)

 

Hlavným problémom ministra vnútra Roberta Kaliňáka je, že nesie politickú zodpovednosť za políciu, ktorá pri vyšetrovaní podnikania Ladislava Bašternáka zlyhala. Je na premiérovi Robertovi Ficovi a Smere-SD, či budú reagovať požiadavkou na odchod ministra z funkcie, alebo sa rozhodnú inak

„Udalosti zatiaľ smerujú k tomu, že minister Robert Kaliňák bude ‘odídený’ z funkcie. Ale nemusí to tak byť. Nedá sa vylúčiť ani to, že ostane vo funkcii. Jednoducho sa v Smere musia rozhodnúť, čomu dajú prednosť. Lebo správanie a tlak mimovládnych strán sa odchodom ministra Kaliňáka neuspokojí. Budú na koni a pôjdu ďalej, po premiérovi Ficovi s tým, aby sa vysťahoval z bytu, ktorý obýva,“ povedal pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Reklama
Na snímke vľavo v popredí publicista Juraj Hrabko
Na snímke vľavo v popredí publicista Juraj Hrabko

Aktuálna diskusia o kauze už podľa neho odišla od merita veci a opozícia rieši podružné otázky typu, či minister odviedol zdravotné odvody v zákonnej výške a podobne. „Ale myslím si, že nikto rozumný nepochybuje o tom, že minister Kaliňák nesie politickú zodpovednosť za políciu. A podstata príbehu je v tom, že pán Bašternák bol dôvodne podozrivý z toho, že podvádzal, ale polícia to stopla,“ pripomenul Hrabko.

Nesúhlasí však ani s argumentom opozície, že asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára Filip Rybanič vykonal akt vlastenectva, keď si tajne lustroval účty Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka.
Rybanič využil fakt, že je pracovníkom banky a vie sa technicky k údajom dostať. „To nebol verejný záujem. To by sme museli povedať, že nežijeme v právnom štáte, vláde práva, ale vláde ľudí. Nebol to akt vlastenectva,“ oponuje Hrabko.

Reklama

Napriek tomu, že asistent poslanca svojím konaním odhalil prepojenie medzi Bašternákom a Kaliňákom, ktorý od podnikateľa odkúpil podiel v spoločnosti B.A. Haus, podľa Hrabka to pravdepodobne urobil za cenu porušenia zákona. „Z trestného hľadiska tu máme orgány, ktoré to musia posúdiť. Morálna rovina je, že už by nemal byť asistentom,“ povedal Hrabko. „Ak to porovnám s prípadom asistenta pani poslankyne Nicholsonovej, tá sa zbavila asistenta, ktorý bol dôvodne podozrivý z trestného činu. To isté by mal spraviť aj pán Rajtár,“ dodal.

V diskusii komentoval aj aktuálny prejav prezidenta Andreja Kisku v Národnej rade SR. „Prezident Kiska pri svojej prvej správe povedal, že bude každý rok v júni predkladať správy o stave spoločnosti a slovo dodržal,“ poznamenal. Na otázku, ako si vysvetľuje, že prejav vyzdvihla časť opozície aj predseda SNS Andrej Danko, Hrabko odpovedal, že každý v prejave našiel inú tému, na ktorú reaguje. „Každý si v prejave nájde to, čo chce. Je to politické hodnotenie zo strany Andreja Danka, nie je v jeho záujme pokaziť si vzťahy s prezidentom,“ povedal Hrabko.

Dodal, že si vie predstaviť aj kritickú reflexiu na tento prejav. „Keď prezident hovoril o tom, aby každý občan sebavedome a slušne vyžadoval služby od štátu, tak ja opakujem, aby pán prezident prestal v súvislosti s ústavnými sudcami porušovať ústavu,“ upozornil Hrabko. „Treba si uvedomiť, že Ústavný súd už dva roky nemá dvoch sudcov a takmer pol roka nemá tretieho sudcu. Za to môže aj prezident. Nehovorím, ako má rozhodnúť, hovorím len, aby už rozhodol,“ dodal.

Hrabko krátko komentoval aj hlasovanie o súhlase nášho parlamentu s pristúpením Čiernej Hory do NATO, ktoré prešlo iba tesne. Kľúčové pre budúcnosť podľa neho je, že NR SR s pristúpením súhlasila, ale nie je dobrou vizitkou SaS a OĽaNO, že väčšina ich poslancov tento akt nepodporila a zdržala sa hlasovania.

„Počul som vyjadrenie poslanca SaS, pána Galka, že to malo byť zdvihnutie varovného prsta za to, že s nimi nikto nerokoval,“ povedal Hrabko. Dodal, že bývalý minister obrany Ľubomír Galko podľa neho týmto vyjadrením preukázal svoju nekompetentnosť, keďže tu nejde o vec vnútornej politiky, ale bezpečnosti Slovenska.

Reklama

„Preto sa predpokladal všeobecný úzus, že okrem dvoch strán pána Kotlebu a Kollára je prirodzené a samozrejmé, že ostatní poslanci, ktorí sa označujú ako demokrati a ktorí rozumejú bezpečnostnej politike, postaveniu Slovenska a neohrozujú charakter tejto krajiny, budú hlasovať za,“ povedal Hrabko. „Je to pre mňa veľké sklamanie,“ dodal.

Na margo koaličného sporu o výške koncesionárskych poplatkov Hrabko poznamenal, že jeho riešenie sa odložilo. „Myslím, že v piatok 17. júna by sa mali stretnúť predsedovia Smeru-SD a SNS a riešiť to. Bude asi musieť ustúpiť jeden aj druhý,“ povedal s tým, že podstatou problému je podľa neho otázka vplyvu v RTVS.

V diskusii sa vyjadril aj k straníckym snemom SaS, Sme rodina, KDH a SMK, ktoré sa konali v sobotu 11. júna, aj k nadchádzajúcemu slávnostnému snemu SNS plánovanému na 18. júna.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali