Chodorkovskij kontra Strelkov. Západná civilizácia kontra východná

Chodorkovskij kontra Strelkov. Západná civilizácia kontra východná

Doneck 22. októbra 2014 (/HSP/Foto:TASR)

 

V skrátenom znení na tomto mieste prinášame otvorený list, ktorý napísal povstalecký veliteľ Igor Strelkov ako reakciu na ambície bývalého oligarchu Chodorkovského stať sa prezidentom Ruska. Tento oligarcha, ktorý bol odsúdený za daňové podvody a po desiatich rokoch prepustený z väzenia na Putinovu milosť, sa zdržiava v zahraničí (Izrael) a netají sa ambíciami kandidovať v najbližších prezidentských voľbách proti Putinovi. List je vynikajúcim vyjadrením rozdielov medzi západnou a východnou kresťanskou civilizáciou, rozdielov medzi dvoma spôsobmi prístupu k národu, vláde a rozdielov v spôsobe uvažovania a chápania ale i uskutočňovania reality. Strelkov tiež bez servítky opisuje dnešné politické fungovanie sveta.

 

Reklama

Text listu:

Desať rokov kriminálu bolo pre Vás, pán Chodorkovskij, skutočnou tragédiou. Koľko bolo možné za tú dobu rozkradnúť! A teraz je Vaším jediným cieľom dohnať stratené. Poďme sa pozrieť na predchádzajúcich 10 rokov vašej životnej dráhy. Od roku 1991 do Vášho uväznenia, ste, pán Chodorkovskij, “z ničoho” (tj. bez toho, aby ste vložil rubeľ, ste si prisvojil národný majetok za desiatky miliárd) vytvoril ohromné finančne priemyselné impérium a stal sa jedným z najbohatších ľudí v krajine. Pritom ste sa, ako mnohí ďalší oligarchovia, bohato “prešli po mŕtvolách”, nezaťažovali ste sa žiadnymi morálnymi obmedzeniami, lúpili ste a pľundrovali ohromné sovietske priemyselné dedičstvo. Kúpali ste sa v peniazoch a v “elitárnosti” a nič ste si neodoprel. Počas tej doby som ja i mnohí moji kamaráti bojovali za ruský ľud a za Rusko proti nepriateľom vlasti. Najskôr v Podnestersku, potom v Bosne, potom v Čečensku. A medzitým, čo my sme šli od porážky k porážke vďaka zrade tzv. “Novej elity” a ustupovali so škrípaním zubov sprevádzaným pohrdlivými a nenávistnými komentármi predajných “demokratických” masmédií, Vy, pán Chodorkovskij a Vám podobní, ste ani nevzdychli po potrebách krajiny a jej ľudu. Preto je naša skúsenosť principiálne odlišná. Vy ste sa učili kradnúť, lúpiť a klamať, zatiaľ čo my brániť vlasť a ľud. Dokonca aj vtedy, keď to od nás nikto nevyžadoval. Väzenie človeka vždy zmení, len zriedka k lepšiemu. Vy ste si, bohužiaľ, patričné ponaučenie nevzali. Dokonca ani po návrate na slobodu ste si nepriznali sebemenší podiel viny. Nielen to, okamžite ste sa ocitli v nepriateľskom tábore a potvrdili tak, že ste “sedeli” oprávnene.

Reklama
Michail Chodorkovskij (vľavo) Igor Strelkov (vpravo)

Zo všetkých Vašich úspechov som ja osobne schopný uznať za spoločensky prospešnú prácu snáď len tie kapce, ktoré ste vo väzení vyrábali. Z mravného hľadiska je práve len posledne zmienená Vaša práca záslužná v celom Vašom, mierne povedané, zašpinenom živote vysoko profesionálneho zlodeja a podvodníka. Najhoršie na tom je, že táto práca Vám vôbec neprospela a súdiac podľa toho, s čím teraz vystupujete, Vás nepriviedla k pochopeniu vlastných chýb a zločinov. Keď skutoční ruskí patrioti vstúpili do boja v Novorusku, Vy, potom, čo ste dostali milosť od prezidenta Putina, ste sa okamžite postavili na stranu jeho nepriateľov a nepriateľov Ruska. Boli ste na rusofóbnom Majdane a zhromaždil ste na nepriateľskom území celý “výkvet” ruských zradcov. Hovoríte, že sa “Rusko prestalo rozvíjať”? To je priamy výsledok práve Vašej činnosti, Vašej privatizácie, Vašej kompradorskej politiky. Teraz nás vyzývate ku kardinálnym reformám? V spojení s kým? S otvorenými nepriateľmi všetkého ruského? A vychádzate z patriotických pohnútok?

Ak hovoríte o “európskych hodnotách”, nechápete (alebo sa tak tvárite), že nemajú žiadnu súvislosť so skutočnými hodnotami, tradičnými pre Európu. Práve ich dnes obrodzuje v Rusku prezident Putin. Ale tie “hodnoty”, ktoré dnes vnucuje svetová finančná oligarchia ako “európske”, vyvolávajú v Európe mnohotisícové protesty. Keď posledne, pred viac ako 20 rokmi, sa vedenie ZSSR rozhodlo orientovať sa na tieto tzv. “hodnoty”, krajina sa v dôsledku toho ocitla rozvrátená, vylúpená a ponížená a ruský ľud sa svojho času stal najrozpoltenejším vo svete. Od začiatku svojho príchodu k moci Putin začal naprávať tú katastrofu 90. rokov: krotiť všemocnosť oligarchov, nacionalizovať elity, obnovovať rozvrátenú ekonomiku. V súlade so zažitými zvyklosťami uznal prezident za možné prejaviť zľutovanie dokonca aj takému darebákovi, akým ste Vy, pán Chodorkovskij. Vy ste si toho ale nevážili. Najskôr preto, že ste to vyhodnotili ako prejav slabosti. Vy predsa, pán Chodorkovskij, byť na Putinovom mieste, by ste sa s ním nepárali, všakže? A teraz, po tom, čo ste Prezidenta oklamali svoju lživú ľútosťou, ste pripravený sa mu za všetko pomstiť? Za to, že stavil na upevnenie štátu a obranu národných záujmov na úkor kompradorských elít? Že Vám nedovolil za pár šupov predať najväčšie zásoby prírodných zdrojov Rotschildovcom a odsúdiť Rusko na riadenie zvonku? Že Vás potrestal za otvorene vyjadrený zámer odstrániť ho z funkcie neústavnou cestou? Podľa Vašich slov ste “za pobytu vo väzení mnohé prehodnotili”. Ale sotva ste vyšli na slobodu, okamžite ste sa opäť ocitli na opačnej fronte proti ruskému ľudu. Vaša nenávisť k Putinovi Vás doviedla nielen do tábora jeho osobných nepriateľov, ale do tábora nepriateľov ruského štátu a všetkého ruského ľudu. Ako si vôbec dovoľujete kárať Putina za to, že sa postavil na obranu ľudu Krymu a Novoruska a nedovolil ukrajinským nacistov za podpory Západu vyhlásiť nad Krymom a Novoruskom krvavú diktatúru? Veď Rusi bránia seba a svoj život. Vy obviňujete samotné obete, že majú tú drzosť sa brániť. Tretia svetová vojna je vylúčená, pokiaľ je Rusko silné a dostatočne mohutné, aby bolo schopné garantovať, hoci asymetrickú, ale strategickú paritu, a kým sú v nej pri moci ľudia neochotní za prísľub prijatia do nadnárodnej finančnej elity predať svoju krajinu a svoj ľud, my sa postavíme na odpor Vášmu úpornému snaženiu predať to, čo Vám nepatrí. A nenecháme sa opakovane, ako pred 23 rokmi, zvábiť naskrz klamlivými heslami.

Teraz o “mobilizácii”. My, samozrejme potrebujeme silnú národnú mobilizáciu proti agresii “euroatlantistov” namierenej na konečný rozpad Ruska pod zámienkou “integrácie do svetového spoločenstva” a “globálnej ekonomiky”. Mobilizáciu ako štátnu, tak aj spoločenskú. Pretože hrozba visí nielen nad štátnou suverenitou Ruska, ale aj nad kultúrno-mravnou autonómiou jej ľudu, ktorý je rozkladaný mohutne propagovanými a vštepovanými “euroatlantickými” defektmi – sodomickou zvrhlosťou, pedofíliou, zabíjaním detí (potratmi a eutanáziou), narkomániou, terorizmom a všetkým ďalším, čo so sebou prináša “nový humánny svetový poriadok”.

Ten, kto chce byť silný, nemôže si dovoliť byť zaostalý. A práve preto je rozhodnutie prezidenta Putina o úplnom prezbrojení armády do roku 2020 plne adekvátnou odpoveďou na rusofóbnu hystériu zo strany Západu. Ruskí vojaci, vedenie zbrojného priemyselného komplexu, regionálni priemyselníci a podnikatelia musia zameniť kompradorskú elitu 90. rokov, takzvanú oligarchiu, akej ste Vy, pán Chodorkovskij, typickým predstaviteľom. Oligarchovia sú Rusku cudzí. Ich kapitál a rodiny sú na Západe, hoci oni svoje imanie nahromadili vykorisťovaním ruského ľudu. Oni zastupujú záujmy svetovej finančnej oligarchie, myslia v kategóriách ultraliberalizmu a vlastne sa považujú za niečo ako koloniálnu administráciu.

Dnes vec nespočíva v Európe, ale v Rusku samotnom. Našou cestou je návrat k sebe samým. Musíme sa vrátiť k Rusku, k našej histórii, k našej kultúre, k nášmu poslaniu. Toto poslanie vždy spočívalo a zostáva v nesení svetla Kristovej viery, ideálov dobra a sociálnej spravodlivosti národom sveta, byť “zadržovateľom” zla, ako povedal apoštol Pavol. Mali sme veľmi ťažkú minulosť. Celé 20. storočie sa otriasalo Rusko v horúčkach krvavých revolúcií a vyhladzovacích vojen. Ale vďaka ťažkým skúškam, ktorými sme prešli, dokázalo Rusko zachovať mnohé z toho, čo Európa skoro nenávratne stratila. A ak si Európa želá vrátiť sa k svojim vlastným tradíciám a kresťanským princípom, má spoločnú cestu s nami a nie s finančnou oligarchiou USA, ktorá nesie národom sveta bezbožnú civilizáciu morálneho rozkladu, ideologickej hypnózy, duchovnej a fyzickej smrti.

Reklama

Hovoríte, že “súčasná ruská spoločnosť je usporiadaná nespravodlivo”. Úplne súhlasím. Ale (zopakujem vyššie napísané), takou ste ju urobili Vy a Vám podobní. Využili ste krízu ZSSR a pustili ste sa do lúpenia a zabíjania a zaberali ste národný majetok. Tak ste Vy a Vaši komplici položili základy “súčasnej ruskej spoločnosti”, v ktorej tá najcynickejšia a najpodlejšia vrstva po dohode s kurátormi spoza oceánu prevzala všetky páky ekonomickej a čiastočne aj politickej moci. Putin bezprostredne po príchode k moci začal situáciu naprávať, ale nespravodlivosť, ktorá sa v 90. rokoch stala zákonom, zapustila hlboké korene. Preto bude návrat spravodlivosti do našej spoločnosti dlhým a neľahkým procesom. Ale ja verím, že to zvládneme aj bez rád exoligarchu, zbohatlivšieho na rozkradnutí národného bohatstva vytvoreného ťažkou prácou generácií ruských ľudí.

Keď čítam Vašu kritiku privatizácie (mimochodom, plne opodstatnenú), šokuje ma Váš cynizmus: Vy a Vám podobní ste svoj kapitál získali práve v priebehu tohto zločineckého privlastnenia všeľudového vlastníctva, a teraz sa pokúšate z toho obviniť kohokoľvek, len nie tých, čo sú skutočne vinní. Privatizácia – taká, aká bola – to nie je “deformácia”, to je zločin. Vo výsledku dostali majetok nie obyčajní ľudia, ale prefíkaná a bezzásadová menšina. Ale najväčšie “kúsky” majetku boli získané za priamej podpory zahraničného finančného kapitálu, ktorý išiel doslova “cez mŕtvoly”. Že o tom neviete? Putin aj tu začal zavádzať správne proporcie, keď odovzdával štátu najdôležitejšie strategické odvetvia ekonomiky. Práve tým sa snaží napraviť katastrofálne následky zločineckej privatizácie. Bez vykorenenia oligarchie, vzniknutej práve na zločinnej privatizácii, nebude ani sociálnej spravodlivosti, ani plnohodnotného rozvoja súkromného podnikania.

Keď vravíte, že čo leží pod zemou, musí patriť štátu, tak v tom máte úplnú pravdu. Už som hovoril, že niekedy (aj keď zriedka) väzenie prináša prospech. V tomto bode je posun nepochybne kladný. Ale práve to sa stalo s Vami: aktíva Vašich zločineckou cestou vytvorených energetických spoločností boli odovzdané do správy štátu, tj. ľudu. Ako inak možno nerastné bohatstvo spraviť národným majetkom než cestou jeho nacionalizácie a prerozdelenia z neho získaného zisku v prospech všetkých občanov? To vylučuje súkromné vlastníctvo veľkých objektov v oblasti dobývania energie. História s Jukosom je príkladom toho, ako sa nerastné bohatstvo vracia ľudu. Efektívnosť jeho využívania – to je iná otázka. Najskôr je nutné ho odobrať Vám a Vám podobným, a potom maximálne efektívne využiť. Aj keď je teraz ťažké namietať faktu, že využitie zdrojovej renty má ďaleko k ideálu. Hlavné je nenechať nič z prírodných zdrojov v súkromnom vlastníctve oligarchov.

Proporcionálna stupnica daňovej záťaže je úplne správnou cestou. To je tiež tendencia v smere sociálnej spravodlivosti. Len Vy, pán Chodorkovskij, ktorý ste zbohatol na lúpeži svojho ľudu a kapitál vyviezol za hranice, by ste to posudzovať nemal. V ktorej krajine platíte dane? Vo Švajčiarsku, v Anglicku, v USA? Vráťte ľudu, čo ste mu ukradol, začnite od seba, zaplaťte dane v Rusku. Alebo sa preto najprv musíte stať prezidentom? Jeden podobný oligarcha v susednej krajine, volá sa Peter Porošenko, prisahal, že všetko, čo nenadobudol poctivou prácou národu vráti! Ale nejako sa neponáhľa. Takže začnite od seba! Vyjavte svetu obraz “zodpovedného platcu daní”! Potom Vám možno niekto aj uverí.

Liberalizmus Vo Vašom chápaní, pán Chodorkovskij, je absolútny blud. Je to lživé učenie plne ignorujúce Boha, ducha, kultúru, ľudstvo, spoločnosť, ktoré stavia na prvé miesto indivíduum, jeho materiálne súkromné záujmy a sféru financií. Liberalizmus v takomto poňatí je absolútne nezlučiteľný so skutočnou slobodou: vari môže byť slobodným človek, ak spoločnosť, v ktorej žije, sa nachádza v percentuálnom dlhovom otroctve medzinárodnej finančnej oligarchie a jej lokálnych dozorcov? Ak je celý ľudský život podriadený vyhľadávaniu a rozmnožovaniu materiálneho zisku a stav bankového účtu je meradlom všetkého? Dnes je liberalizmus totalitaristickou ideológiou, na ktorej šírenie stavia USA svoju globálnu hegemóniu. Pre Rusko je neprijateľný v žiadnej podobe – ani v politickej, ani v ekonomickej, ani v právnej. A čo je hlavné: pre Vás, pán Chodorkovskij, je liberalizmus pravdou poslednej inštancie, ale národný rozvoj a sociálnu spravodlivosť ste pribalili z populizmu. V Rusku je ale liberalizmus odsúdený, neprijmú ho ani praví ani ľaví. Je to koloniálna ideológia, idúca proti našej ruskej identite. Ak sa pokúšate rozvrátiť túto identitu kvôli víťazstvu ideológie liberalizmu, potom rozvraciate aj Rusko. Myslím, že v tom spočíva aj Váš konečný cieľ.

Reklama

Sociálne orientovaný štát založený na kresťanských hodnotách – to je cieľ, smerník a stratégia skutočných ruských patriotov. Pre dosiahnutie tohto cieľa sa môžu úplne voľne spojiť “praví” i “ľaví”, prívrženci monarchie i socializmu. Sociálne orientovaný národný štát, to je ktokoľvek, len nie Vy, oligarchovia, lokaji Rotschilda. Vynechajte, pán Chodorkovskij, národné a sociálne: tieto pojmy vyžadujú čisté ruky a bezchybnú biografiu.

Svetová finančná oligarchia zúfalo a beštiálne bojuje proti znovuzrodeniu Ruska. Ak to Rusko ustojí, potom má budúcnosť, vráti sa do histórie a zvíťazí. Ale ak k moci v Rusku príde predajný agent svetovej finančnej oligarchie (taký ako Vy), zrútime sa do priepasti, v porovnaní, s ktorou sa nám banditské 90.roky budú zdať detskou hračkou. Rozvrat krajiny a z neho vyplývajúce následky v podobe vojen, všeobecnej chudoby, hladu, epidémií a rozsiahlych technogenných katastrof – to nás v takom prípade čaká. To som, ako to už býva, mal možnosť (hoci v podstatne menšom meradle) osobne vidieť už neraz. Celkom nedávno na Ukrajine, kde na to pravé “ovocie” ešte len čakajú. Ale, veď Vy, pán Chodorkovskij, chcete teraz Západu znova pomôcť zničiť to, čo začal obnovovať Putin v dvetisícom roku. Ale Vám sa to nepodarí, pretože my sme Rusi a Boh je s nami! Svetová finančná oligarchia, šamani mamonu, ktorí sa vystavili na miesto Boha a svojím menom riadia osudy ľudstva, dohrali. Americká hegemónia sa rúca ako kolos na hlinených nohách. Západ upadá: pôvodné obyvateľstvo vymiera, európske krajiny sa do 20 rokov stanú moslimskými, kresťanská kultúra bude zahnaná na perifériu spoločenského života. Čína sa oficiálne stala najväčšou ekonomikou sveta. USA nie sú schopné splácať svoj gigantický zahraničný dlh, otriasajú nimi nepokoje na rasovom a sociálnom základe, Západ v agónii rozsieva po svete len chaos a rozklad, krv a utrpenie.

Rozhovoril ste sa o ruskom hrdinstve, ale obmedzil ste ho len na striedmosť a prácu. Asi predpokladáte, že budúce šťastie národa je v otrockej práci za misku šlichty pre blaho svetovej finančnej oligarchie, ktorú zastupujete. Takže, “len cez naše mŕtvoly”! Ruský národ má úplne iné horizonty a ciele, ako tiché podriadenie sa pokazenej západnej elite. Tu trochu odbočím od Vašich téz a stručne sformulujem našu ruskú odpoveď, ktorá je vyjadrená jednoduchou formulou: “Za mier, za Cára a Vlasť”. Za tieto sväté pojmy ruskí ľudia odnepamäti išli umierať a veľmi dobre chápali, že ak bojujú za ne, bojujú za seba a svoju budúcnosť. Dnes to znamená úplne konkrétne vernosť Ruskej Pravoslávnej Cirkvi, Ruskému štátu a najvyššiemu veliteľovi V. V. Putinovi.

Pätnásť posledných rokov sa Rusko chystalo k výpadu do veľkej ruskej budúcnosti. Prišiel čas ho vykonať.

Igor Strelkov

17.10.2014

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali