Zoo v Bratislave deklaruje, že eurofondy pre zamestnanie riaditeľky ohrozené nie sú

Zoo v Bratislave deklaruje, že eurofondy pre zamestnanie riaditeľky ohrozené nie sú

Bratislava 29. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Čerpanie eurofondov ani dotácií v zoologickej záhrade Bratislava nie je ohrozené. Tvrdí to mestská organizácia s odvolaním sa na výsledky kontroly legálnosti zamestnania v súčasnosti už odchádzajúcej riaditeľky Júlie Hanuliakovej. Kontrolu potvrdil aj Inšpektorát práce Bratislava, ktorý však isté pochybenia zistil. Pre zmenu legislatívy však správne konanie zastavil

zoo
Ilustračné foto

“Informácie, že riaditeľka Júlia Hanuliaková bola zamestnaná niekoľko mesiacov načierno, a preto zoo hrozí pokuta či strata možnosti čerpať dotácie, neboli potvrdené,” skonštatovala hovorkyňa zoo Slavomíra Šindelářová.

Reklama

Inšpektorát práce podľa nej v správnom konaní nenašiel zistenia, z ktorých by nelegálne zamestnávanie riaditeľky vyplynulo. Za bezpredmetné preto mestská organizácia považuje aj obavy z toho, že by zoo mohla prísť o dotácie, prípadne je ohrozené čerpanie eurofondov.

Inšpektorát práce Bratislava pre TASR potvrdil, že v rámci dozornej činnosti sa inšpektorka práce zamerala na dodržiavanie zákazu nelegálneho zamestnávania. Kontrola sa vykonala vlani od apríla do augusta, pričom sa zamerala na skoršie obdobie, a to 1. novembra 2020 až 22. júna 2021.

Reklama

“V protokole o výsledku inšpekcie práce inšpektorka práce konštatovala porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania, t. j. že zoo riaditeľku zamestnávala nelegálne v danom období,” povedala pre TASR hovorkyňa inšpektorátu Iveta Tarabčáková.

Začalo sa preto správne konanie o pokute za správny delikt. Skúmalo sa, či ide zo skutkovej aj právnej stránky o nelegálne zamestnávanie. Konanie však bolo následne zastavené, pretože skutok nebolo možné kvalifikovať ako správny delikt. Došlo totiž k zmene právnej úpravy, podľa ktorej už nebolo možné skutkový stav hodnotiť ako nelegálne zamestnávanie. Zmena nadobudla účinnosť 1. apríla 2022.

“Zjednodušene je možné uviesť, že v niektorých prípadoch konanie v čase, keď k nemu došlo, bolo protiprávne. Avšak neskôr v dôsledku novelizácie právnej úpravy už nie je posudzované ako protiprávne,” poznamenala Tarabčáková. Zmena právnej úpravy súvisela s povinnosťou správneho orgánu aplikovať v správnom konaní tzv. nepravú retroaktivitu. “Úprava bola pre zoo priaznivejšia a zoo nie je v zozname nelegálnych zamestnávateľov,” doplnila Tarabčáková s tým, že rozhodnutie je definitívne a nie je možné voči nemu podať riadny opravný prostriedok.

Hanuliaková končí na vlastnú žiadosť vo svojej funkcii ku koncu apríla. Svoj odchod odôvodňuje pretrvávajúcimi neopodstatnenými útokmi, ktoré komplikujú jej prácu v prospech zoo a mesta. Vyhlásené bolo výberové konanie na nového riaditeľa organizácie.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali