Zomrel princ Philip, manžel britskej kráľovnej Alžbety II.

Zomrel princ Philip, manžel britskej kráľovnej Alžbety II.

Londýn 9. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Stefan Wermuth,TASR/AP,TASR/AP/PA-Victoria Jones)

 

Britský princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II., zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Oznámil to Buckinghamský palác, informujú svetové agentúry i britské médiá

kráľovná Alžbeta II. princ Filip
Na snímke vľavo britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Filip

“S hlbokým zármutkom Jej Veličenstvo kráľovná oznamuje smrť svojho milovaného manžela, Jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu,” píše sa vo vyhlásení paláca.

Reklama

“Jeho kráľovská výsosť zomrela dnes ráno pokojne na Windsorskom zámku,” dodal palác s tým, že ďalšie informácie zverejnia v náležitom čase.

Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom, a po prepustení 16. marca sa vrátil na Windsorský zámok.

Reklama

Philip, ktorý sa s budúcou kráľovnou Alžbetou oženil v roku 1947, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

 

Johnson: Princ Philip si získal náklonnosť generácií po celom svete

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II., ktorý zomrel v piatok vo veku 99 rokov, si získal náklonnosť generácií nielen v Británii, ale aj po celom svete. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

Johnson pred svojim londýnskym sídlom na Downing Street uviedol, že krajina spolu s panovníčkou bude smútiť za stratou vojvodu z Edinburghu. Podľa jeho slov princ Philip “pomohol viesť kráľovskú rodinu a monarchiu” a kráľovnej ponúkol “neochvejnú podporu”.

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že princ Philip zomrel. “S hlbokým zármutkom Jej Veličenstvo kráľovná oznamuje smrť svojho milovaného manžela, Jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu,” píše sa vo vyhlásení paláca.

Reklama

“Jeho kráľovská výsosť zomrela dnes ráno pokojne na Windsorskom zámku,” dodal palác s tým, že ďalšie informácie zverejnia v náležitom čase.

 

Kondolencie britskej kráľovnej zaslali írsky premiér aj šéfka škótskej vlády

Kondolencie britskej kráľovnej Alžbete II. zaslal v súvislosti s piatkovým úmrtím jej manžela princa Philipa aj írsky premiér Micheál Martin. Informovala o tom agentúra AFP.

britská kráľovná Alžbeta II. britský princ Philip
Na archívnej snímke zo septembra 1947 britská korunná princezná Alžbeta a Philip Mountbatte

“Naše myšlienky a modlitby sú v tomto čase pri kráľovnej Alžbete a obyvateľoch Spojeného kráľovstva,” uviedol Martin. Manželská dvojica navštívila Írsko v roku 2011. Išlo o prvú cestu britského monarchu do Írska za posledných 100 rokov, ktorá sa považovala za kľúčový okamih zmierenia medzi oboma krajinami.

Medzi prvými osobami, ktoré kráľovskej rodine kondolovali, bol i šéf britskej Labouristickej strany Keir Starmer. Pripomenul dlhý zoznam princovej činnosti vo verejnej službe – najprv v námorníctve počas druhej svetovej vojny a neskôr desaťročia trvajúcu službu krajine ako vojvoda z Edinburghu.

Reklama

“Bude sa naňho spomínať predovšetkým za jeho mimoriadnu vernosť a oddanosť kráľovnej,” uviedol Starmer vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP. “Po jej boku stál viac ako sedem desaťročí. Ich manželstvo bolo symbolom sily, stability a nádeje, a to aj keď sa v poslednom období svet počas pandémie (COVID-19) zmenil,” dodal s tým, že ich zväzok inšpiroval milióny ľudí nielen v Británii.

Bývalý britský premiér Tony Blair ocenil podľa agentúry AFP Philipa za jeho “predvídavosť, odhodlanie, odvahu” a tiež úsilie v oblasti ochrany životného prostredia a podpory charitatívnej práce.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová na sociálnej sieti napísala: “Posielam moje osobné a najhlbšie kondolencie – a tiež kondolencie škótskej vlády a obyvateľov Škótska – Jej Veličenstvu kráľovnej a jej rodine”.

Dosiaľ neboli zverejnené nijaké oficiálne detaily ohľadom pohrebu vojvodu z Edinburghu, píše stanica Sky News. V súlade s jeho prianím by sa mal uskutočniť kráľovský, a nie štátny pohreb. O konečných plánoch rozhodne v nadchádzajúcich dňoch kráľovná.

 

Čaputová zaslala britskej kráľovnej sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala v piatok sústrastný telegram britskej kráľovnej Alžbete II. v súvislosti s úmrtím princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Britský princ zomrel v piatok vo veku 99 rokov.

Prezidentka zdôraznila, že vojvoda z Edinburghu bol nezastupiteľnou oporou britskej monarchie a jeho oddanosť verejnej službe bola vzorom pre občanov Spojeného kráľovstva.

“Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, ktorá vznikla z jeho iniciatívy, inšpirovala mnoho mladých ľudí po celom svete vrátane mnohých Sloveniek a Slovákov. Pomohla im objaviť svoj potenciál, rozvinúť svoj talent a uspieť v dosahovaní svojich snov a cieľov,” vyzdvihla.

Prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť kráľovnej Alžbete II., smútiacej rodine, blízkym a všetkým občanom Spojeného kráľovstva, a to vo svojom mene, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky.

 

Reklama
Na úmrtie princa Philipa reagovali EÚ, Nemecko, Rusko, Izrael či Kanada

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v piatok uviedol, že zosnulý britský princ Philip sa zaslúžil o demokraciu a mier, keď ako člen Kráľovského vojenského námorníctva bojoval za oslobodenie Európy spod nacistického teroru. Philip zohral podľa Steinmeiera “dôležitú úlohu pri zmierení našich krajín po hrôzach druhej svetovej vojny”. Informovala o tom agentúra AP.

Lojálnym služobníkom Spojeného kráľovstva nazval Philipa nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. “Sme hlboko zarmútení úmrtím Jeho Výsosti princa Philipa. Naše myšlienky a modlitby sú s kráľovskou rodinou, obyvateľmi Commonwealthu a všetkými, ktorí ho vrúcne milovali,” napísal na Twitteri šéf nemeckej diplomacie. “Prežil dlhý život v službe svojej krajine,” dodal.

Zármutok nad piatkovým úmrtím princa Philipa vyjadrila na sociálnych sieťach i predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. “V tento smutný deň by som chcela vyjadriť moju úprimnú sústrasť Jej Veličenstvu kráľovnej, kráľovskej rodine a obyvateľom Spojeného kráľovstva,” napísala šéfka EK na Twitteri.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na sociálnej sieti uviedol, že princ Philip bude veľmi chýbať Izraelu aj celému svetu.

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že na princa Philipa sa bude “láskyplne spomínať ako na oporu v živote našej kráľovnej”. “Myšlienky všetkých Kanaďanov sú s kráľovnou a celou kráľovskou rodinou, ktorá smúti v dôsledku tejto obrovskej straty,” napísal na Twitteri.

Reklama

Tlačová služba Kremľa podľa denníka The Guardian oznámila, že sústrasť kráľovnej Alžbete II. vyjadril v telegrame i ruský prezident Vladimir Putin. Princ Philip bol podľa Putina “spojený s mnohými dôležitými udalosťami v najnovších dejinách vašej krajiny”. Philipa rešpektovala britská verejnosť i zahraničie, dodal.

Úprimnú sústrasť vyjadrili kráľovnej i celej jej rodine a občanom Spojeného kráľovstva aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, indický premiér Naréndra Módí a ďalší štátni predstavitelia.

 

Zosnulý princ Philip nebude mať štátny pohreb

Posledná rozlúčka s princom Philipom sa neuskutoční formou štátneho pohrebu. V piatok o tom informovala britská spravodajská stanica SkyNews.

Windsorský hrad zámok úmrtie britský princ Philip Buckinghamský palác
Na snímke kvety pred Windsorským hradom

Kráľovská rodina zároveň vyzvala ľudí, aby naďalej dodržiavalí pandemické nariadenia a nezúčastňovali sa na spomienkových zhromaždeniach.

Reklama

Princ Philip, ktorý zomrel v piatok vo veku 99 rokov, bude pochovaný v kráľovskej rezidencii Windsorský zámok v súlade s jeho prianím. Štátne vlajky budú viať na pol žrde až do 8.00 h deň po jeho pohrebe, píše SkyNews.

Spravodajská stanica ešte predtým informovala, že sám princ si želal kráľovský, a nie štátny pohreb. O konečných plánoch rozhodne v nadchádzajúcich dňoch kráľovná.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali