ZOH14-biatlon: Nad stíhacími pretekmi mužov sa vznáša fenomén Björndalena

ZOH14-biatlon: Nad stíhacími pretekmi mužov sa vznáša fenomén Björndalena

Červená Poľana 9. februára (TASR) – Nad stíhacími pretekmi mužov sa vznáša fenomén Ole Einara Björndalena. Lietajúci Nór po zlate zo šprintu bude mať v pondelok jedinečnú príležitosť získať ďalšie a v historickej medailovej bilancii sa stať najúspešnejším mužom zimných olympiád.

Stíhacie preteky neradno prognózovať. Až 20 terčov na strelnici dokáže premiešať poradím do takej miery, že favorit často zlyhá a presadí sa niekto z úzadia. Veľa napovedajú odstupy, ktoré si muži preniesli zo šprintu. V tomto sa javí stíhačka jedinečná, medaily sa síce udeľujú osobitne za túto disciplínu, no podpisuje sa pod ňu výrazne práve šprint. Vzhľadom na neveľké odstupy, keď sa na štarte vtesnajú až ôsmi do 15 sekúnd, je všetko otvorené a na Björndalena bude okamžite dýchať Rakúšan Landertinger (+1,3).

Do stíhacích pretekov postúpili zo slovenskej štvorice len dvaja, v šprinte 37. Matej Kazár (+1:31,3) a 52. Pavol Hurajt (+2:12,3). Pri momentálne veľmi dobrej bežeckej forme Mateja Kazára vzniká šanca na posun vpred, horšie prognózy sprevádzajú Pavla Hurajta. Bežecky sa v šprinte vytrápil, strelecky sa zasa zaskvel, takže recept sa ponúka, u oboch minimalizovať chyby, terče vybieliť, jedine takto sa spokojnosti urobí zadosť. Historický strop úspešnosti v stíhačke patrí na ZOH Hurajtovi, keď pred štyrmi rokmi vo Vancouveri obsadil 16. miesto.

V tejto sezóne sa bežali stíhacie preteky v seriáli Svetového pohára päťkrát, Nór Svendsen štartoval tri razy a s bilanciou dvoch prvých a jedného druhého miesta v tejto disciplíne vedie v hodnotení disciplíny SP. Okrem neho zvíťazili už len Nemec Schempp, Francúz M. Fourcade a Nór J.T. Boe. Pozor však na Rakúšanov Landertingera a Edera i Rusa Šipulina. Bez šancí zostalo bratské duo Nórov Johannes Thingnes Boe, v šprinte až 55., i Tarjei Boe, s 39. pozíciou na štarte. Ťažko odhadnúť, ako zvládne nápor bronzový Čech v šprinte Jaroslav Soukup. Túto zimu v seriáli SP štyrikrát v stíhačke štartoval, no umiestenia medzi 12. a 50. miestom pôsobia nepresvedčivo.

Reklama

História prináša ďalšie zaujímavé fakty. Zlato z Vancouveru obhajuje Švéd Ferry. Stíhacie preteky sa stali súčasťou olympijského programu od roku 2002 v Salt Lake City a odvtedy priniesli tri mená olympijských víťazov, Björndalena, Francúza Defrasneho a Ferryho. Len raz sa stalo, že v stíhačke zvíťazil aj najlepší zo šprintu a bol to práve Björndalen v Salt Lake City. Majstrovstvá sveta majú v tejto disicplíne od roku 1997 bohatšiu históriu. Vlani v Novom měste na Morave dominoval v double s víťazným šprintom Nór Svendsen, prevlani v Ruhpoldingu Francúz M. Fourcade taktiež dosiahol double a obhájil zlato z ruského Chanty-Mansijska’11. Zlaté šprintérsko-stíhacie double sprevádzalo aj Björndalena v Pjongčangu’09, v Anterselve ’07, Hochfilzene’05, rovnaký kúsok sa podaril Rusovi Rostovcevovi v Pokljuke’01. V obhajobe zlata na MS sa pridal k M. Fourcadu aj Nemec Gross v rokoch 2003 a 2004, Björndalen v rokoch 2005 až 2009 triumfoval za sebou v stíhačke štyrikrát.

Program

Reklama

PONDELOK 10. februára, Červená Poľana: stíhacie preteky mužov na 12,5 km (16.00 SEČ) – Matej Kazár, Pavol Hurajt

Medailisti na ZOH’10 vo Vancouveri

zlato: Björn Ferry (Švéd.), striebro Christoph Sumann (Rak.), bronz Vincent Jay (Fr.)

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali