Znížila sa ukrajinská armáda takmer o 50%?

Znížila sa ukrajinská armáda takmer o 50%?

Bratislava 1. decembra 2022 (HSP/Sonar21/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Ursula von Der Leyenová urobila nemysliteľné – povedala pravdu, píše Larry Johnson. Počas prejavu, v ktorom odsúdila Rusko za páchanie vojnových zločinov, len tak mimochodom poznamenala, že od začiatku SMO bolo zabitých 100 000 ukrajinských “dôstojníkov” (sic). Prinášame vám preklad jeho komentára k tomu čo sa dialo včera a mainstream tomu veľkú pozornosť nevenoval (žeby zámerne?)

Ursula von der Leyenová
Na snímke predsedníèka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

 

Reklama

 

Reklama

Ukrajina nebola spokojná:

Ukrajina sa ohradila voči tvrdeniu predsedu Európskej komisie, že od februárovej invázie Ruska bolo zabitých 100 000 kyjevských vojakov.

Ursula von der Leyenová použila toto číslo vo videopríhovore, čo podnietilo kyjevské ozbrojené sily k vyhláseniu, že počet mŕtvych je “utajovanou informáciou”. Zábery z jej prejavu boli medzitým upravené tak, aby sa zmienka vypustila.

Európska únia sa to pokúsila vrátiť späť a vymazala von der Leyenovej tvrdenie z internetu. Toto “odvolanie” sa nepodarilo. Čo vyvoláva otázku – kto je lepší chodec po Mesiaci? Von der Leyenová alebo Michael Jackson?

 

Reklama

 

Ja viem. Samozrejme, Michael Jackson. Neverím, že von der Leyenová sa vyjadrila zle, ani že si číslo vymyslela. Ak by naozaj išlo o faktickú chybu, stačilo by, aby vydala príslušné vyhlásenie, napríklad: “Mea culpa, chcela som povedať 10 000, nie 100 000”. To však neurobila. Predstierala, že to, čo povedala, nikdy nepovedala.

Ak je číslo 100 000 mŕtvych pravdivé, potom to znamená, že celkový počet ukrajinských obetí – t. j. zabitých a zranených – je približne 400 000. Inými slovami, Ukrajina utrpela od začiatku bojov takmer 40 % obetí. V 20. storočí v tomto type modernej vojny na jedného zabitého bežne pripadali 3 zranení vojaci. Použitím tohto pomeru dostaneme číslo 400 000 celkových obetí.

Keď sa vojna vo februári začala, celkový počet príslušníkov pozemných síl Ukrajiny bol 1 125 000:

Reklama

Podľa Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) má Ukrajina 196 600 aktívnych príslušníkov armády.

Tento počet sa delí na 125 600 príslušníkov pozemných síl, 35 000 letcov a 15 000 príslušníkov námorných síl.

Môže tiež počítať s 900 000 záložníkmi, hoci, ako naznačujú nedávne zábery civilistov s drevenými puškami, nie všetky tieto sily sú nevyhnutne dobre vybavené.

Na Ukrajine stále platí výnimočný stav a do služby boli povolaní záložníci. Ukrajina v skutočnosti prekročila svoj bežný počet záložných síl a bola nútená z nevyhnutnosti povolať do služby mužov v strednom veku. Ide o sily “územnej obrany”.

Je počet 100 000 mŕtvych dôveryhodný? Áno. Ak vezmeme do úvahy, že od začiatku “ruskej špeciálnej vojenskej operácie” 24. februára 2022 uplynulo 275 dní, na dosiahnutie čísla 100 000 mŕtvych musí byť v priemere 364 obetí. Ak by ste sledovali každodenné brífingy ruského ministerstva obrany, pochopili by ste, že ide o presné číslo. Tu je posledná správa, ktorá uvádza približne 190 KIA:

V Doneckom smere, v dôsledku ofenzívnych akcií ruských vojsk, v okolí Belogorovky a Perše Travnya… bolo zlikvidovaných až 50 ukrajinských vojakov, 4 bojové obrnené vozidlá, 3 samohybné delostrelecké jednotky a 6 motorových vozidiel.

V smere na Kupjansk … Operácia palebnej sily viedla k zastaveniu a zahnaniu nepriateľa späť na pôvodné pozície. Zlikvidovaných bolo až 50 ukrajinských vojakov, 10 tankov, 1 bojové vozidlo pechoty, 2 obrnené transportéry, 1 samohybná delostrelecká jednotka a 1 motorové vozidlo.

V smere na Krasnyj Liman sa tri taktické skupiny roty AFU, posilnené tankami, neúspešne pokúsili zaútočiť na ruské pozície smerom na Ploščanku, Červonopopovku a Žytlovku (Luganská ľudová republika). . . V dôsledku ostreľovania predstavovali straty nepriateľa na tomto smere viac ako 40 ukrajinských vojakov, 1 tank, 4 bojové vozidlá pechoty a 1 muničné vozidlo.

Na juhodoneckom smere sa tri taktické skupiny roty AFU pokúsili o protiútok na ruské pozície pri obciach Novomikhaylovka, Novodonetskoje a Novosyolka (Donecká ľudová republika). Protiútoky boli odrazené v dôsledku delostreleckej paľby a aktívnych akcií ruských jednotiek. . . Zlikvidovaných bolo viac ako 50 ukrajinských vojakov, 2 bojové vozidlá pechoty, 2 obrnené transportéry, 1 MT-LB, 1 obrnené motorové vozidlo a 4 motorové vozidlá.

Ako som už spomínal, súčasné ruské vojenské vedenie sa neriadi taktikou, ktorú sovietski generáli používali počas druhej svetovej vojny (t. j. masové útoky vojsk). Rusko sa v prvom rade spolieha na masívne delostrelecké a raketové údery pred začatím pozemnej ofenzívy. Miera ruskej delostreleckej paľby sa nepodobá ničomu, čo sme v histórii videli. Ešte dôležitejšie je, že presnosť delostrelectva zvyšuje používanie bezpilotných lietadiel a satelitov na prispôsobenie paľby, pričom aktualizované súradnice sa v reálnom čase prenášajú do delostreleckých jednotiek.

Reklama

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k hrozivým stratám na Ukrajine, je nedostatok vzdušných síl a účinných systémov protivzdušnej obrany, ktoré by čelili ruským batériám. Ak sa ukrajinské jednotky pokúsia zaútočiť na ruské pevné postavenie, ich pohyb pešo alebo vozidlami je nechránený a zraniteľný ruským delostrelectvom alebo bojovým letectvom.

Zdá sa, že niektorí západní analytici, ktorí predtým ruskú taktiku odsudzovali, si konečne začínajú uvedomovať, že Rusko to s demilitarizáciou Ukrajiny prostredníctvom metodickej, drviacej taktiky myslí vážne. Príde chvíľa, keď Ukrajine dôjdu muži a nebude schopná nasadiť bojovo účinné sily. Zdá sa, že tento deň sa blíži, píše Johnson.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali