Zlaté glóbusy pre najlepšie filmy získali 1917 a Vtedy v Hollywoode

Zlaté glóbusy pre najlepšie filmy získali 1917 a Vtedy v Hollywoode

Bratislava 6. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Chris Pizzello)

 

Ceny Zlatý glóbus pre najlepšie filmy získali vojnová dráma 1917 a dramédia Vtedy v Hollywoode. Najviac trofejí, tri, si pritom v rámci 77. ročníka udeľovania cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) vyslúžil druhý menovaný. Snímka, ktorú vyhlásili za najlepší film spomedzi komédií a muzikálov, vyniesla aj Quentinovi Tarantinovi sošku za scenár a Bradovi Pittovi za herecký výkon vo vedľajšej úlohe

Na snímke Zlatý glóbus

Vďaka vojnovej snímke 1917, ktorá zvíťazila v kategórii dramatických filmov, získal aj Sam Mendes trofej za réžiu.

Reklama

Ceny za herecké výkony v drámach získali Joaquin Phoenix (Joker) a Renée Zellweger (Judy), zatiaľ čo komédie alebo muzikály vyniesli ocenenia Taronovi Egertonovi (Rocketman) a Awkwafine (The Farewell).

Dramédia Manželská história, ktorá so šiestimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov vo filmových kategóriách 77. ročníka Zlatých glóbusov, napokon získala len jedno ocenenie – za herecký výkon vo vedľajšej úlohe pre Lauru Dern.

Reklama

V kategórii cudzojazyčných filmov triumfoval juhokórejský Parazit a za najlepší animovaný film vyhlásili Hľadá sa Yeti.

V televíznych kategóriách si tri projekty rozdelili po dve ceny. Medzi dramatickými seriálmi triumfoval Boj o moc (2018) a glóbus za najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme si prevzal Brian Cox. Za najlepší televízny seriál spomedzi komédií alebo muzikálov vyhlásili Potvoru (2016 – 2019) a cenu za najlepší ženský herecký výkon v týchto žánroch získala predstaviteľka hlavnej úlohy Phoebe Waller-Bridge. Dve ceny si vyslúžil aj miniseriál Černobyľ (2019), ktorý vyhlásili za najlepší miniseriál alebo televízny film, a Stellana Skarsgarda, ktorý v ňom stvárnil Borisa Ščerbinu, ocenili za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Ďalšie ceny v televíznych kategóriách získali Olivia Colman (Koruna), Ramy Youssef (Ramy), Russell Crowe (Najsilnejší hlas), Michelle Williams (Fosse/Verdon) a Patricia Arquette (Odhalenie).

Počas galavečera odovzdali aj špeciálne ocenenia. Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo vo filmovom priemysle si prevzal Tom Hanks a Cenu Carol Burnett za celoživotný prínos v televízii Ellen DeGeneres.

Moderátorom galavečera bol Ricky Gervais.

Reklama

 

Prehľad víťazov a víťaziek v 77. ročníku filmových a televíznych cien Zlatý glóbus:

FILMY

Najlepší film – dráma: 1917
Najlepší film – komédia alebo muzikál: Vtedy v Hollywoode
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: Joaquin Phoenix – Joker
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Renée Zellweger – Judy
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Taron Egerton – Rocketman
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Awkwafina – The Farewell
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Brad Pitt – Vtedy v Hollywoode
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Laura Dern – Manželská história
Najlepšia filmová réžia: Sam Mendes – 1917
Najlepší filmový scenár: Quentin Tarantino – Vtedy v Hollywoode
Najlepšia pôvodná hudba: Hildur Gudnadóttir – Joker
Najlepšia pôvodná pieseň: I’m Gonna Love Me Again (Elton John a Bernie Taupin) – Rocketman
Najlepší animovaný film: Hľadá sa Yeti
Najlepší cudzojazyčný film: Parazit

 

Reklama

TELEVÍZIA

Najlepší televízny seriál – dráma: Boj o moc
Najlepší televízny seriál – komédia alebo muzikál: Potvora
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Brian Cox – Boj o moc
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Olivia Colman – Koruna
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Ramy Youssef – Ramy
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Phoebe Waller-Bridge – Potvora
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Russell Crowe – Najsilnejší hlas
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Michelle Williams – Fosse/Verdon
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Stellan Skarsgard – Černobyľ
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Patricia Arquette – Odhalenie
Najlepší miniseriál alebo televízny film: Černobyľ

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali