Životopisy svätých: Svätý Theodosius, vyznávač

Životopisy svätých: Svätý Theodosius, vyznávač

Slovensko 22. mája 2016 (HSP/Foto: wikipedia)

 

Už odjakživa tu boli ľudia, ktorých svet s jeho nepokojným a ničomným zháňaním sa za márnymi rozkošami neuspokojoval a chceli si vybudovať lepší, čistejší svet. Bol ním aj svätý Theodosius.

Svätý Theodosius, mozaika v Nea Mani
Svätý Theodosius, mozaika v Nea Mani

Narodil sa v Magariassu, malej dedinke v Kapadócii (Malá Ázia) veľmi pobožným rodičom. Bol vychovávaný v Božej bázni a už od mladosti študoval sväté písma. V tých časoch na miestach, kde Theodosius prebýval, sa pri Božích službách čítavalo ľudu niečo zo svätého písma. Theodosius bol už ako mladík tak zbehlý, že ľudu v chráme predčítaval. Božie slovo, ktoré ľudu čítaval, jeho samého prenikalo natoľko, že si prial nasledovať jedine Spasiteľa. Aby to bolo jednoduchšie, opustil otca, matku a svoju domovinu a putoval do Jeruzalemu a na miesta, ktoré posvätil svojou prítomnosťou Spasiteľ. Pri Vykupiteľovom hrobe odumrel svetu a povstal k novému, dokonalejšiemu životu.

Reklama

Ocitol sa u pustovníka Longina, ktorý na zrúcaninách starého mesta žil vo veži Dávidovej a začal sa uňho zaúčať života v samote. Neskôr však  na prosbu istej panej prijal duchovnú správu kostola, ktorý sala ona postaviť na ceste do Betlehema. K svätému prichádzali celé zástupy ľudu, aby z jeho úst počúvali Kristovo učenie a na jeho príklade sa učili zbožnému životu. Theodosius sa obával, že tento úrad môže byť prekážkou jeho duchovným cvičeniam, a tak sa utiahol na pustý vrch blízko Betlehema. V jaskyni na vrchu prebýval tridsať rokov, nemohol sa dosť nasýtiť modlitbou a rozjímaním, až niekedy cez celé noci ani oka nezažmúril.

Keď niekde vysoko v horách kvitne medonosný krík, hoci aj ďaleko od včelína, hneď ho nájdu včeličky, lebo Pán Boh ich sám nemu privedie. A tak nábožní ľudia našli Theodosia a nasledovali ho, ako včely svoju kráľovnú. Svätý Theodosius túžil slúžiť Bohu osamote, ale myslel si tiež, že človek nie je na svete len sám pre seba, ale i pre blaho svojich blížnych. Odovzdal teda celú tú záležitosť Bohu, prosiac Ho v modlitbách, aby mu ukázal, čo má robiť. Na pokyn Boha zostúpil  Theodosius so svojimi učeníkmi z pustého vrchu a na betlehemskej rovine vystavil kláštor. Na čelo pravidiel života, ktoré Theodosius svojim učeníkom predpísal, položil ustavičné myslenie na smrť. K tomuto cieľu dal vykopať spoločný hrob, ktorý každý deň mal v nich vzbudzovať myšlienku, že musia umrieť. Ako tak jedného dňa všetci stáli u toho hrobu, zbožne rozjímajúc o jeho význame Theodosius povedal: “Kto asi bude z nás prvý v tom hrobe ležať?” Na to vystúpil jeden kňaz, menom Basilius, kľakol si pred  Theodosiom a vravel: “Požehnaj, budem ten prvý”.  A naozaj, po 40 dňoch, bez nejakej choroby, Basilius sladko usnul v Pánovi.

Reklama

O krátky čas veľký kláštor nestačil prijať všetkých tých ľudí, ktorí u Theodosia prišli hľadať pokoj života alebo útechu a úľavu v rozličných starostiach. Svätý opát musel stavať nové bývanie. Okolo starého kláštora povstalo časom celé mestečko. V troch chrámoch vo dne, v noci v rozličných rečiach zaznievali chválospevy Všemohúcemu, každému kostolu patril jeden dom pre chorých a chudobných, mrzákov a rozličných nešťastníkov, zvlášť ale pre prichádzajúcich, ktorí tam putovali zo všetkých národov. Všetci tam našli pohostinné prístrešie a kresťanskú opateru. Theodosovi prišlo často starať sa o sto i viac stolov a postelí, predsa však nikdy nedopustil, aby jeho hostia čo len na jednom jedle škodu trpeli. Takto ustavične dobročinný, biedu a bolesť umenšujúci, slzy zotierajúci, zármutok v radosť premieňajúci, mnohokrát sa pýtal seba samého, či by snáď nemohol konať ešte viac dobra. S touto láskavou činnosťou spájal tichosť a pokornosť, akoby bol v najväčšej samote, učeníkov svojich viedol múdro a láskavo ako dobrý otec, ktorému aj pokarhané dieťa ruku bozkáva.

Kláštor sv. Theodosia v Jeruzaleme
Kláštor sv. Theodosia v Jeruzaleme

 

Týmito vznešenými, z najsvätejšej lásky plynúcimi cnosťami získal si ľudí viac než zázrakmi, ktoré Boh na jeho prosby konal a široko ďaleko najväčšej úcty, tak že ho patriarcha jeruzalemský vymenoval predstaveným všetkých mníchov vo Svätej zemi. Grécky cisár Anastasius, ako mnohí z jeho predchodcov a nápadníkov, sa viac sa staral o otázky náboženské, ako aj podporoval blud Eutichiánov, že v Ježišovi je len jedna – božská prirodzenosť, pričom katolícka Cirkev učí, že v Ježišovi sú dve prirodzenosti – božská a ľudská, v jednej osobe nerozlučne zjednotené bez toho, aby sa zjednocovali do jednej prirodzenosti. Totiž, božská preto, že je Boh a ľudská preto, že je človek. Cisárovi veľmi záležalo na tom, aby aj Theodosia na svoju stranu dostal. Poslal mu preto mnoho peňazí, aby ich rozdal chudobným, no v skutočnosti si ho chcel nakloniť na svoju stranu. Theodosius prijal peniaze, rozdal ich medzi chudobných, cisárovi ale odpísal, že volí radšej umrieť, než svoju vieru zaprieť a že za svoju vlasť je hotový kedykoľvek život svoj položiť, nie však za svoju svätú vieru, nech preto cisár radšej popáli chrámy, než by sa malo zvestovať v nich bludné učenie.

Potom 94-ročný starec išiel do Jeruzalemu, vystúpil na kazateľnicu a volal mocným  hlasom: “Kto starú vieru štyroch všeobecných snemov cirkevných nectí priam tak ako štyri Evanjelia, nech je vyobcovaný z Cirkvi!” Na to chodil po celej krajine, aby aj na iných miestach vystríhal ľud pred bludom vo viere. Cisár, rozzúrený z takéhoto správania sv. Theodosia, poslal pobožného starca do vyhnanstva. Po cisárovej smrti sa Theodosius vrátil do svojho kláštora, kde ešte jedenásť rokov žil v starej prísnosti voči sebe a v starej láske voči blížnym. Roku 529 v 105. roku svojho veku sa odobral sa do pravej vlasti, po ktorej vo svojom živote ustavične túžil…

Ak si zvážime život sv. Theodosia, vidíme v ňom dve veci: najprv jeho lásku k samote a potom z tejto lásky vyvierajúci krásny život. Keď žitné zrnko začína v zemi pučiť, svoje klíčky nevyháňa najprv do výšky, aby rástli v steblo, ale ich púšťa v koreň dolu do tichej pôdy. A len keď sa tam upevní, až potom vyháňa klíčky z pôdy von na svetlo a vymetá lístky, tvorí steblo a klas a prináša nám chlieb. Tak je to aj s duchovným životom. Keď človek zotrváva v samote, vtedy jeho duša púšťa korene, aby pevne a silne stála. Jej pôdou však nie je táto zem, ale Boh sám. Mojžiš bol najprv 40 rokov pastierom na púšti a až potom si ho Boh vyvolil za slávneho vodcu židovského ľudu. Sv. Ján Krstiteľ sa zdržiaval na púšti v najhlbšej samote, až potom vyšiel a nastúpil na svoj úrad ako predchodca Pána. Aj sám Spasiteľ žil najprv v tichosti 30 rokov v meste Nazarete, potom na 40 dní odišiel na púšť a aj počas svojho verejného učenia často opustil svojich učeníkov, chodil na horu, aby tam sám spočíval s Bohom. Tak aj svätý Theodosius a s ním každý pravý kresťan odjakživa miloval samotu, pretože sa v nej obzvlášť dobre s Bohom spája a duša zo samoty ako z kúpeľa očistená a zotavená do sveta vychádza.

Reklama

Milý kresťan! Viem dobre, že ty nemôžeš opustiť svoj dom, aby si sa na celé dni utiahol do samoty. Sú však predsa hodiny, v ktorých ti bude ľahko odtiahnuť sa od svojich domácich, aby si sám a len sám s Bohom mohol sa zhovárať. Tak môžeš aj ty, keď už všetci vyšli von z kostola, sám tam ešte na chvíľku ostať, môžeš sa utiahnuť do svojej komôrky, alebo v nedeľu, vo sviatok, v príhodnom počasí môžeš bez blízkych a spoločnosti vyjsť von na pole alebo do lesa. Tu ti napadne nejedna pekná myšlienka, duša sa ti obmäkčí a zatúži po nebeskej vlasti. To ti je o mnoho osožnejšie, než márne reči, ktorými tvoj jazyk toľko hreší, než svetské myšlienky, ktorými tvoja duša znečistená býva, než potupné, utŕhačné slová, ktorými sa o všetky milosti privádzaš, ktorých si sa pri svätej omši a kázni stal účastným. Človek bez toho viac musí v hluku tohto sveta zotrvávať, než mu je milo. Kto sa však nerád uťahuje z neho v samotu, ten sa neudrží v cnosti, lebo odkiaľ nadobudne sily, aby vždy kresťansky zmýšľal, hovoril a konal?

 

Karol Jerguš

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali