Zisk zdravotných poisťovní treba regulovať, zhodli sa členovia pracovnej skupiny. Poisťovne budú musieť spĺňať isté kritériá

Zisk zdravotných poisťovní treba regulovať, zhodli sa členovia pracovnej skupiny. Poisťovne budú musieť spĺňať isté kritériá

Bratislava 27. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák, Martin Baumann, Pavol Zachar, Dano Veselský)

 

Zisk zdravotných poisťovní (ZP) je potrebné regulovať. Na pondelkovom (26. 7.) stretnutí sa na tom zhodli zástupcovia rezortov zdravotníctva a financií, niektorí členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo či šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Renáta Bláhová. TASR o tom informovala samostatná odborná referentka ÚDZS Erika Kováčiková

Pracovná skupina_zdravotné poisťovne
Na snímke zľava zhora Jana Ježíková, Jana Bitó Cigániková, Zuzana Šebová, Marek Krajčí, Tomáš Lehotský, Marcel Klimek a Peter Pavlovič

“Legislatívna úprava bude zohľadňovať záujem pacienta a nové ustanovenie bude vyžadovať, aby príjmy zo zdravotného poistenia pred prerozdelením boli použité na výdavky na zdravotnú starostlivosť v rozpätí, ktorého šírka bude určená v súlade s predloženými benchmarkami. Pre ilustráciu prikladáme grafické zhrnutie,” uviedla Kováčiková s tým, že v rokovaniach sa pokračuje ďalej.

Reklama

Pracovnú skupinu na stretnutí tvorili štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Jana Ježíková, členovia výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS), Zuzana Šebová (Sme rodina), Marek Krajčí (OĽANO) a Tomáš Lehotský (Za ľudí), ďalej štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek a riaditeľka odboru špecifických operácií štátu MF SR Andrea Holíková a za ÚDZS okrem šéfky úradu aj Peter Pavlovič a zástupcovia právneho odboru.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že navrhne, aby zdravotné poisťovne mohli tvoriť zisk z pripoistenia a z limitu výdavkov na prevádzkové činnosti až po zaplatení všetkých objednaných výkonov. Rovnako, že umožní občanom voľbu pripoistenia. Ak by súčasný systém zdravotných poisťovní po analýze neprinášal hodnotu pre pacienta a dosahovanie zdravotných celospoločenských cieľov, vláda by zvážila zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia, teda jednej zdravotnej poisťovne.

Reklama

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, keď im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS). Tvorbu zisku im zakázal prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2008. Právna norma však narazila na Ústavný súd SR. Zdravotné poisťovne tak dostali znova možnosť tvoriť zisk, avšak s podmienkami.

 

Cigániková: Regulácia ziskov zdravotných poisťovní bude postupná

Rokovania o regulácii ziskov zdravotných poisťovní by mali podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru parlamentu Jany Bittó Cigánikovej (SaS) pokračovať vo štvrtok (29. 7.). Zavádzanie regulácie by sa malo realizovať postupne. Poslankyňa parlamentu to uviedla pre TASR na margo stretnutia pracovnej skupiny, ktorá sa zhodla na tom, že zisky poisťovní je potrebné regulovať.

Zisky poisťovní by mali byť naviazané na splnenie stanovených kvalitatívnych kritérií.

“Napríklad takýmto kritériom by bola dostupnosť k lekárovi alebo počet preventívnych prehliadok či znižovanie úmrtí na onkologické ochorenia. Ak sa poisťovni podarí splniť toto kritérium, mala by mať nárok na zaslúžený zisk. Ak kritériá nebude poisťovňa plniť, tak by nemala mať nárok na zisk, lebo nedosiahla požadované výsledky. Takto sme to navrhli na stretnutí a bolo to prijaté veľmi pozitívne,” priblížila pre TASR Bittó Cigániková.

Reklama

Dodala, že zisk poisťovní je dôležitý, aby na trh prichádzali noví investori, ktorým sa ale oplatí dbať na zdravie poistencov, na preventívne prehliadky a na kvalitu svojich služieb pre poistencov.

“Nastaviť kritériá však nebude otázka týždňa či dvoch, to bude dlhšiu dobu,” uviedla poslankyňa parlamentu.

 

ZP Dôvera: Obmedzenie profitu v zdravotnom poistení by bolo protiústavné

Obmedzenie profitu v zdravotnom poistení by znamenalo protiústavný zákaz zisku. Pre TASR to v reakcii na informácie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) o potrebe regulácie zisku zdravotných poisťovní (ZP) povedal PR špecialista ZP Dôvera Matej Štepianský.

Podľa súkromnej ZP by takýto krok mal negatívny dosah na celý zdravotnícky sektor, pretože by nebol motivovaný ku kvalite a rozvoju služieb, ani k zavádzaniu inovácií v zdravotníctve.

Reklama

“Zároveň ide o návrh, ktorý nerieši žiadnu z aktuálnych potrieb pacientov alebo potrieb slovenského zdravotníctva. V každom prípade sme pripravení na konštruktívnu a odbornú diskusiu s cieľom regulovať zisk v zdravotnom poistení tak, aby sa zvýšila kvalita služieb pre pacientov, poistencov zdravotných poisťovní aj pre zdravotníkov,” doplnil Štepianský.

 

Union nepovažuje obmedzenie zisku za riešenie finančných problémov

Obmedzenie zisku zdravotných poisťovní nepovažuje zdravotná poisťovňa (ZP) Union za riešenie finančných problémov v rezorte zdravotníctva. Ako pre TASR povedala jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová, poistenci pociťujú benefity zo zvýšenia kvality poskytovaných služieb, ktoré prinášajú primeraný zisk, konkurenčné prostredie a rovnaké podmienky pre podnikanie.

Zdôraznila, že pre súkromnú ZP nie je zdravotníctvo o vytváraní čo najväčšieho zisku na úkor dostupnosti zdravotnej starostlivosti, brzdenia inovácií a kvality.

“Náš akcionár pokladá zdravotné poistenie za dlhodobý a férový biznis, nie zlatú baňu, a preto sme za primeranú a spoločensky zodpovednú mieru zisku,” povedala.

ZP Union si však myslí, že tvorbe nových pravidiel a zákonov by mala predchádzať odborná diskusia na pôde Ministerstva zdravotníctva SR. Za nevyhnutné považuje pozrieť sa aj na tvorbu zisku u ostatných subjektov, ktoré pôsobia v zdravotnom systéme.

“Obmedziť zisk je podľa nás možné len do takej miery, aby neboli porušované legitímne očakávania akcionárov, za ktorých sme získali povolenie pre vykonávanie verejného zdravotného poistenia a pokiaľ cieľ, ktorý sa touto zmenou sleduje, je vyšší verejný záujem,” uviedla.

Výška maximálneho limitu na zisk by mala byť podľa súkromnej zdravotnej poisťovne primeraná aj riziku, ktoré poisťovňa nesie. Z pohľadu ZP by takéto legálne hľadisko, ako aj odplatu za mieru rizika mohlo optimálne napĺňať stanovenie percenta na úrovni troch až štyroch percent, minimálne však na úrovni dvoch percent.

“Rozhodne nechceme, aby mali subjekty pôsobiace v našom zdravotníctve väčšie zisky, než je adekvátne,” doplnila s dôvetkom, že riziko zdravotných poisťovní je neštandardne vysoké.

 

Reklama
OĽANO: Hnutie dlhodobo bojuje proti “vyciciavaniu” peňazí zo zdravotníctva

Koaličné hnutie OĽANO dlhodobo bojuje proti “vyciciavaniu” peňazí zo zdravotníctva na úkor poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti občanom. Pre TASR to uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia na margo rokovaní o obmedzení zisku zdravotných poisťovní.

Hnutie poukazuje na to, že už bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) spustil reformu poisťovníctva tak, aby peniaze z verejného zdravotného poistenia v rámci programového rozpočtu smerovali za pacientom, prednostne do tých segmentov zdravotnej starostlivosti, kde ich najviac potrebuje.

“Pri implementácii tejto reformy sa počíta s tým, že poisťovne okrem správneho fondu môžu tvoriť zisk iba z pripoistenia,” konštatuje sa v stanovisku.

O ďalších praktických krokoch v tejto oblasti bude podľa hnutia informovať Ministerstvo zdravotníctva SR.

 

Reklama
Ježíková: Peniaze majú byť primárne použité na liečbu a záchranu životov

Peniaze z verejného zdravotného poistenia majú byť investované primárne do zdravotnej starostlivosti, na liečbu a záchranu životov pacientov. Konštatuje to štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Jana Ježíková na margo regulácie ziskov zdravotných poisťovní. Jej stanovisko TASR poskytla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Vláda týmto návrhom a stanoviskom realizuje podľa Ježíkovej svoj záväzok z programového vyhlásenia vlády, podľa ktorého sa v zdravotnom poistení môže tvoriť zisk až po zaplatení všetkých objednaných výkonov.

“Sme radi, že všetci členovia pracovnej skupiny, reprezentujúcej všetky koaličné strany vrátane ÚDZS, vnímame potrebu zmeny rovnako. V rokovaniach budeme pokračovať na ďalšom stretnutí pracovnej skupiny, ktoré sa má uskutočniť ešte tento týždeň,” povedala Ježíková.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali