Zelenskyj čelí vlne kritiky za to, že nevaroval pred vojnou

Zelenskyj čelí vlne kritiky za to, že nevaroval pred vojnou

Bratislava 19. augusta 2022 (HSP-Evgeniy Maloletka)

 

Až do tohto týždňa sa zdalo, že Ukrajinci považujú prezidenta Volodymyra Zelenského za bezúhonného národného hrdinu, ktorý zostal v Kyjeve napriek ohrozeniu svojej osobnej bezpečnosti, aby viedol svoju krajinu proti invázii ruských vojsk, píše denník Washington Post

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Jeho komentáre pre denník The Washington Post, ktorými ospravedlňoval, že sa s Ukrajincami nepodelil o podrobnosti opakovaných varovaní USA, že Rusko plánuje inváziu, prerazili bublinu a vyvolali kaskádu verejnej kritiky, ktorá nemá od začiatku vojny obdobu.

Reklama

Obyčajní ľudia na Twitteri písali o svojich skúsenostiach s chaosom a vykoľajením po invázii, na ktorú neboli pripravení, a opisovali, ako by sa možno rozhodli inak, keby vedeli, čo sa chystá. Verejne známe osobnosti a akademici písali na Facebooku ostrú kritiku jeho rozhodnutia bagatelizovať riziko invázie a tvrdili, že nesie prinajmenšom určitú zodpovednosť za zverstvá, ktoré nasledovali.

V rozhovore pre denník The Post, ktorý bol zverejnený v utorok, Zelenskyj ako dôvod, prečo sa rozhodol nezdieľať vážne myslené varovania amerických predstaviteľov týkajúce sa ruských plánov, uviedol svoje obavy, že Ukrajinci budú panikáriť, utekať z krajiny a spôsobia hospodársky kolaps.

Reklama

“Ak by sme to oznámili… potom by som od októbra minulého roka prichádzali o 7 miliárd dolárov mesačne a v momente, keď by Rusi zaútočili, by nás porazili za tri dni,” povedal Zelenskyj.

Dodal, že následné udalosti – keď sa ruským jednotkám nepodarilo dostať do hlavného mesta – naznačujú, že sa rozhodol správne.

“To sa stalo, keď sa začala invázia – boli sme takí silní, ako sme len mohli byť. Niektorí naši ľudia odišli, ale väčšina z nich tu zostala, bojovali za svoje domovy. A nech to znie akokoľvek cynicky, práve títo ľudia všetko zastavili.”

Mnohí Ukrajinci sa ohradili voči narážke, že Zelenskyj uprednostnil zdravie ekonomiky pred ich životmi, a naznačili, že mnoho životov sa mohlo zachrániť, keby vláda primerane pripravila obyvateľstvo na vojnu.

Šéfredaktorka ukrajinského spravodajského portálu Ukrajinska Pravda Sevgil Musajevová na Facebooku napísala, že ju Zelenského vysvetlenie “osobne urazilo” a že spochybňuje inteligenciu Ukrajincov. Podľa nej by neutiekla a potenciálne náklady pre ekonomiku vo výške 7 miliárd dolárov mesačne treba zvážiť v porovnaní so stratami na životoch, rýchlym obsadením časti južnej Ukrajiny Ruskom a strachom a zastrašovaním civilistov, ktorí sa nečakane ocitli pod ruskou okupáciou.

Reklama

“Úprimne povedané, vlasy sa mi postavili, keď som si prečítala, čo [Zelenskyj] povedal o evakuácii. … Ako môže človek, ktorý videl Mariupol, Buču a Cherson, povedať, že evakuácia by krajinu premohla?” napísal na svojej facebookovej stránke novinár Bohdan Butkevič s odkazom na miesta, kde Rusko páchalo zverstvá.

“Nechcel postaviť krajinu na vojenské nohy, pretože sa bál straty moci,” napísal Butkevič.

Nedostatočné varovanie civilistov žijúcich v ohrozených oblastiach, a najmä tých, ktorí majú deti, starších ľudí a osoby so zníženou pohyblivosťou, “to nebolo chybou, nebolo omylom, nebolo nešťastným nedorozumením, nebolo strategickým prepočtom – je to zločin,” povedala ukrajinská autorka Kateryna Babkina.

V tejto reakcii sa objavili aj mnohé obhajoby Zelenského. Valerij Pekar, publicista, ktorý vyučuje na Kyjevsko-obchodnej škole, na Facebooku napísal, že Ukrajinci mali dostatočný prístup k mediálnym správam o amerických varovaniach.

“Každý, kto si po prečítaní správ o správach amerických tajných služieb nezbalil svoj vlastný batoh, nemá právo tvrdiť, že nebol varovaný,” povedal.

Reklama

“Všetci sme vedeli a chápali, že sa blíži vojna. Len sme tomu nechceli veriť, pretože je to príliš hrozné na to, aby to bola pravda,” napísala na svojej facebookovej stránke Olena Gnes, zakladateľka projektu Čo je Ukrajina.

“Žiadne zo Zelenského vyhlásení by na tom nič výrazne nezmenilo.”

Časť kritiky pochádzala od politických oponentov, ktorí využijú každú príležitosť na útok na prezidenta, uviedla v rozhovore redaktorka novín Musajevová. Mnohí však nie.

Podľa jej slov je miera rozhorčenia na vojnovej Ukrajine bezprecedentná a pre Zelenského, ktorý je považovaný za majstra komunikácie, a jeho tím to predstavuje pravdepodobne “prvú vážnu komunikačnú krízu”.

Dokonca aj tí, ktorí povedali, že chápu, prečo Zelenskyj nechcel vyvolať paniku, uviedli, že sa napriek tomu pýtajú, či sa mohli podniknúť kroky na zmiernenie dopadov invázie – od prípravy krvných bánk až po kopanie zákopov pozdĺž severnej hranice, aby sa zabránilo ruským jednotkám obsadiť mnohé mestá a dediny predtým, ako boli zastavené pred Kyjevom.

Podľa obyčajných Ukrajincov tieto otázky pretrvávali bez vyjadrenia od 24. februára, keď krajinu ohromila krutosť invázie. Zhodli sa však na tom, že Ukrajinci sa musia zjednotiť a zdržať sa kritiky, kým je krajina vo vojne, povedala 30-ročná Oksana, ktorá o tomto spore diskutovala vo štvrtok v kyjevskej kaviarni so svojím partnerom. Požiadala, aby sa nepoužívalo jej celé meno, pretože téma je citlivá.

Teraz, keď sa niektorí ľudia pýtajú na Zelenského rozhodnutia, mnohí diskutujú o tom, či sa mohlo urobiť viac, povedala.

“Moja najväčšia otázka sa týka úrovne zverstiev, ktoré sme videli, a či sa im dalo zabrániť,” povedala Oksana, ktorá Zelenského nevolila, ale teraz ho bezvýhradne podporuje ako lídra, ktorého Ukrajina potrebuje, aby vyhrala vojnu.

“Poškodilo by nás, keby sme o tom teraz diskutovali,” povedala. “Ukrajina víťazí vďaka našej viere v prezidenta a naše ozbrojené sily. Takže som pripravená počkať na vysvetlenie, až keď vyhráme vojnu.”

A potom?

Reklama

“Potom začneme klásť otázky,” povedala. “Sú otázky, ktoré si vyžadujú odpovede, pretože toto je spoločnosť, za ktorú bojujeme – spoločnosť zodpovednosti.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali