Zdechovský upozorňuje na nekonečný príbeh: Kvóty na utečencov zlyhali, tak prečo ich zase vyťahovať?

Zdechovský upozorňuje na nekonečný príbeh: Kvóty na utečencov zlyhali, tak prečo ich zase vyťahovať?

Bratislava 17. decembra 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Český europoslanec Tomáš Zdechovský sa v svojom blogu venoval návrhu na prerozdeľovanie migrantov medzi jednotlivé členské krajiny pomocou kvót, ktorý podľa jeho slov skončil absolútnym fiaskom

Na snímke český europoslanec Tomáš Zdechovský

“Keby o tom náhodou niekto pochyboval, pre pripomenutie uvádzam niekoľko čísel. Úplne pôvodný návrh bol prerozdeliť 160 000 migrantov. V septembri 2015 bolo schválené prerozdelenie 120 000 ľudí medzi členské krajiny EU v priebehu dvoch rokov, proti ktorému sa postavilo niekoľko krajín vrátane Česka,” pripomenul Zdechovský a dodal:

Reklama

“Realizácia plánu na prerozdelenie migrantov však narážala vo väčšine štátov EÚ na veľké problémy. Neskôr sa plánovaný počet ľudí znížil na 98 255 a nakoniec to dopadlo tak, že počas dvoch rokov sa podarilo medzi ostatné štáty EÚ prerozdeliť len zlomok plánovaného počtu – len necelých 35 000 ľudí, z toho 21 999 z Grécka a 12 706 z Talianska.”

Kvóty splnila na 100% len jedna jediná krajina – Malta. Celková úspešnosť pôvodného plánu prerozdeľovania migrantov sa na nakoniec pohybovala len zhruba okolo 20%, čo sa vôbec nedá považovať za úspech.

Reklama

 

Pokusy opakovať rovnaké chyby

Európska komisia sa kvôli neúspešnému prerozdeľovaniu migrantov obrátila na Európsky súdny dvor so žalobou na Česko, Poľsko a Maďarsko, čo Zdechovský považuje za absolútne kontraproduktívne, keďže okrem spomínanej Malty nebol schopný splniť záväzky na 100% žiaden iný členský štát EÚ.

Za ešte absurdnejšie považuje ale to, že sa aj napriek neúspechu objavujú nové návrhy na oživenie projektu povinných kvót.  “Vyskytli sa aj iniciatívy zo strany jednotlivých krajín. Po zavedení trvalého mechanizmu pre prerozdeľovanie na základe kvót volala napr. Taliansko. Návrh na povinné kvóty sa objavil aj v pláne ministrov vnútra Francúzska, Talianska, Malty a Nemecka z tohtoročného septembra,” informuje europoslanec.

 

Reklama

U aktuálneho návrhu nemeckého ministerstva vnútra treba zbystriť

Skutočne spozornieť by sme ale mali kvôli aktuálnemu návrhu reformy únijného azylového systému z dielne nemeckého spolkového ministerstvo vnútra.

“Nemecká predstava je zhruba nasledovná: Predbežné azylové konanie so žiadateľmi má podľa návrhu prebiehať už na samotnej vonkajšej hranici EÚ. Neúspešný žiadateľ by mal byť za pomoci Frontexu ihneď potom deportovaný. Potiaľ sa všetko zdá byť v podstate OK. Lenže potom narážame na veľký problém. Ľudia, u ktorých bude naopak predbežná žiadosť o azyl vybavená kladne, by mali byť podľa návrhu pridelení na základe kvót do jednotlivých štátov EÚ. A aby neutekali inam, rovno sa im má povedať, že sociálne dávky, bývanie a ďalšiu pomoc môžu dostať len v tom pridelenom štáte, nikde inde. Štáty by potom mali výšku dávok zjednotiť, aby bola všade porovnateľná, čo sa má urobiť s pomocou európskych dotácií – teda rovnako peňazí od daňových poplatníkov,” vysvetľuje nemecký návrh Zdechovský, ktorý zastáva názor, že takéto návrhy nemajú žiadnu logiku.

Vôbec si nevie predstaviť, že by mohlo niečo podobné fungovať a k tomu na trvalej báze. “Ľudia nie sú autá, ktorým by sa pomerne ľahko mohlo povedať: “Tankovať budeš len v Česku!”, Majú oveľa viac potrieb. Trebárs potrebu komunity, byť u známych, lepšie školy pre deti … Peniaze/dávky nie sú všetko,” konštatuje.

S nutnosťou reformovať únijný azylový systém súhlasí, ale nie takýmto spôsobom. Zjednocovanie sociálnych benefitov, by podľa jeho názoru mohlo spôsobiť kolaps niektorých národných ekonomík, ale aj tej hlavnej, únijnej.

Reklama

 

Kto príde nelegálne, stratí možnosť získať azyl a bude deportovaný

Ako vyhovujúce riešenie problému vidí sprísnenie a zrýchlenie procesov kompletného azylového konania na maximálne 6 týždňov aj s prípadným odvolaním. Ak by totiž pravidlá príjmu boli všade rovnako prísne a celú azylovú procedúru by išlo vyriešiť počas spomínaných maximálne 6 týždňov, nebol by tu dôvod kohokoľvek prerozdeľovať.

“Sitom by prešli len skutoční utečenci, ktorí ocenia akúkoľvek pomoc. Ich počty by rozhodne neboli tak závratné ako v roku 2015 a všetko by šlo riešiť individuálne, ako pred migračný krízou,” ozrejmuje Zdechovský.

Za dobrý nápad považuje aj to, aby by pri umiestnení prijímacích centier mimo územia EÚ odpadla nutnosť záchranných operácií v Stredozemnom mori.

“Bol by dostatok legálnych ciest, takže by mohlo byť schodné zavedenie pravidla, že kto by prišiel nelegálne cez Stredozemné more, žiadny nárok na azyl by nemal, alternatívne by to bola silne priťažujúca okolnosť. Záujemcovia o azyl/život v EÚ by jednoducho mali počítať s tým, že buď to skúsia legálne cez rôzne druhy víz a spomínané prijímacie centrá, alebo majú smolu a namiesto otvorenej náruče, ich bude čakať návrat späť,” vysvetľuje v závere český europoslanec, ktorý povinné kvóty nepovažuje za správne riešenie.

Tatiana Stará

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali