Zatiaľ nezaznamenal nič, čo by ho vyrušovalo? Je toto vôbec možné?

Zatiaľ nezaznamenal nič, čo by ho vyrušovalo? Je toto vôbec možné?

Bratislava 28. júla 2023 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Dočasný poverený Ódor nechcel vidieť do neba volajúci prípad konfliktu záujmov. Niekto by možno čakal, že až takéto neuveriteľné faux-pas hádam mainstreamové médiá nemôžu nechať bokom. Ale kdeže…

Ľudovít Ódor
Na snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor

V normálnych pomeroch by si prezidentka zavolala svojho povereného premiéra a za krytie bezprecedentného personálneho škandálu, aký sa hádam nestal od čias urválkovcov, by vyvodila dôsledky. Tu však zostalo úplné, ale úplné ticho. Tak hráme sa ešte na právny štát, alebo už sme definitívne v úplne iných reáliách?

Reklama

Možno je čas zopakovať si to všetko pekne od samého začiatku. Príbeh sa začal ešte dávno pred voľbami 2020, v ktorých sa k moci dostala protislovenská hegero-matovičovská junta, ktorej pokračovaním je dnešná dočasná prezidentkina „úradnícka“ vláda. Igor Matovič, víťaz tých volieb, si vtedy získal priazeň ľudí sľubom, že odstráni korupciu a dá pozatvárať všetkých „smerákov“, ktorých označil za zlodejov a príčinu všetkého zla. Ľudia unavení z dlhej nudnej vlády socialistov, vo vidine pečených holubov samých im lietajúcich zadarmo do úst, si povedali „nech je sranda“ a dali mu hlas.

Víťazstvo vo voľbách však pre Matoviča znamenalo aj povinnosť splniť sľub, že „zatočí so smerákmi“. Pre agentov nadnárodného riadenia to bolo presne to, čo potrebovali: šanca na vyčistenie štátneho aparátu od ľudí blízkych predošlej garnitúre a od vlastencov, a na obsadenie pozícií v štátnom aparáte svojimi, tak ako sa to robí pri každom puči.

Reklama

A tak v mene transparentnosti a antikorupčnosti, s pomocou globalistami kontrolovaných masmédií, mašinéria na čele s ministrom vnútra Romanom Mikulcom a neskôr aj policajným prezidentom Štefanom Hamranom vo veľkom štýle rozbehla hon na smerácke čarodejnice. Za špeciálneho prokurátora bol menovaný sprofanovaný politik vo výkone trestu Daniel Lipšic.

Všetci vieme, čo nasledovalo: s pomocou výpovedí vybraných kajúcnikov, ktoré boli získané výmenou za ich beztrestnosť, skupina kriminalistov (či kriminálnikov?) NAKA obvinila celý rad ľudí z opačného tábora, prihodili sa veci pripomínajúce Chicago spred sto rokov, vrátane brutálneho samodobitia a následného zasamovraždenia bývalého policajného prezidenta priamo v prešovskej väznici a ďalších divných úmrtí.

Jednou z kľúčových súčastí tohto zápasu, ktorý nesie všetky znaky klasického puča, teda až na konečné otvorené zvrhnutie vlády a vyhlásenie novej, je tzv. „vojna policajtov“, teda zápas medzi policajnými zložkami, keď skupina vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (ÚIS), vidiac, čo sa deje, začala sa zaoberať podozrivou „výrobou kajúcnikov“, ktorú prevádzkovala skupina NAKA na čele s Jánom Čurillom (tzv. čurillovci). A čurillovci sa zase snažili nevyberanými spôsobmi zničiť vyšetrovateľov ÚIS.

ÚIS od roku 2021 nemá riadneho riaditeľa, toho totiž musí schváliť parlament a to sa junte nedarilo pretlačiť, ale aspoň ako dočasného riaditeľa tam dostali svojho človeka, keď od marca 2023 je v tejto funkcii Peter Juhás. Aký káder to je? Stačí napísať, že šéfoval vyšetrovaniu Kuciakiády a jeho brata stíhajú pre nezákonné odpočúvanie smerákov na poľovníckej chate. Ale ani tak Hamran a spol. ešte nemali ÚIS úplne pod kontrolou, a tak prišli s nápadom za Juhásovho zástupcu dosadiť čurillovca Ďurku.

Kto je Pavol Ďurka? „Rozpracoval pána Makóa a len vďaka tomu dnes existuje prípad Očistec. Pán Ďurka objasnil prípad bankovej lúpeže v pobočkách VÚB banky. Neskôr sa títo páchatelia ukázali ako páchatelia vraždy Ernesta Valka,“ ospevoval Ďurku Hamran. Vraj rozpracoval najsilnejšiu mafiánsku skupinu takáčovcov a stíhal bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika aj bývalého policajného prezidenta Lučanského.

Reklama

Inými slovami, ide o kľúčového človeka, ktorý bol pri celom rade káuz smrdiacich tendenčným prístupom polície ovládanej juntou. Je to presne ten človek, ktorý chcel vyšetrovateľke ÚIS Diane Santusovej podpáliť auto, aby prestala ich špinavý „biznis“ s kajúcnikmi vyšetrovať – existuje oficiálna zvuková nahrávka tohto jeho vyjadrenia, ktoré samotné by stačilo na to, aby ho príčetní nadriadení upratali niekom bokom od citlivých vecí.

Nie, neupratali ho. A naopak, rozhodli sa ho vymenovať do funkcie zástupcu ÚIS. Niet na to ani priliehavých slov, je do neba volajúci príklad konfliktu záujmov, keďže Ďurku a jeho kumpánov ÚIS vyšetruje, takže v pozícii zástupcu šéfa ÚIS má Ďurka vlastne vyšetrovať sám seba.

Dočasná prezidentkina „úradnícka“ vláda nastúpila v máji 2023. Povereným ministrom vnútra sa stal kresťanský demokrat Ivan Šimko, asi preto, aby nebilo do očí, že vo vláde sú len samé progresívne kádre blízke prezidentke. Šimko najprv s nomináciou Ďurku za Juhásovho zástupcu súhlasil, ale – zrejme keď zistil o čo tam ide – svoj súhlas odvolal.

Prečo? Privieraním očí nad hriechmi svojich podriadených by zbytočne riskoval, že by sa mohol stal spolupáchateľom činov, ktoré už sú ďaleko za všetkými červenými, krvavými čiarami. Šimko bol blízkym človekom Dzurindu a Mikloša v časoch, keď odovzdali slovenskú ekonomiku do cudzích rúk, ale predsa len, typovo to nie je bandita, ktorý by išiel do kriminálnej akcie spolu s policajnými gangstrami, tobôž dva mesiace pred voľbami, po ktorých by mohlo prísť účtovanie.

Junta uvidela, že Šimko túto hru nehrá a začala urýchlene hľadať zámienku ako sa ho zbaviť. Tá prišla čoskoro, akokoľvek bola absurdná a banálna. „Nie priatelia, žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú,“ napísal Šimko na sociálnej sieti a tento nevinný status sa stal zámienkou na vznik mediálneho humbugu, ktorý vyústil do jeho odvolania.

Reklama
Ivan Šimko
Na snímke Ivan Šimko

Mainstreamový valec doslova z ničoho vytvoril psychózu „Polícia musí mať rozviazané ruky“ a omámená verejnosť razom zabudla na triviálny fakt, ktorý vyplýva priamo z Ústavy: že polícia v demokratickom štáte musí byť kontrolovaná občanmi, teda že policajný prezident nesmie byť absolutistickým vládcom, ale musí sa zodpovedať nadriadenému, čiže ministrovi ustanovenému občanmi cez volených zástupcov – poslancov. V takto médiami pripravenom hysterickom ovzduší bol Šimko odvolaný a hoci sa všelikto dodnes zamýšľa nad absurdnými a pikantnými detailmi tohto odvolania, karavána išla ďalej.

Napriek tomu, po Šimkovom nesúhlase a následnom mediálnom cirkuse sa dalo očakávať, že sa chobotnica stiahne, prinajmenšom dočasne, kým rozruch utíchne, a Juhás Ďurkovo menovanie do funkcie zruší alebo aspoň odloží.

Nie, nezrušil, neodložil. Juhás Ďurku do funkcie vymenoval.

Šimkove právomoci ministra vnútra prevzal dočasný poverený premiér Ľudovít Ódor. Naivné duše, veriace v báchorky o právnom štáte si mysleli, že Ódor, aby bol v krajine pokoj – lebo okrem svietenia a kúrenia to je to jediné, čo by mal vo svojej krátkej dočasnej provizórnej funkcii robiť – že Ďurku z pozície Juhásovho zástupcu určite odvolá.

Nie, neodvolal. Na otázku, či Ďurka ostane v riadiacej funkcii na inšpekcii Ódor odpovedal: “Zatiaľ neuvažujeme o výmene, to neznamená, že by sme chceli nejako zasahovať do tých procesov, ktoré bežia v pozadí, zatiaľ má moju dôveru.” A tiež povedal: „Zatiaľ som nezaznamenal nič, čo by ma vyrušovalo.”

Počujete to úplné ticho? Zdá sa, že ani zvyšok junty, vrátane prezidentky a mediálneho mainstreamu nezaznamenal nič, čo by ich vyrušovalo (dúfajme, že ich vyrušia aspoň občania o dva mesiace…). Ponúka sa rečnícka otázka: čo myslíte, vyrušilo by niekoho, keby sa toto stalo za smeráckych čias? Aj čitateľom je jasné, že v takom prípade by ostali vyrušené globalistické médiá od Kamčatky až po Patagóniu. Vrešťali by, akoby ich na nože brali o „našich ľuďoch“, o totalite a arogancii moci, o personálnych čistkách, o konflikte záujmov…

Prečo bol potrestaný Šimko, prečo si Ódor netrúfol byť vyrušený a prečo sa Čaputová zatvárila ako mŕtvy chrobák? Aj to všetci vieme: junta má posledné dva mesiace na to, aby ešte pred voľbami definitívne zničila zárodky akýchkoľvek štruktúr v útrobách štátu, ktoré by v budúcnosti mohli byť prekážkou ich totálneho ovládania štátu formou „deep state“, tak ako je to v ich ideálnej krajine, čiže USA. A musí zabrať, lebo s nimi bude zle.

Títo ľudia veľmi dobre vedia, že teraz už ide o všetko, hop alebo trop. Už sa nedá hrať v rukavičkách, stoj čo stoj musia svoju misiu dokončiť, v opačnom prípade môžu všetko stratiť – ak by náhodou po voľbách prišlo niečo, čo by sa aspoň trochu podobalo na právny štát, tak sa dočkajú za svoje konanie zaslúženej trestnoprávnej odmeny.

Ešte dva mesiace. A je dosť pravdepodobné, že to budú dosť zaujímavé dva mesiace, počas ktorých sa budú diať pozoruhodné veci. Chobotnica sa štátu nebude chcieť vzdať bez boja, keď ho už tak pekne drží v chápadlách.

 

Reklama

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Čaputovo – Trestne stíhaný človek ide viesť vyšetrovanie seba samého

V situácii okolo odvolania Šimka treba hľadať hlavne toto

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

13:51

Mimovládna organizácia Globsec vytvorila pre svoju nadchádzajúcu konferenciu Globsec Forum 2024 v Prahe prípravný výbor, ktorého predsedom je poradca českého prezidenta Petra Pavla pre zahraničnú politiku Petr Kolář.

Organizáciu Globsec vo výbore zastupuje člen jej správnej rady Petr Pudil a spolupracovník organizácie a bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

13:45

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal vo štvrtok na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch, informuje TASR.

S premiérom Orbánom by sa mal Si Ťin-pching stretnúť popoludní. Rokovania sa majú týkať okrem iného vojny na Ukrajine či infraštruktúrnych projektov. Vyhlásenie pre médiá je naplánované podvečer.

čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok pózujú počas stretnutia v Budapešti
13:43

Ucelený obraz o stave a trendoch sociálno-ekonomického vývoja na Slovensku má poskytnúť nový dátový online portál Sociálny atlas Slovenska, ktorý spustili v stredu (8. 5.). Zároveň má posliniť rolu dát vo verejnej diskusii o sociálnom systéme v krajine. O jeho spustení informovali Občianske združenie (OZ) Pracujúca chudoba, Inštitút pre výskum sociálnoekonomických rizík a analýz (IVRA) a slovenské zastúpenie nemeckej nadácie Friedrich Ebert Stiftung (FES), ktoré stoja za jeho tvorbou a prevádzkou.

Portál má priniesť kompletné informácie o príjmovej úrovni a sociálnej situácii slovenskej populácie či o oblasti dôchodkov aj inštitútov. Ľudia si budú môcť vyhľadať tiež údaje o parametroch sociálneho štátu a trendoch vývoja trhu práce a základných parametroch ekonomického vývoja na Slovensku.

13:40

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň, informuje Reuters.

Vlani v decembri ponúkla Nippon Steel takmer 15 miliárd USD (13,96 miliardy eur) za prevzatie ikonickej U.S. Steel. To však vyvolalo odmietavú reakciu prezidenta Joa Bidena a Donalda Trumpa, jeho pravdepodobného vyzývateľa vo voľbách 5. novembra, ako aj odborového zväzu United Steelworkers (USW).

13:38

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Väčšina zmien spočíva podľa Ministerstva hospodárstva v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Tiež v elektronizácii procesov, ktoré prispievajú k vyššej flexibilite a efektívnosti riešenia situácií, s ktorými sa podnikateľské subjekty stretávajú.

13:32

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách. Regulácia finančných nástrojov na Slovensku sa tak rozšíri aj na finančné nástroje založené na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT). 

DLT je technológia, ktorá umožňuje evidenciu a zdieľanie záznamov o vlastníckych právach v decentralizovanej počítačovej sieti. Jedným z typov tejto technológie je blockchain, na ktorom sú založené rôzne kryptomeny vrátane bitcoinu. 

13:23

Budúca pracovná agenda inštitúcií EÚ, ktoré vzniknú po júnových voľbách do Európskeho parlamentu, bude vychádzať z priorít súčasnej Európskej komisie. V rozhovore pre TASR to povedal zástupca riaditeľa Inštitútu pre európsku politiku Europeum a vedúci bruselskej kancelárie inštitútu Žiga Faktor.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali