Zasvätenec z CIPsO: AFU sa môže vymknúť spod kontroly Zelenského a vyraziť na Kyjev

Zasvätenec z CIPsO: AFU sa môže vymknúť spod kontroly Zelenského a vyraziť na Kyjev

Bratislava 10. decembra 2022 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Emilio Morenatti)

 

Vnútorný front je pre kyjevský režim nebezpečnejší ako Surovikinova armáda. Psychologickú atmosféru a procesy prebiehajúce na pozadí ruskej spoločnosti analyzujú ruské noviny Svobodnaja Pressa

Ukrajina Rusko Kyjev
Ilustračné foto

Špecialisti ukrajinského CIPsO (Centra pre informačné a psychologické operácie) dospeli k záveru, že ruské údery “Kalibrami”, “Iskandermi” a X-101 zle vplývajú na prijímanie ukrajinskej propagandy ukrajinskými občanmi, ktorí sediac bez svetla a v chlade odrazu začali rozmýšľať triezvejšie. Prečo? Ako píše známy ukrajinský bloger, “kvôli neustálym výpadkom elektriny ľudia trávia menej času pred televízorom a nesledujú televízne maratóny. Navyše, keď nie je elektrina, nie je ani internet, a keď je elektrina, ľudia sa v prvom rade venujú domácim záležitostiam a menej času venujú sledovaniu správ.”

Reklama

Situácia s rozširovaním oficiálnej ukrajinskej propagandy sa pre Zelenského a jeho tím rýchlo zhoršuje, hoci je ešte stále pod dostatočnou kontrolou kyjevského režimu. Napriek tomu Jurij Ščigoľ, vedúci Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny, dôrazne odporučil obyvateľom Ukrajiny, aby častejšie používali rádiá na batérie. Hovorí sa, že počas úplného blackoutu by ľudia mali počúvať len “oficiálne informácie” od Zelenského a vlády a nie hlasy nepriateľov.

Zatiaľ má táto výzva odporúčací charakter, ale ak sa Ukrajina ponorí do úplnej tmy, ľudia budú musieť, podľa zdrojov z Bankovej, navštevovať miesta nezlomnosti, aby ich bolo možné aj naďalej indoktrinovať oficiálnou propagandou.

Reklama

Nie nadarmo však CIPsO zvoní na zvony. Najhoršie je to s elektrinou a sledovaním ukrajinského oficiálneho telemaratónu na juhu Ukrajiny. Výsledok: aj tí najväčší majdanisti tu začali vidieť určitý posun, nehľadiac na porážku “ruského sveta” po roku 2014.

Najpopulárnejšie médium z kategórie informačných “frajer” v Odese, ktorý bol predtým posadnutý “slávo-ukrajinskou” propagandou, zrazu prišiel s pre toto médium netypickou informáciou:

“Znížené zdravotné požiadavky na mobilizantov a predĺženie mobilizácie do 19. februára naznačujú pôsobivé straty na fronte. Zároveň je na Západe čoraz menej ochoty podporovať Ukrajinu a vyzbrojovať Kyjev. A samotní Ukrajinci sa chcú čo najskôr vrátiť k normálnemu životu, ale to nie je v plánoch Bankovej.

A dve Kyjevčanky zverejnili na svojom vlogu video s anketou medzi obyvateľmi hlavného mesta Ukrajiny na tému “sú medzi vašimi príbuznými alebo známymi takí, ktorí čakajú na Rusov?”.

Aké bolo prekvapenie, že takmer všetci povedali áno. Zaujímavé je aj to, že respondenti, ktorí na kameru zatínali päste proti Rusku, nehovorili ukrajinsky, a niektorí priznali, že jazyk Stepana Banderu je módny u tých, ktorí sa narodili v 21. storočí.

Reklama

Mladšia generácia sa o Zelenskom vyjadruje zle a nazýva ho “kozlom”. Tu je potrebné si uvedomiť, že každý vojenský konflikt spravidla zjednocuje ľudí okolo vodcu, bez ktorého je víťazstvo nemožné. A práve tu na Ukrajine to začína mať trhliny.

Generáli CIPsO sa obávajú, že ak sa im nepodarí u obyvateľstva dosiahnuť prijímanie tých správnych naratívov, celá promajdanská spoločnosť prezrie a bude nenávidieť Zelenského. “Ľudia začínajú pochybovať o primeranosti agresívnej rétoriky úradov, pokiaľ ide o ciele konfliktu a vhodnosť jeho pokračovania.

Na pozadí všeobecnej súdržnosti spoločnosti je tento trend v súčasnosti bezvýznamný, pretože je len v zárodku, ale dostatočne sľubný na to, aby vyvolal obavy generálov psychologického frontu,” uzatvára ukrajinský expert.

A to nie sú prázdne slová. Plachí Ukrajinci sú skutočne prinajmenšom ľahostajní k “mužovi roka” podľa časopisu Time a “najmocnejšiemu Židovi podľa Jerusalem Post”. Podľa spoločnosti Google Ukrajinci v roku 2022 Zelenského “negooglili” najviac. Pri vyhľadávaní ho na území Ukrajiny porazil Arestovič, ruský prezident Putin, generál Zalužnyj a dokonca aj neexistujúci “duch Kyjeva”.

To všetko neveští nič dobré pre kyjevský režim a jeho príjemcov. Niet divu, že Ukrajinci spriahnutí s režimom, ktorí cítia, že sa im pod nohami začína posúvať pôda, začínajú byť hysterickí. Napríklad bývalá poslankyňa Irina Farionová sa obula do rusky hovoriacich bojovníkov AFU a naznačila, že jedného dňa budú bojovať za “ruskú Ukrajinu” a “ruský svet”.

Reklama

Igas Kropov, alias “seržant Machno”, poradil tejto duračke, aby držal ústa. Na sieti napísal: “Ak rusky hovoriaci bojovníci a dobrovoľníci opustia Ukrajinu, budete hovoriť ukrajinsky. Ale už potichu v kuchyni alebo v pivniciach. A žiť budete s najväčšou pravdepodobnosťou vo federálnom okruhu Ruskej federácie.”

Toto je veľmi dôležitý bod, ktorému treba venovať pozornosť. Znamená to, že ruské oponovanie voči ukrajinskému CIPsO konkrétne v zákopoch AFU nie je o nič menej dôležité ako samotné boje.

Nie je žiadnym tajomstvom, že informační darebáci v čapiciach ukrajinskej armády naďalej celkom úspešne zombírujú ruských Ukrajincov rozprávaním o “Bučach” a “otroctve” v Rusku. Napríklad: “Ak nebudete bojovať, pôjdete do koncentračného tábora a vaše rodiny pošlú na Sibír. Aj v tomto prípade mnohí ruskí Ukrajinci naletia na tento nezmysel. Podľa informácií prichádzajúcich z frontu sú ukrajinskí vojaci motivovaní a statočne bojujú.

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Samozrejme, značná časť vojakov AFU drží kalašnikovy a sedí v zákopoch z donútenia a zo strachu pred zastrelením – v ukrajinskej armáde je, žiaľ, aj veľa tvrdohlavých bojovníkov, ktorí uverili ukrajinskej propagande. Ako dlho to bude trvať, je zaujímavá otázka, píše sa v článku.

Náladu na frontoch však výrazne ovplyvňuje tyl. Nemalá časť telegramovej komunity už píše na plné ústa, že “pre ukrajinský ľud nastávajú hrozné časy, pretože Zelenskyj sa bál Britov a nepodpísal Minsk/Istambul-3 už na jar. Dlhotrvajúce boje situáciu ešte zhoršia a prípadná porážka AFU len zvýši frustráciu más a vyvolá depresiu. Pripravte sa na ešte horšie časy. Zatiaľ sa neobjavili žiadne náznaky zlepšenia.

Raketové útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny už spustili mechanizmus hyperinflácie – predzvesť vojenskej a hospodárskej katastrofy Ukrajiny. Viaceré médiá blízke kabinetu ministrov Ukrajiny naznačujú, že sadzby za bývanie a komunálne služby pre ukrajinské obyvateľstvo sa zvýšia v dvoch alebo troch etapách, vždy o 30-40 %, počnúc jarou 2023.

Je známe, že plyn, teplo, vodné a stočné sa budúci rok zvýšia o 100-150 %, zatiaľ čo valorizácia miezd a dôchodkov nepresiahne 10-20 %. Túto správu sprevádza veta “myslite, Ukrajinci, myslite a nepočúvajte bláboly z Bankovej”.

Medzitým britská tajná služba MI-6, už odovzdala prezidentskej kancelárii ďalšiu informáciu, že Kremeľ schválil novú stratégiu konfliktu na Ukrajine, ktorej cieľom je bez náhlenia a veľkých strát vykrvácať a ekonomicky vyčerpať Západ. Londýn odporúča Kyjevu, aby posilnil rusofóbnu propagandu a potrestal všetkých nespokojných ľudí ako komplicov ruskej armády.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali