Za prísnych bezpečnostných opatrení sa začne proces s Pavlom Ruskom a bosmi

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa začne proces s Pavlom Ruskom a bosmi

Bratislava 20. mája (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa vo štvrtok (23. 5.) začne pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II proces s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R. v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej. Ďalšími troma spoluobžalovanými sú na doživotne odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Č., jeho komplic Miloš K. a rovnako na doživotie odsúdený bos bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel

Na snímke Pavol Rusko

Prvé hlavné pojednávanie sa začne v bratislavskej väznici – v Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) Bratislava, keďže v budove súdu by nebolo možné zabezpečiť bezpečnostné opatrenia v potrebnom rozsahu. “Takéto opatrenia sa vykonávajú štandardne pri väznených osobách stíhaných za obzvlášť závažný zločin alebo zločin spáchaný organizovanou skupinou,” povedala v pondelok pre TASR riaditeľka odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže Katarína Nováková.

Reklama

Na pojednávanie sa doteraz akreditovalo niekoľko desiatok novinárov, priblížil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. V spomínanej pojednávacej miestnosti bratislavskej väznice v minulosti súdili rozličné súdy ukrajinsko-slovenský gang Volodymyra Y., gang kyselinárov či východoslovenskú zločineckú skupinu Róberta Okoličányho.

Proces je okrem štvrtka naplánovaný aj na piatok (24. 5.). Predsedom senátu je sudca OS Bratislava II Pavol Juhás. Sudca obžalobu mohol aj nemusel prijať, vytýčil však termín hlavného pojednávania, keď vec mohol odmietnuť a vrátiť naspäť prokuratúre. Na súde môže obžalovaný exminister Pavol R. uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste, čo je však málo pravdepodobné.

Reklama

Dozorovým prokurátorom je prokurátor KP Michal Šúrek, ktorý je presvedčený o vine kvarteta. Obžalobu podal koncom minulého roka. Dva razy sa neúspešne pokúšal, aby Pavol R. bol vo veci prípravy vraždy stíhaný väzobne.

Vyšetrovateľ navrhol podať obžalobu na Pavla R. v prípade prípravy vraždy Volzovej na začiatku decembra 2018. Okrem iných mal proti Pavlovi R. vypovedať bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Č. KS v Bratislave Pavlovi R. na začiatku mája minulého roku uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia. Obžalovaný sa k úradníkovi do Justičného paláca podľa aktuálnych informácií TASR z justičných zdrojov dostavuje pravidelne na vopred dohodnuté termíny.

Práve výpoveď banskobystrického bosa viedla k tomu, že policajti začali riešiť prípad, ktorý sa mal stať na jeseň 1997. Pred vyšetrovateľmi Mikuláš Č. uviedol, že bývalý minister hospodárstva si u podsvetia objednal likvidáciu svojej obchodnej partnerky z TV Markíza za odmenu 20 až 40 miliónov korún. Verziu za viacero vrážd doživotne odsúdeného bosa potvrdil aj jeho bývalý komplic Miloš K.

Verziu Mikuláša Č. poprel pred vyšetrovateľmi Róbert L. alias Kýbel. “V zmysle Trestného poriadku obhajoba Róberta L. pribrala do konania renomovanú znalkyňu, ktorá vypracovala znalecký posudok. V rámci neho sa Róbert L. podrobil psychofyziologickému overeniu pravdovravnosti na takzvanom polygrafe, kde podľa znalkyne nebola v jeho výpovedných tvrdeniach indikovaná lož, a teda hovorí pravdu,” uviedol pre TASR obhajca Marek Para.

Pavol R. výpoveď Mikuláša Č. označil za výmysel. Ešte pred prevalením sa kauzy tvrdil, že s černákovcami sa v minulosti kontaktoval preto, aby si u nich overil, či si práve Volzová neobjednala jeho likvidáciu. V januári tiež podal na Generálnu prokuratúru (GP) SR trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov z dôvodu zámernej diskreditácie jeho osoby. Tvrdí, že vyšetrovanie bolo ovplyvňované.

Reklama

V prípade Pavla R. ide po prvý raz v histórii Slovenska o to, že pred súdom bude stáť bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach.

V inej kauze, kde figuruje Pavol R., prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v marci na neho a zároveň na kontroverzného podnikateľa Mariana K. obžalobu v kauze televíznych zmeniek. Tento prípad bude zase v budúcnosti pojednávať Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali