Fico: Nebyť okupácie v roku 1968, mohlo byť Slovensko úplne inde

Fico: Nebyť okupácie v roku 1968, mohlo byť Slovensko úplne inde

Bratislava 22. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

“Ale taká je história, musíme s ňou žiť…”

Pre Slovensko je obrovská škoda, že obrodný proces, ktorý sa začal v rokoch 1967 a 1968, bol násilne prerušený okupáciou vojsk Varšavskej zmluvy. “Dnes mohlo byť Slovensko úplne niekde inde, roky 1968–89 mohli byť využité inak. Ale taká je história, musíme s ňou žiť a zobrať si z nej ponaučenie. Veľmi rád som prijal pozvanie na túto výstavu, aj touto formou si chcem uctiť obete okupácie, ale aj myšlienky, ktoré boli okupáciou zabité,” povedal dnes predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na otvorení výstavy fotografií Ladislava Bielika The Global Message v bratislavskej galérii F7.

Reklama
Na snímke premiér SR Robert Fico počas výstavy pri príležitosti 45. výročia okupácie Československa 21. augusta 1968 spojená s vernisážou fotografií Ladislava Bielika The Global Message

Na slávnosti, ktorú moderoval syn Ladislava Bielika Peter, sa okrem premiéra zúčastnil minister financií a podpredseda vlády Peter Kažimír, minister obrany Martin Glváč, minister životného prostredia Peter Žiga (všetci Smer-SD), americký veľvyslanec Theodore Sedgwick, veľvyslanec Ruskej federácie Pavel Kuznecov, aj starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Premiér zvlášť privítal Ivana Laluhu, historika a dlhoročného priateľa Alexandra Dubčeka.

“Videlo sa mi ako príhodné spojiť pri spomienke na 45. výročie okupácie Československa posolstvo diela a skutky Alexandra Dubčeka s fotografickou výpoveďou The Global Message, ktorá je inštalovaná v tejto sympatickej galérii v Starom Meste. Pán profesor Laluha mi isto potvrdí, že najväčšia hodnota Dubčekovho spôsobu politiky v šesťdesiatych rokoch bola v tom, že sa etablovali a konali slovenskí vlasteneckí intelektuáli,“ vyhlásil Fico. Medzi takýchto intelektuálov podľa neho patril aj Ladislav Bielik, ktorý svojimi fotografiami pre Smenu nesmierne výstižne dokumentoval prvé dni okupácie. Najmä jeho fotografia Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom, na ktorej sa inštalatér Emil Gallo sám postavil do cesty obrnenému vozidlu, obletela svet. “Akoby chcel vlastnou hruďou zastaviť ten nezmyselný obrnený kolos arogancie,” konštatoval predseda vlády.

Reklama

 

Dubček je pre Fica politickým vzorom

“Mal som vtedy necelé štyri roky, ale ten obraz mám v hlave. Zobudil som sa, rodičia stáli pri okne, za záclonou. Bola to cesta medzi Nitrou a Topoľčanmi, plná vojenskej techniky. Pamätám si výraz v tvári môjho otca a mamy, boli veľmi vystrašení. Ako malý chlapec som sa pýtal, čo sa deje, ničomu som nerozumel. Ale oni nevedeli nič, nikto nič nevedel,“ spomínal Robert Fico na august 1968. Dodal, že Alexander Dubček je pre neho dodnes politickým vzorom, ktorému by sa chcel vlastnými skutkami priblížiť.

“Tieto fotografie sú pre mňa aj zhmotnením mojich vlastných spomienok,” otvorila svoj príhovor Tatiana Rosová. Ako dieťa sa chodila hrávať na Šafárikovo námestie v Bratislave, na ktorom neskôr vznikla slávna Bielikova fotografia. “Trávila som tu prázdninové augustové dni aj v roku 1968. Zo dňa na deň stáli na námestí tanky, tiekla na ňom krv. Viaceré moje spolužiačky sa už v septembri do školských lavíc nevrátili. Dnes žijú kdesi vo svete a nič o nich neviem,” povedala. Fotografie však podľa nej dokumentujú aj vnútornú silu ľudí, ktorí sa okupácii odvážili vzoprieť. “Boli plní odhodlania a mnohých to stálo aj život. Pre mňa je táto výstava aj obžalobou režimu, ktorý nasledujúcich viac ako dvadsať rokov obhajoval tieto akty, ktoré viedli k strieľaniu do nevinných ľudí,” zdôraznila Rosová s tým, že sloboda a demokracia nie sú samozrejmé, aj naši občania si ich museli vybojovať.

Výstava exkluzívnych fotografií Ladislava Bielika bude otvorená do 14. septembra 2013.

Reklama

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali