Volebné miestnosti sa zatvorili, začalo sa sčítavanie hlasov. Už je známe, kto predbežne vedie v Bratislave a Košiciach

Volebné miestnosti sa zatvorili, začalo sa sčítavanie hlasov. Už je známe, kto predbežne vedie v Bratislave a Košiciach

Bratislava 10. novembra (TASR/HSP/Foto: TASR) AKTUALIZUJEME

 

Volebné miestnosti sa zatvorili, komisie začínajú sčítavať hlasy, očakávame predbežné odhady na víťazov. Komunálne voľby na Slovensku sa zaobišli bez väčších problémov, nezaobišli sa však bez podnetov

Ilustračná snímka

 

Reklama

00:50 V boji o kreslo primátora v Košiciach vedie Jaroslav Polaček. Po sčítaní viac ako štvrtiny hlasov vedie v Košiciach v boji o kreslo primátora Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS). Podarilo sa mu získať 42,05 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. Zatiaľ bolo spracovaných 25,12 % okrskových zápisníc.

Za Polačekom je zatiaľ na druhom mieste Martin Petruško, ktorý získal 24,18 % hlasov. Za ním nasleduje Alena Bašistová (nezávislá) s 14,45 % hlasov. Štvoricu uzatvára Viliam Novotný (Šanca), ktorý má vyše 10 % hlasov. V Košiciach volebná účasť zatiaľ dosiahla 31,45 %, pričom zapísaných voličov bolo 45.168.

Reklama

 

00:40 Vaľová v Humennom už priznala prehru. Dosluhujúca primátorka mesta Humenné Jana Vaľová (Smer-SD) priznala na sociálnej sieti prehru. Voličom sa poďakovala za každý hlas a zároveň uviedla, že zanecháva mesto v lepšom stave.

 

00:30 V Bratislave zatiaľ vedie Vallo. Po sčítaní prvých 0,74 % okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 39,18 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Na druhom mieste za ním nasleduje Václav Mika (nezávislý), ktorý má zatiaľ 23,89 percenta hlasov. Tretí je zatiaľ Ján Mrva (OĽaNO, SaS, SME RODINA – Boris Kollár, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, DÚ) s 18,41 percentami, štvrtý Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 14,54 percentami.

Reklama

 

00:20 Volebná účasť sa predbežne vyšplhala na 52%. Po spracovaní viac ako tretiny zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 52,05 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

 

23:50 V Košiciach predbežne vedie Jaroslav Polaček. V súboji o post primátora Košíc vedie po sčítaní prvého percenta okrskových zápisníc Jaroslav Polaček. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

 

Reklama

23:47 V Žiline predbežne víťazí súčasný primátor Richard Rybníček. Po zrátaní 14 percent odovzdaných hlasovacích lístkov v Trenčíne vedie v súboji dvojice kandidátov na primátora mesta úradujúci primátora Richard Rybníček (nezávislý), ktorému zatiaľ odovzdalo hlas 74 percent voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov volieb, informovala zapisovateľka mestskej volebnej komisie v Trenčíne Iveta Plešová.

 

23:40 Post primátora v Prešove podľa všetkého obháji súčasná primátorka Andrea Turčanová: V Prešove podľa predbežných výsledkov vedie súčasná primátorka Andrea Turčanová s podporou strán KDH, OĽaNO, Nova pred Pavlom Hagyarim. Rozdiel medzi nimi dvoma je už vyše 1000 hlasov.

 

23:35 Volebná účasť podľa predbežných údajov dosiahla bez mála 48% Spracované sú momentálne výsledky v 104 obciach z celkového počtu 2919.

 

23:30 V Humennom podľa neoficiálnych výsledkov vedie hlavný vyzývateľ Jany Vaľovej (Smer) Miloš Meričko, ktorý taktiež dostal podporu liberálov spojených s kresťanskou kaviarňou. Zrátaných je zatiaľ sedem okrskov, účasť mala byť podľa predbežných údajov štatistického úradu vysoká.

 

23:07 Košický kandidát favorizovaný naprieč liberálnou a kresťanskou kaviarňou, Jaroslav Polaček, uvažuje o výhre. Jaroslav Polaček s podporou strán SaS, KDH, SMK, Nova, OKS pre novinárov uviedol: “Myslím si, že už dávno sme sa vyjadrili, že uvažujeme o výhre. Verím, že nám to vyjde.”

“Človek je, prirodzene, v napätí. V rámci volebnej kampane analyzuje, či urobil všetko, či niečo nezanedbal. Samozrejme, sme v očakávaní,” povedal s tým, že počas volebnej noci ho prídu podporiť priatelia, rodina, odborníci aj poslanci. “Postupne budú prichádzať, takže si myslím, že to bude veľký kolektív,” dodal.

Reklama

Podľa jeho slov bol dnešný deň náročný, ako dôvod označil napätie. “Nakoniec som dve tretiny dňa prespal, i napriek tomu, že som chcel viac času stráviť v práci, potom som šiel do práce a napokon som aj tak nič neurobil,” vysvetlil.

 

23:00 Bratislavský kandidát Mrva: “Som geodet, keď neuspejem, môžem byť aspoň prednostom”. Ján Mrva očakáva  výsledky s optimizmom. V prípade, že voľby nedopadnú v jeho prospech, hovorí o viacerých možnostiach. “Som autorizovaný geodet, môžem byť prednostom hocijakého úradu, mám dlhoročné skúsenosti. Toto budem riešiť potom, keď by to nastalo. Ale chystám sa byť úspešný,” ozrejmil.

V prípade úspechu chce ako prvé urobiť zasadnutie krízového štábu, pretože mesto je podľa neho v hroznom stave, čo sa týka magistrátu, ďalej zvolá dopravnú komisiu zloženú z poslancov a odborníkov. “Treba dotiahnuť električky, treba využiť eurofondy a riešiť okamžite zlepšenie dopravy,” avizoval. Ako ďalšie chce zvolať vodohospodársku komisiu, pretože sa blíži zima. V tejto súvislosti ozrejmil, že začnú čistiť dlhé roky nečistené vpuste a robiť vodozádržné opatrenia.

Okrem jeho tímu, priateľov a manželky ho prišiel podporiť aj súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, predseda strany SaS Richard Sulík či šéf strany Nova Gábor Grendel. Mrvu v kandidatúre podporuje koalícia pravicových strán, okrem OĽaNO či SaS napríklad aj Sme rodina, Nova či OKS.

Reklama

 

22:55 Košický viceprimátor, kandidát Martin Petruško má “dobrý pocit”. Martin Petruško, ktorý kandidoval na primátora mesta za Smer-SD a SNS, po uzatvorení volebných miestností nechcel tipovať konečný výsledok. So svojou kampaňou však vyjadril spokojnosť a celkovo dobrý pocit.

“Všetci štyria máme veľké šance a ja som človek, ktorý nerád tipuje, takže ja si počkám na výsledok. Samozrejme, išiel som do toho s tým, že by som rád vyhral, ale nechajme to na ľudí, ako rozhodnú. Ja mám však z toho dobrý pocit,” povedal pre novinárov.

K jeho hlavným vyzývateľov patrí nezávislá kandidátka Alena Bašistová, Jaroslav Polaček s podporou SaS, KDH, SMK, NOVA a OKS a lekár Viliam Novotný (ŠANCA).

 

Reklama

22:50 Strana SMER v súvislosti s dnešnými voľbami hovorí o tlaku spoločenskej atmosféry: “Smer-SD chce poďakovať samospráve za to, čo pre občanov SR urobila a vníma, že dnešné voľby prebehli viac na báze osobnostnej ako straníckej. Občania si vyberali najmä starostov a primátorov podľa toho, čo pre nich urobili,” píše sa ďalej v stanovisku strany, v ktorom ďakuje aj kandidátom, ktorí kandidovali pod hlavičkou Smeru-SD alebo s jeho podporou. Berie na vedomie, že “pod tlakom spoločenskej atmosféry dávali kandidáti priestor nezávislej kandidatúre, hoci sa vo svojom živote prakticky hlásia ku konkrétnej politickej strane”.

 

22:40 Polícia v Sobranciach prijala v súvislosti s voľbami trestné oznámenie: Volič mal mať na lístku napísané čísla kandidátov na poslancov. “Išlo o rómskeho občana a mal na lístku napísané čísla kandidátov na poslancov. On odvolil a ten lístok odovzdal ďalšiemu Rómovi. Nahlásili sme to polícii, bolo to vyšetrované,” uviedol predseda okrskovej volebnej komisie Imrich Habušta.

 

22:08 Kandidát liberálov Matúš Vallo vraj očakáva výsledok s pokorou. Očakáva víťazstvo?

S miernym napätím, no predovšetkým pokorou očakáva výsledky sobotňajších primátorských volieb v Bratislave Matúš Vallo, ktorého podporovali mimoparlamentné strany – ultraliberálne Progresívne Slovensko a Beblavého strana Spolu-Občianska demokracia. Uviedol to pred novinármi v bratislavskej Novej Cvernovke, kde spolu so svojím tímom a podporovateľmi očakáva vyhlásenie výsledkov.

Vallo si myslí, že pre víťazstvo urobil so svojím tímom všetko, no vie, že “v rukách” to mali voliči. Nechcel sa pasovať za favorita podľa posledných zverejnených prieskumov. “Môže to byť zradné, cítil som však veľkú podporu verejnosti,” povedal. Doteraz neznámy Vallo bol skutočne favorizovaný a presadzovaný väčšinou liberálnych hnutí a médií, kvôli čomu môže mať pocit, že je víťazom.

Reklama

Na otázky, či si v sobotu robil povolebný prieskum, odpovedal, že nie a nesnažil sa od posledných zverejnených prieskumov ani zisťovať preferencie. Je spokojný s tým, akú kampaň viedol. “Chcel som, aby sme tú kampaň poňali transparentne, čisto, aby sme hovorili len veci, ktorým verím, aby bola pre všetkých a trochu aj vtipná. To, si myslím, sa nám podarilo,” povedal.

V prípade, ak nevyhrá, verí, že bude myšlienky svojej kampane rozvíjať s čo najpočetnejším zastúpením Tímu Vallo v mestskom zastupiteľstve (MsZ) Bratislavy.

 

22: 05 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa zaoberala podozreniami z kupovania hlasov, porušovania moratória či nespokojnosti s činnosťou okrskových volebných komisií. Počas dňa sa v niektorých obciach vyskytli incidenty. Napríklad v obci Lozorno mali k voľbám privážať Rómov v dodávke, na Luníku IX došlo ku krátkemu narušeniu volieb.

Na bezpečnosť a pokojný priebeh volieb dozerali policajné hliadky. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová potvrdila, že polícia počas volebného dňa dostala viacero podnetov od občanov. Týkali sa najmä možného narušenia prípravy volieb, podozrenia z porušenia moratória či volebnej korupcie.

Počas volebného dňa bolo otvorených viac ako 6000 volebných miestností. V týchto voľbách bolo možné voliť o dve hodiny dlhšie oproti minulosti, volebné miestnosti boli otvorené do 22. hodiny.

Neoficiálne predbežné výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk. V Bratislave a Košiciach bude zverejňovať aj priebežné neoficiálne výsledky

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali