Voľby VÚC: M. Borguľa podal pre tendre na P. Freša trestné oznámenie

Voľby VÚC: M. Borguľa podal pre tendre na P. Freša trestné oznámenie

Bratislava 26. septembra (TASR) – Poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Martin Borguľa (Smer-SD) prešiel od slovných varovaní k činom. Trestné oznámenie na predsedu BSK Pavla Freša, ktoré Borguľa sľuboval na piatkovom (20.9.) zasadaní zastupiteľstva BSK, dnes podal. Predseda BSK to považuje za zneužitie inštitútu trestného oznámenia a "podpásovku" od Moniky Flašíkovej-Beňovej v predvolebnom boji.

Trestné oznámenie na štatutára BSK podal Borguľa dnes predpoludním. "Je to trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní," spresnil na popoludňajšom brífingu Borguľa. Pripomenul hlavné dôvody, motívy na podanie trestného oznámenia. Podľa neho sa zákazky prideľovali vopred určeným firmám, za havárie sa vydávali obyčajné rekonštrukcie a navyše sa práce delili tak, aby sa náklady zmestili do sumy 200.000 eur. "Tak sa mohlo obchádzať verejné obstarávanie, stačili tri ponuky, z ktorých sa vybrala tá najlacnejšia," skonštatoval Borguľa.

Poukázal napríklad na to, že za havarijný stav sa vydávala plánovaná rekonštrukcia kotolne v Strednej odbornej škole (SOŠ) na Ivánskej ceste či podlaha telocvične v Športovom gymnáziu na Ostredkovej ulici. "Povedzte mi, čo to je havária podlahy telocvične?" pýtal sa Borguľa. Spomenul aj to, že mnohé zákazky boli ohodnotené na sumu, ktorá bola veľmi tesne pod limitom 200.000 eur. "Nech mi nikto nehovorí, že je to náhoda," spochybnil Borguľa. Poukázal tiež na to, že zákazky realizovali firmy bez referencií, dôveryhodných adries, bez telefónnych čísiel, ktoré sa v minulosti ani nezaoberali stavebnou činnosťou.

Frešo v reakcii zdôraznil, že doteraz vykonané kontroly opráv havarijných stavov Úradu pre verejné obstarávanie či Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR nepoukázali na žiadne pochybenia. "V situácii, keď nie je žiadny nález, relevantné podozrenie zo zneužitia verejného obstarávania, je podávanie trestného oznámenia iba podpásovkou, ktorá má druhú stranu očierniť," povedal Frešo. Zdôraznil fakt, že opravy havarijných stavov kontroloval BSK pred zadaním zákazky i po jej realizácii znaleckými posudkami. "Skúmalo sa, či sú náklady v súlade s trhovými cenami, a vždy sme sa do tých trhových cien dostali," uviedol Frešo.

Reklama

Podľa neho ide v prípade trestného oznámenia len o úsilie Moniky Flašíkovej-Beňovej dostať sa za každú cenu do čela BSK. "Za jej predchádzajúcej éry ostalo niečo v obehu, niečo nedoriešené," povedal Frešo. "Sú to zmenky, ktoré pani Flašíková-Beňová poskytla schránkovej firme v prípade Danube Areny," uviedol Frešo s tým, že škoda, ktorá je v súčasnosti vyčíslená v tejto kauze na 150.000 eur, bude zrejme oveľa vyššia. "Pani Flašíková-Beňová sa silou-mocou chce dostať na čelo BSK, aby sa táto aféra mohla zahladiť," povedal Frešo.

Zopakoval, že ak 42 firiem pracovalo od roku 2010 na oprave 176 havarijných stavov, približne rovnaký počet havárií za éry Vladimíra Bajana a Moniky Flašíkovej-Beňovej vykonávali v 90 percentách prípadov len tri firmy. "Podľa výsledkov kontrol verených obstarávaní do roku 2009 boli zákazky predražované, v niektorých prípadoch až o 400 percent. Nech pán Borguľa preto podá trestné oznámenie aj na pána Bajana a pani Flašíkovú-Beňovú," dodal predseda BSK.

Reklama

Upozornenie: TASR vydáva k správe zvukový záznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali