Voľby v Nemecku 2017: Hlavné témy v programoch najväčších politických strán

Voľby v Nemecku 2017: Hlavné témy v programoch najväčších politických strán

Berlín 22. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jens Meyer)

 

Predvolebná kampaň v Nemecku bola zatiaľ veľmi pokojná a oživenie nepriniesol ani televízny duel medzi úradujúcou konzervatívnou kancelárkou Angelou Merkelovou a jej sociálnodemokratickým vyzývateľom Martinom Schulzom. Medzi stranami však existujú určité odlišnosti vyplývajúce z ich volebných programov. Ich stručný prehľad priniesla agentúra DPA:

Predvolebné plagáty s portrétom nemeckej kancelárky a líderky stredopravicovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej a lídra Sociánodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martina Schulza

UTEČENCI: CSU (Kresťanskosociálna únia) nepresadila do spoločného volebného programu s CDU (Kresťanskodemokratická únia) svoju požiadavku na zavedenie hornej hranice 200.000 osôb ročne. Právo na azyl musí podľa sociálnych demokratov (SPD) zostať nedotknuté, ale treba zabrániť tomu, aby bolo Nemecko preťažené. Strana Ľavica, zelení a Slobodná demokratická strana (FDP) sú jednoznačne proti akémukoľvek limitu na počet prijatých utečencov. Alternatíva pre Nemecko (AfD) chce ich počet rôznymi spôsobmi – vrátane okamžitého uzavretia hraníc a vybudovania plotov – drasticky znížiť a povoliť len príchod kvalifikovaných síl. SPD, zelení a FDP chcú imigračný zákon s bodovým systémom.

Reklama

OBRANA: Blok CDU/CSU chce výrazne zvýšiť výdavky na obranu a dosiahnuť cieľ dvoch percent hrubého domáceho produktu dohodnutého v rámci NATO. SPD tiež podporuje vyššie výdavky pre Bundeswehr, ale dvojpercentný cieľ považuje za “úplne zbytočný a nerealistický”. CDU/CSU a SPD zdôrazňujú zvýšenú zodpovednosť Nemecka za riešenie kríz a konfliktov vo svete. Strana Ľavica ako jediná kategoricky odmieta pôsobenie nemeckých vojakov v zahraničí a akúkoľvek podporu vojenských zásahov zo strany Berlína. AfD sa nepáči zapojenie Bundeswehru do záchrany utečencov v Stredozemnom mori. CDU a CSU sú za to, aby vojaci pomáhali v rámci Nemecka v prípade mimoriadnych situácií – napríklad závažného teroristického útoku.

DANE: Blok konzervatívnych strán CDU/CSU a liberáli (FDP) nechcú v žiadnom prípade zvyšovať dane. Naopak, SPD chce hornú sadzbu dane zvýšiť zo 42 na 45 percent a zdaňovať ročné príjmy od hranice 76.200 eur. “Daň pre bohatých” vo výške 48 percent sa má uplatňovať od sumy 250.000 eur. Strana Ľavica chce na ročný príjem od 70.000 eur uvaliť 53-percentnú daň, z príjmov nad milión eur sa má odvádzať až 75-percentná daň. Zelení chcú tiež zvýšiť hornú sadzbu dane. SPD mieni viac zdaňovať veľké dedičstvá, Ľavica a zelení sú za zavedenie dane z majetku.

Reklama

DOPRAVA: Zelení a Ľavica chcú na nemeckých diaľniciach zaviesť maximálnu rýchlosť 120 kilometrov za hodinu, CDU/CSU, FDP a AfD to odmietajú. Zelení, Ľavica, FDP a AfD chcú zrušiť mýto pre osobné autá, ktoré počas končiaceho sa legislatívneho obdobia presadila CSU. Zelení chcú od roku 2030 povoliť len autá s nulovými emisiami. SPD a CDU/CSU podporujú rozširovanie elektromobilov. Pre čistejšie ovzdušie v mestách mienia sociálni demokrati podporovať nákup autobusov a taxíkov s alternatívnymi pohonmi. AfD chce zrušiť environmentálne zóny v mestách, pretože neprispeli k redukcii jemného prachu.

ZDRAVOTNÉ POISTENIE: Blok CDU/CSU nechce na systéme zákonného a súkromného zdravotného poistenia v Nemecku nič meniť. SPD chce zaviesť poistenie občanov, ktoré môže zahŕňať aj štátnych zamestnancov, samostatne zárobkovo činné osoby a osoby v slobodnom povolaní. Súkromné zdravotné poistenie sa nemá zrušiť, ale súkromní poistenci by mali mať možnosť prejsť na poistenie občanov. Zamestnávatelia a zamestnanci majú opäť platiť rovnaké príspevky (zamestnanci platia viac v podobe dodatočných príspevkov). Aj zelení podporujú poistenie občanov, FDP ho odmieta. AfD sa nepáčia štátom hradené “náklady na migrantov, utečencov a žiadateľov o azyl”.

Motto volebného programu CDU/CSU znie “Za Nemecko, kde žijeme dobre a radi”. SPD si vybrala slogan “Je čas na viac spravodlivosti”. Volebný program Ľavice nesie motto “Sociálne. Spravodlivo. Mier. Pre všetkých.”. Zelení si zvolili motto “Budúcnosť je odvaha”, FDP vyzýva “Prestaňme sa prizerať” a motto AfD je jednoduché – “Program pre Nemecko”.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali