Vláda SR bude rokovať o podmienkach exekúcií i návrhu reformy národných parkov. Pri exekúciách sa viac zohľadní výška mzdy a rast životných nákladov

Vláda SR bude rokovať o podmienkach exekúcií i návrhu reformy národných parkov. Pri exekúciách sa viac zohľadní výška mzdy a rast životných nákladov

Bratislava 20. októbra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar, Pixabay, Martin Baumann)

 

Pri výkone exekúcií by sa mala zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Vyplýva to z nariadenia vlády SR o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktoré má v stredu schvaľovať vládny kabinet

Boris Kollár
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina)

Ten sa na 36. zasadnutí vyjadrí aj k poslaneckému návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa majú štátne pozemky v národných parkoch presunúť pod ochranárov. Pod návrhom boli podpísaní poslanci všetkých koaličných strán, predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár však minulý týždeň avizoval, že hnutie svoj podpis z reformy sťahuje.

Reklama

Argumentoval vypočutím si názorov dotknutých skupín obyvateľov v regiónoch, ktorí sa boja straty práce. Sme rodina preto navrhuje urobiť reformu až po dokončení zonácie v národných parkoch.

Tretím, zatiaľ zverejneným riadnym bodom rokovania je návrh ministerstva práce na ďalšie odloženie splatnosti sociálneho poistenia. Kabinet má rozhodnúť o odložení splatnosti nielen aktuálne za október, ale aj za už v minulosti odložené platby poistného na sociálne poistenie pre povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistené samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a tiež poistného, ktoré platí zamestnávateľ, a to za mesiace máj až júl 2020, december 2020, január až máj 2021.

Reklama

 

Pri exekúciách sa viac zohľadní výška mzdy a rast životných nákladov

Pri výkone exekúcií sa bude viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Vyplýva to z nariadenia vlády SR o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktoré v stredu schválila vláda. Cieľom je aj uspokojenie pohľadávok, ktoré by inak boli nevymožiteľné z dôvodu, že povinný nemá majetok a nemá motiváciu sa zamestnať.

V prípade neprednostných pohľadávok sa zvyšuje základná nepostihnuteľná suma z mesačnej mzdy zo 100 na 140 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Zvyšuje sa aj limit na zrážky zo mzdy vo vzťahu k vyživovaným osobám.

Rezort spravodlivosti, ktorý je predkladateľom schváleného návrhu, ešte skôr upozornil, že doterajšia právna úprava nezohľadňuje výšku mzdy povinného tak, aby základná suma proporcionálne rástla s ohľadom na výšku jeho mzdy.

eurá
Ilustračné foto

Posúva sa preto hranica, nad ktorú sa zvyšok čistej mzdy zrazí bez obmedzenia. V súčasnosti je hranica stanovená približne na 327 eur na plnoletú osobu. Po novom sa bude táto zrážka bez obmedzenia realizovať až nad sumu, ktorá je v súčasnosti na úrovni takmer 916 eur.

Reklama

Zmena má motivovať povinných zaradiť sa na trh práce a uspokojiť pohľadávky. Predpokladá sa, že navrhovaná právna úprava umožní “nepracujúcim” povinným zamestnať sa legálne s legálnym príjmom bez obavy, že dosiahnutý príjem bude neúmerne znížený v dôsledku realizovanej exekúcie.

Nariadenie začne platiť od 1. januára 2022, aby aj vzhľadom na dôsledky dosahov pandémie ochorenia COVID-19 bolo aplikované čo najskôr.

 

Šéf envirorezortu je presvedčený, že reforma národných parkov prejde na vláde aj v parlamente

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) je presvedčený, že schválenie reformy národných parkov bude úspešné aj na vláde, aj v Národnej rade SR (NR SR). Povedal to pred dnešným rokovaním vlády. Reagoval tak na aktuálnu situáciu, v ktorej hrozí, že sa návrh nestretne s podporou hnutia Borisa Kollára Sme rodina. Kollár má výhrady voči reforme národných parkov, a rovnako aj voči reforme súdnej mapy a nemocníc. V koalícii preto hrozí ďalšie naštrbenie vzťahov.

Šéf envirorezortu povedal, že mu Boris Kollár písal, že sa mu ozve, aby si dohodli osobné stretnutie, zatiaľ sa však neozval. Niektorým Kollárovým výhradám Budaj rozumie, iné chce predsedovi NR SR vysvetliť. Prekvapuje ho však spoločnosť niektorých ľudí v Kollárovej blízkosti.

Reklama

Mňa prekvapuje, že za ním stoja ľudia, ktorí sú spojení s ĽSNS, ale je to jeho vec a o tomto s ním určite rokovať nebudem. Ja sa s ním chcem rozprávať o konkrétnostiach toho zákona, rok totiž o ten vidiek nikto neprejavil záujem a teraz tam môžu prísť peniaze z plánu obnovy. Ak sa tento projekt zmarí, plán obnovy sa zastaví a bude to mať vážne dopady,“ varuje Budaj.

Ján Budaj
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj

Slovensko podľa Budaja na jednej strane veľa hovorí o ochrane prírody, no na druhej strane čelí žalobám na Európskom súdnom dvore za jej drancovanie. Situáciu vníma tak, že národné parky skôr či neskôr budú mať aj tak vlastnú právnu subjektivitu a zbavia sa ľudí, ktorí ich drancujú či zneužívajú. O tom, čo nastane, ak by reforma národných parkov nebola schválená v rámci vlády alebo NR SR, je podľa Budaja predčasné hovoriť. Svoju demisiu síce nespomenul, na druhej strane ju však ani nevylúčil. Napriek aktuálnej situácii ale verí, že rokovania s koaličnými partnermi prinesú pozitívne výsledky.

Rokovanie o reforme národných parkov bolo na zasadnutí kabinetu nakoniec prerušené. Ako informoval minister Budaj, po rozhovore s členmi vlády sa bod rozhodol prerušiť, aby mohol vláde podať informáciu o postoji hnutia Sme rodina a predsedu NR SR Borisa Kollára. „Dodávam, že na vláde je stav taký, že tento návrh by pravdepodobne prešiel, ale v mene politickej kultúry chcem komunikovať s koaličným partnerom,“ vysvetlil Budaj s tým, že spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuelom Vlčanom (nom. OĽaNO) pripravujú memorandum. V ňom budú reagovať na výhrady záujmových skupín a obyvateľov regiónov. Memorandum by chceli zverejniť najneskôr v pondelok 25. októbra.

Som presvedčený, že toto memorandum rozptýli všetky obavy o transformácii národných parkov. Ja s ním oboznámim ešte vopred predsedu národnej rady a som presvedčený, že pokiaľ mu ide naozaj o tie výhrady, ktoré navonok komunikuje, tak fakty a memorandum, ktoré mu prinesiem, by malo stačiť na to, aby podporil reformu národných parkov,“ uzavrel Budaj.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali