Vláda schválila návrh dodávok bojových obrnených vozidiel

Vláda schválila návrh dodávok bojových obrnených vozidiel

Bratislava 15. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR- Martin Pakovič)

 

Vláda schválila návrh realizácie dodávok bojových obrnených vozidiel 8×8 a 4×4, do ktorého má byť zapojený slovenský obranný priemysel

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš

Materiál je utajený, minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) bude mať k nemu popoludní tlačovú konferenciu na pôde ministerstva obrany.

Reklama

Rezort obrany plánuje vyvinúť prototypy bojových obrnených vozidiel 8×8 a 4×4 spolu za 9 miliónov eur s DPH. Vyplýva to zo stanoviska Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktoré patrí pod ministerstvo financií. Slovensko by malo následne odobrať 81 obrnených vozov typu 8×8 a 404 obrnených vozov typu 4×4 spolu za 1,2 miliardy eur.

Bojové vozy 8×8 majú byť vyvinuté na Slovensku na podvozku fínskeho PATRIA AMV. BOV 4×4 zatiaľ nemá vybraného partnera. “Navrhovaný spôsob obstarania vychádza z cieľa zapojiť v čo najväčšej miere slovenský obranný priemysel do výskumu, vývoja a výroby BOV,” uvádza útvar ministerstva financií. Takto vyvinuté riešenie bude podľa ministerstva lacnejšie a rýchlejšie ako nákup existujúcich vozidiel a bude spĺňať vysoké technické štandardy.

Reklama

BOV majú byť vyrobené postupne, v rokoch 2018 a 2029. Výber formou medzivládneho kontraktu má byť rýchlejší ako iné formy obstarania. Rozhodnutie o obstaraní BOV by malo padnúť až po zhodnotení uskutočniteľnosti projektu a otestovaní prototypov.

“Našou úlohou v tomto nákupe je hľadať najefektívnejšie riešenie ako zabezpečiť bojové obrnené vozidlá,” uviedol riaditeľ ÚHP Štefan Kišš. “Je správny krok to urobiť postupne, to znamená, najprv vyvinúť prototypy, obe budú stáť 9 miliónov eur. Popri tom zhodnotiť kapacity slovenského obranného priemyslu dodávku doručiť, až potom vyhodnotiť, či naozaj ide o najvýhodnejšiu alternatívu, aby sme mohli zodpovedne rozhodnúť o samotnom nákupe, jednak vybrať najlepšiu alternatívu aj formu obstarania,” doplnil Kišš.

ÚHP zároveň upozorňuje na riziká. “V tomto prípade je to možné oneskorenie dodania a dodržanie plánovaného rozpočtu. Verejnosť by mala vopred vidieť všetky informácie, ktoré sa netýkajú bezpečnosti Slovenska, alebo nie sú obchodným tajomstvom,” uzavrel riaditeľ ÚHP.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

Cameron v Kir
Na snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali