Vláda má opätovne rozhodnúť o podpise zmluvy o výstavbe obchvatu Bratislavy

Vláda má opätovne rozhodnúť o podpise zmluvy o výstavbe obchvatu Bratislavy

Bratislava 11. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Legislatívna rada vlády bude pracovať v úplne novom zložení

Obchvat Bratislavy by sa mal definitívne postaviť formou verejno-súkromného partnerstva (PPP). Pokiaľ mu to dnes odobrí vláda, minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) je pripravený podpísať koncesnú zmluvu s víťazným uchádzačom zo súťaže, ktorú organizovala ešte predchádzajúca vláda. Tá výsledok tendra potvrdila, zmluva na výstavbu cesty sa však doteraz nepodpísala.

Reklama
Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR  Roman Brecely
Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely

Nový minister dopravy po svojom nástupe nechal projekt preveriť odborníkmi a dohodol sa na doplnení zmluvy. “My sme dostali do tej koncesnej zmluvy veci, ktoré sme potrebovali presadiť, aby tam boli, a to protischránkovú klauzulu. Chceme, aby všetky firmy, ktoré sa budú podieľať na tejto verejnej zákazke, mali dohľadateľných vlastníkov, aby boli jasne určení prijímatelia výhod,” vysvetlil Brecely.

Víťazné konzorcium na čele so španielskou firmou Cintra sľubuje postaviť obchvat za štyri roky a štyri mesiace pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur.

Reklama

Dočasným tretím štátnym tajomníkom Ministerstva financií (MF) SR má byť od 1. júna tohto roka Ivan Lesay. Vyplýva to z návrhu rezortu financií, ktorým by sa mala dnes tiež zaoberať vláda. Jeho dočasné pôsobenie má byť zamerané len na plnenie úloh súvisiacich s predsedníctvom SR v Rade Európskej únie v druhom polroku tohto roka.

Legislatívna rada vlády bude pracovať v úplne novom zložení. Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) predkladá na rokovanie kabinetu návrh na odvolanie doterajších členov rady. Súčasne s tým navrhla aj ich nástupcov. Ide podľa nej o odborníkov z teórie aj praxe, ktorí spĺňajú odborné aj osobnostné predpoklady. Okrem ústredných orgánov navrhli členov legislatívnej rady aj sociálni partneri a iné dôležité reprezentatívne organizácie, inštitúcie a združenia.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) informuje vládu, že dlh zdravotníctva vzrástol medziročne o takmer 120 miliónov eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 549,87 milióna eur. Najvyššie ich pritom majú štátne nemocnice, čo ministerstvo zdravotníctva zdôvodňuje tým, že sa v nich poskytuje najväčší rozsah finančne náročných výkonov. Problém s platením faktúr však mali aj ostatné zdravotnícke zariadenia.

Celkom 121 policajtov vlani čelilo obvineniu z trestnej činnosti. Rezort vnútra konštatuje, že najčastejšie – až v 53 prípadoch pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Z korupcie bolo vlani obvinených šesť policajtov. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v správe pre vládu konštatuje, že inšpekčná služba významnou mierou prispieva z dlhodobého hľadiska k znižovaniu kriminality v prostredí policajného zboru.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali