Vítek varuje: Americká neziskovka, ktorá zvrháva režimy po celom svete, si do hľadáčika vzala Česko

Vítek varuje: Americká neziskovka, ktorá zvrháva režimy po celom svete, si do hľadáčika vzala Česko

Ženeva 1. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Aaron Favila)

 

Novinár bývajúci v Ženeve, komentátor spravodajstva webu iPrima.cz Ján Vítek v rozhovore pre ParlamentníListy.cz varuje pred Spojenými štátmi Americkými a organizáciou National Endowment for Democracy (NED), ktorá podľa neho prevzala aktivity CIA. Organizácii podľa Vítka ide aj o Česko a prezidenta Miloša Zemana

Ilustračné foto

Ján Vítek je skúsený novinár sa z veľkej časti venuje pôsobeniu vplyvnej americkej neziskovej organizácie NED (National Endownment for Democracy, Národný nadačný fond pre demokraciu). Organizácia bola založená v roku 1983 ako nezisková organizácia a jej cieľom je propagácia demokracie po celom svete. Jej činnosť je financovaná zo štátneho rozpočtu Spojených štátov. Novinár Vítek je však toho názoru, že organizácia sleduje úplne iné ciele.

Reklama

 

Pravá ruka CIA?

Reklama

Novinár v texte o NED písal ako o “pravej ruke CIA s odkazom na prvého prezidenta tejto neziskovky, ktorý povedal, že veľa z toho, čím sa dnes zaoberáme, robila pred štvrť storočím CIA. Vítek k tomu dodáva:

“NED bol založený za vlády prezidenta Reagana potom, čo sa v CIA prevalil rad škandálov, ktoré vyšetrovali zvláštne senátne a kongresové komisie. Takmer každý deň sa v novinách a v televízii objavovali správy o nejakých prečinoch a dokonca zločinoch, do ktorých bola CIA zapletená. Niečo sa s tým muselo urobiť. Neurobilo sa nič, aby sa tie hrozné veci neopakovali, CIA sa ich naoko zriekla, a čo sa urobilo, bolo, že ich dostala za úlohu nová organizácia s podliezavo ľúbivým názvom, Národný fond pre rozvoj demokracie. Bol to majstrovský ťah politický, piaristický a cynický. Pod rúškom šírenia demokracie mal NED robiť verejne to, čo predtým robila CIA tajne. Carl Gershman k tomu povedal: ‘Pre demokratické skupiny na celom svete by bolo neúnosné, keby sa verejnosť dozvedela, že sú financované CIA. Videli sme to v rokoch šesťdesiatych. Preto táto prax bola skončená, aby sme v nej mohli pokračovať, bol vytvorený NED.’,” uvádza Vítek.

 

Činnosť NED

Jan Vítek sa následne rozhovoril aj o aktivitách tejto organizácie v Českej republike, ako aj  v stredoeurópskom priestore všeobecne. Novinár uvádza, že v našom priestore sa NED zameriava na podporu ľudských práv, trhových reforiem a proamerických politických strán.

Reklama

“V strednej a východnej Európe sa NED zameriava na podporu ľudských práv, trhových reforiem a proamerických politických strán. Všeobecnou stratégiou podľa Ivany Howardovej, ktorá má na starosti túto geografickú oblasť, je napomáhať myšlienkovo ​​spriazneným verejne činným osobám založiť nové politické hnutia vo svojich domovských krajinách a stať sa vplyvnými aktérmi v politike’. Nepovedala prečo, lebo cieľ sa rozumie sám sebou: aby ovplyvňovali súčasný režim a prípadne uľahčili jeho zmenu.

Schopným mladým ľuďom NED ponúka stáže v Európe i v USA, kde ich formuje na svoj obraz. Po návrate domov sa zapájajú do jeho činnosti, alebo sú vyslaní do iných neziskových organizácií, aby ovplyvňovali ich program zvnútra.

Všade, kde má NED pobočky, sú neziskovky v menšej či väčšej miere napojené na americký peňazovod. Výnimkou je nadácia Otvorená spoločnosť, ktorú vydržiava finančný špekulant a miliardár George Soros. Čo sa svetonázoru týka, Gershman a Soros sú jednobunkové dvojčatá.

NED vyhľadáva citlivé miesta politického života cieľovej krajiny a napomáha miestnym skupinám vytvárať z nich otvorené rany. Aby sa nezahojili, financuje a organizuje protestné akcie, ktorými burcuje obyvateľstvo proti vláde a súčasnému politickému usporiadaniu,” uvádza Vítek v rozhovore.

 

Reklama

Aktivita NED v Česku

Novinár bol vyzvaný aj k príkladom aktivít tejto organizácie v Českej republike. Vie o nich Vítek niečo?

“Žijem v Ženeve. Nemôžem na diaľku odhaliť tajné štruktúry NED u nás a sledovať ich činnosť. To je biele miesto, ktoré potrebujem zmapovať. Je to výzva pre investigatívnych žurnalistov. Dúfam, že náš rozhovor bude pre niektorých z nich podnetom k tomu, aby sa k nej postavili čelom. Na začiatok im môžem dať jednu z overených stôp: Gershman bol niekoľkokrát v Prahe. Naposledy v októbri minulého roka, kedy sa stretol nielen s Ivanom Havlom (vedecký pracovník – pozn. red.) a jeho ženou Dagmar, ale aj s radom aktérov súčasného protestného hnutia. Pred odletom sa nechal počuť, že jeho návšteva bola veľmi užitočná. ‘Urobíme pre Českú republiku všetko, čo je v našich silách,’ sľúbil ľuďom, ktorí ho sprevádzali. Povedal by som, že vie dodržať dané slovo. Ako, s akým cieľom a kto mu pomáha, sú otázky, na ktoré je nutné hľadať odpoveď na mieste činu. Nechcem nič dramatizovať, každý si iste sám vie predstaviť, čo je v stávke.

Prezident Zeman by urobil dobre, keby prinútil Bezpečnostné informačnú službu, aby zverejnila podrobnú správu o činnosti NED u nás, aby sme mali jasno, či v našom prípade je podozrenie namieste, alebo nie. Správy BIS sú vraj pretkané rigoróznou nestrannosťou a rýdzou objektivitou. Čo keď sa dozvieme, že NED je skutočne tým, za čo sa vydáva – neziskovou nadáciou, ktorá sa plne venuje posilneniu demokratických inštitúcií v celom svete?,” ukončil Vítek rozhovor o organizácii NED a jej činnosti v Českej republike.

 

Novinár Ján Vítek

Ján Vítek sa narodil v roku 1928 a medzi rokmi 1952 a 1960 pôsobil ako novinár, redaktor a reportér v časopisoch Obrana ľudu, potom v rokoch 1961 až 1965 v Československom vojakovi.

Od roku 1971 žije v exile v Ženeve. Po roku 1989 písal články do časopisu Ekonom a Hospodárskych novín. V súčasnej dobe je komentátorom spravodajstva internetového serveru TV Prima a je jedným z autorov portálu Neviditelnypes.cz.

 

NED na Slovensku

Reklama

O aktivitách NEDu na Slovensku sú dostupné len staršie informácie.
V roku 2003 dostali od tejto organizácie granty:
National Democratic Institute, Bratislava 325.000,00 USD
International Republican Institute, Bratislava 100.000,00 USD
Inštitút pre verejné otázky, IVO, Bratislava 73.800,00 USD
Aliancia Fair Play, Bratislava 22.000,00 USD
Transparency International, Bratislava 20.000,00 USD

Spolu bolo poskytnuté viac ako pol milióna dolárov na ovplyvňovanie politických procesov na Slovensku.
Polročné študijné pobyty v USA dostali:
” v rokoch 2000 až 2001 Zora Bútorová, pracovníčka Inštitútu pre verejné otázky, IVO. Zaoberala sa problematikou rovnoprávnosti žien a menšín na Slovensku.
” v roku 2003 Oľga Gyarfašová, pracovníčka IVO. Študovala otázku ako ovplyvniť politiku a politikov cez prieskumy verejnej mienky

Podporu dostali KDH, SDKÚ, SDĽ a Sociálnodemokratická strana i Mladá demokratická ľavica. Cieľom bolo pred voľbami v 1998 vytvoriť pomocou finančných grantov potenciálnu koalíciu. SDKÚ dostala 28.900,00 libier a Mladá demokratická ľavica dostala 9.000,00 libier. Celkove dostali vybrané slovenské politické strany pred voľbami v 1998 zo zdrojov NED asi 15 miliónov korún.
Ďalšie granty a finančné podpory dostali:
” Agentúra FOCUS dostala 35.000,00 USD v 1994
” Nadácia Človek v ohrození 22.000,00 USD v 2001
” SDKÚ a KDH dostali spolu 35.000,00 libier v 1998
” International Republican Institute, Bratislava dostal 320.000,00 dolárov
na prípravu volieb v rokoch 1994 a 2001
” Vzdelávacia Nadácia Jána Husa dostala v 1998 a 2002 55.000,00 libier
” SDĽ dostala v roku 1998 45.000,00 libier
” Nadácia pre občiansku spoločnosť dostala 35.000,00 USD v 1998
” KDH a SDĽ dostali na nákup výpočtovej techniky 51.000,00 libier v 1998
” Nadácia Milana Šimečku dostala v roku 1996 spolu 17.000,00 libier na nákup výpočtovej techniky pre 14 regionálnych novín. Noviny majú rovnakého vlastníka ako denník SME, ktorého šéfredaktorom je Martin M. Šimečka.
” Rôzne ďalšie organizácie na Slovensku dostali od NED v 1998 na prípravu volieb 238.000,00 dolárov a v roku 2001 to bolo 245.000,00 dolárov.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali