Viktor Orbán chce, aby sa Ukrajina vzdala

Viktor Orbán chce, aby sa Ukrajina vzdala

Budapešť 1. februára 2023 (HSP/politico/Foto:TASR/AP-Anna Szilagyi)

 

Tak ako západní spojenci dávajú Ukrajine tanky, Maďarsko ide opačným smerom a tvrdí, že Rusko zvíťazí, píše POLITICO

Bolsonaro v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Zatiaľ čo v európskych hlavných mestách vejú ukrajinské vlajky a západné tanky prichádzajú na pomoc Ukrajine, maďarský premiér otvorene spochybňuje životaschopnosť Ukrajiny ako suverénneho štátu. V Budapešti jeho vláda oblepila ulice bilbordmi proti sankciám. Maďarská štátna opera uvádza inscenáciu opery Sergeja Prokofieva “Vojna a mier”.

Reklama

Rusko, ako nedávno povedal Orbán eklektickej skupine zahraničných konzervatívnych osobností, už dokázalo urobiť z Ukrajiny neovládateľnú trosku.

“Teraz je to Afganistan,” povedal Orbán počas diskusie za okrúhlym stolom, ktorú opísal The American Conservative. Vladimir Putin neprehrá a čas je na strane Ruska, tvrdil a Ukrajinu nazval “krajinou nikoho”.

Reklama

Je to takmer diametrálne odlišné posolstvo od rétoriky zvyšku západnej aliancie, ktorá minulý týždeň prekročila ďalšiu červenú čiaru, keď sa zaviazala poskytnúť Ukrajine desiatky moderných tankov. A to zvyšuje napätie medzi Maďarskom a susednou Ukrajinou. Orbánove výroky vyvolali pobúrenie medzi ukrajinskými predstaviteľmi, ktorí vyhlásili, že si predvolajú maďarského veľvyslanca.

V Budapešti sa Orbánov prístup považuje čiastočne za vnútropolitický trik, ktorý má odvrátiť pozornosť od hospodárskych problémov Maďarska, ako aj za prikývnutie nacionalistickým voličom. Odborníci však majú pocit, že Orbánova rétorika je viac než len krátkodobé politikárčenie – maďarský líder si podľa nich chce zachovať svoje dlhodobé vzťahy s Kremľom.

Tak či onak, tento prepad ilustruje rastúcu priepasť medzi Orbánom a zvyškom jeho spojencov v EÚ a NATO.

“Politickí lídri v maďarskej vláde často hovoria o podpore mieru, ale – od odsudzovania sankcií až po prijímanie ruských návrhov na ‘prímerie’ – naďalej presadzujú politiku podporovanú Putinom,” povedal David Pressman, veľvyslanec USA v Budapešti.

“Pripájame sa k výzvam maďarskej vlády na mier, ale tieto výzvy by mali byť adresované Vladimírovi Putinovi,” uviedol v e-mailovom vyhlásení a dodal, že Washington “sa bude naďalej zasadzovať za ukončenie tejto vojny tým, že bude rozhodne stáť na strane jej obetí”

Reklama

Zatiaľ čo väčšina západných spojencov sa rozhodla poskytnúť Ukrajine podporu, ktorá by porušila tabu, Maďarsko zdvojnásobilo svoj postoj, že Kyjev by mal jednoducho prestať bojovať.

“Naša elementárna ľudskosť a zmysel pre morálku,” povedal Orbán v piatok v štátnom rozhlase, “si vyžaduje, aby sme urobili všetko pre to, aby sa frontová línia zmrazila, aby nastalo prímerie a aby sa začali rokovania.”

 

Orbánove ciele

Experti tvrdia, že Orbán nie je protiukrajinský – jeho rétorika je len snahou hrať na obe strany a získať politické body doma.

Premiér strávil roky realizáciou dvojitej zahraničnej politiky: využíval výhody členstva v EÚ a NATO a zároveň rozvíjal lukratívne vzťahy s Moskvou, Pekingom a ďalšími autoritárskymi hlavnými mestami.

Reklama

A keď tá istá ruská vláda, ktorej sa prihováral, napadla susedné Maďarsko, Orbán inváziu odsúdil – ale úplne sa nevzdal svojho postoja priateľského k Rusku.

Maďarsko stále pokračuje v projekte rozšírenia jadrovej elektrárne spolu s ruským Rosatomom. A maďarskí predstavitelia naďalej cestujú do Ruska, aby rokovali o energetických dohodách. Krajina, ktorá je veľmi závislá od ruského plynu, podpísala minulé leto dohodu o ešte väčších dodávkach – práve v čase, keď sa ostatní snažili znížiť svoj dovoz.

Hoci Budapešť schválila sankčné balíky EÚ, Orbán sa snažil niektoré ustanovenia zmierniť. Doma medzitým vedie rozsiahlu protisankčnú kampaň, v ktorej obviňuje Brusel z hospodárskych problémov Maďarska.

“Orbán veľa investoval” do svojej politiky priateľskej k Rusku, povedal Péter Krekó, riaditeľ Inštitútu politického kapitálu, výskumného orgánu, ktorý sa špecializuje na maďarskú zahraničnú politiku.

“Existuje zotrvačnosť, ktorá ho vedie týmto smerom,” povedal. “Zdá sa, že [vláda] v skutočnosti nie je schopná tieto chyby napraviť.”

 

Je tu aj história

Maďarsko a Ukrajina majú dlhé, problematické vzťahy aj kvôli sporu o jazykové práva maďarsky hovoriacich obyvateľov západnej Ukrajiny. Je predvídateľné, že Orbánov postoj od začiatku invázie – nehovoriac o jeho posledných komentároch – toto napätie len prehĺbil.

“Toto je, žiaľ, jednoznačne ruská rétorika,” povedala Ivanna Klympush-Tsintsadze, predsedníčka výboru ukrajinského parlamentu pre integráciu do EÚ, keď sa jej opýtali na Orbánove najnovšie komentáre.

“Maďarsko je už dlho nepriateľom slobody,” uviedla v textovej správe. “Sme prekvapení,” dodala, že maďarské vyhlásenia a aktivity “zatiaľ nedostali náležitú reakciu zo strany [EÚ] a NATO”.

Kritici premiéra sa rýchlo dištancovali od prístupu vlády k Ukrajine a tvrdili, že Orbán nereprezentuje všetkých Maďarov.

Reklama

“Orbánov komentár je viac ako hanebný,” povedala maďarská poslankyňa Katalin Cseh, ktorá sa nedávno vrátila z cesty do Kyjeva spolu s ďalšími členmi opozičnej strany Momentum.

Ukrajina je podľa nej “krajina statočných bojovníkov za slobodu a európskych spoluobčanov, ktorí si zaslúžia našu maximálnu úctu”.

Maďarská vláda na žiadosť o komentár nereagovala. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí však zdôraznilo, že vláda má dobré úmysly.

V reakcii na rozhodnutie Kyjeva predvolať si svojho veľvyslanca ministerstvo pre provládne médium uviedlo, že vojna vedie k úmrtiam a mení časti Ukrajiny “na pustatinu”.

“Preto,” uviedlo ministerstvo, “Maďarsko chce mier a okamžité prímerie namiesto dodávok zbraní.”

Reklama

 

Hovorí to, o čom si myslí, že ostatní nechcú

Podľa odborníkov je premiérova rétorika v súvislosti s Ukrajinou čiastočne spôsobená skorým nesprávnym odhadom trajektórie konfliktu.

“Vláda vsadila na rýchle vyriešenie konfliktu a dúfala, že Maďarsko bude mať prospech zo zachovania vzťahov s Ruskom,” povedal Zselyke Csakyová, pracovníčka Európskeho univerzitného inštitútu.

“Niektorí si zrejme mysleli, že Maďarsko by sa mohlo stať akýmsi “mostom” medzi Ruskom a zvyškom Európy a medzitým čerpať obchodné a iné výhody,” povedala a dodala, že teraz “je jasné, že sa to nestane”.

Maďari, ktorí premiéra osobne dobre poznajú, tvrdia, že súčasťou vysvetlenia Orbánových kontroverzných výrokov je to, že tento dlhoročný politik sa rád vyjadruje k otázkam, ktoré podľa neho ostatní lídri riešia príliš nesmelo.

Reklama

“Myslím si, že to robí preto, lebo verí, že si to v skutočnosti mnohí Európania myslia – a očakáva, že Európa nakoniec nebude stáť pri Ukrajine,” povedala Zsuzsanna Szelényiová, ktorá bola začiatkom 90. rokov členkou Orbánovej strany Fidesz a teraz je kritičkou vlády.

V diskusii so zahraničnými konzervatívcami Orbán narážal na svoje presvedčenie, že niektorí politici s ním môžu tajne súhlasiť.

“Nemci trpia, pretože vedia, čo je v ich národnom záujme, ale nie sú schopní to povedať,” tvrdí.

V Budapešti však panuje aj pocit, že Orbán často kritizuje reakciu Západu na vojnu, pretože podnikateľské kruhy blízke vládnucej strane stále profitujú z ekonomických väzieb na Moskvu – a pretože chce posilniť svoje argumenty proti sankciám.

Premiér “sa v podstate snaží vytvoriť si ospravedlnenie, aby sa mohol postaviť proti akýmkoľvek ďalším sankciám, ktoré môžu skutočne začať poškodzovať jeho vlastné vzťahy s Moskvou,” povedala Zsuzsanna Végh, hosťujúca pracovníčka German Marshall Fund.

Orbánova rétorika dobre hrá aj s časťou jeho voličov.

V maďarskej nacionalistickej histórii “máte tradíciu protizápadných nálad a máte aj tradíciu protiruských nálad,” povedal Krekó z Political Capital.

Reklama

Dodal, že teraz protizápadný prístup “prevažuje” nad protiruskými náladami.

Orbán, ktorý je vždy pragmatikom, sa však viditeľne snaží ponechať si otvorené možnosti.

Szelényi, ktorý nedávno napísal knihu o Orbánovej “skazenej” demokracii, upozornil, že premiér sa nepriaznivo vyjadril aj o Rusku.

Orbán si podľa nej “v podstate vytvára manévrovací priestor v tejto kríze”.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali