Vieš koľkí sú ty? Ani len netušíš, že sú to miliardy! A rozkazujú ti

Vieš koľkí sú ty? Ani len netušíš, že sú to miliardy! A rozkazujú ti

Bratislava 8. júna 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)

 

Žiadny človek na tejto planéte nie je samostatným, do seba uzavretým organizmom. Veda ale bola dlho presvedčená o opaku. Dlhoročné výskumy mikrobiológov však priniesli nový revolučný pohľad na naše telo. A už niekoľko rokov vieme to, že každý človek je nesmierne komplexný metaorganizmus, ktorý pozostáva z miliard bytostí, ktoré navzájom spolupracujú, a tak spoločne vytvárajú indivíduum – človek.

Ilustračné foto

Na tele a v tele každého z nás žije okolo 1,5 až 2 kilo mikróbov. K mikróbom patria aj baktérie i víry. Na každých 100 buniek nášho tela pripadne 130 mikróbov. Vedci dosiaľ exaktne identifikovali v našom tele a na ňom až 20 000 druhov mikróbov. Z toho je len asi 200 takých, ktoré sú patogénne, to znamená také, ktoré v našom tele môžu spôsobiť chorobu.

Reklama

Ľudský organizmus je flexibilným, nepredstaviteľne integrovaným spoločenstvom, ktoré sa vyvíjalo mnoho miliónov rokov.

 

Reklama

Naše baktérie – náš dôležitý partner

Je výsledkom koevolúcie, v priebehu ktorej sa partneri čoraz lepšie nastavovali jeden na druhého. K tomu patrí aj výborná schopnosť vedieť sa navzájom spoznať a vymieňať si informácie. To, že si baktérie chemickou cestou vymieňajú informácie, je známe vedcom už dávno. Ale to, že sú schopné produkovať také látky, ktoré pôsobia na nervový systém a na genóm ich „hostiteľa“, teda na organizmus človeka, je veľmi prekvapujúce zistenie.

Celá tretina chemických spojení metabolizmu, ktoré sú v krvi nepochádza z buniek nášho organizmu, ale vyprodukovali ich naše mikróby.

Pomocou signálnych látok sú niektoré časti mikrobiónu (súhrn všetkých mikróbov) v stave pôsobiť aj na najvzdialenejšie časti organizmu. Veda zatiaľ nepozná odpoveď na to, aké sú to informácie, ktoré si mikróby navzájom vymieňajú.

Poznáme z tohto tajomstva ešte len veľmi málo. Nesporné však je, že mikróby sú oveľa „inteligentnejšie“, ako sme si mysleli a že nás svojím spôsobom manipulujú a ovládajú!

Reklama

Medzi mikróbami je napr. istý patogénny mikrób, menom Plazmódium a je nositeľom malárie. Je schopný telesný pach svojej obete tak zmeniť, že láka vo zvýšenej miere komáre, aby sa tak infekcia rýchlejšie preniesla aj na iných ľudí. Molekuly pachu, ktoré sa z nášho tela veľmi ľahko odpútavajú a letia do priestoru, nie sú produktom nášho tela, ale ich vyrábajú baktérie, ktoré existujú na našej pleti.

Až naše mikróby nás robia tým, čím sme naozaj.

Preto je už teraz nad slnko jasné, že ochorenia, choroby, zdravotný stav a naše zdravie sú funkciou metaorganizmickou. S mikróbami sme akoby uzavreli evolučnú zmluvu večného partnerstva a preto je nevyhnutné, aby sme ich reč a ich komunikáciu medzi sebou a s nami spoznali do posledného „písmenka“.

 

Keď je mikrobión poškodený

Reklama

Je to náš mikrobión, ktorý rozhoduje o tom, či budme zdraví alebo chorí. Veda o mikrobióne je zatiaľ ešte veľmi mladá a vie len málo. Ale za 20 – 30 rokov bude už tak ďaleko, že ľudstvo bude oslobodené od mnohých chorôb, ktorých príčina leží v našom mikrobióne.

Výskumy ukázali, že najviac druhov mikróbov sa nachádza v hrubom čreve – 12 500. Na jazyku ich máme 7947 druhov a v slinách okolo 7000. Mikrobiológovia zistili, že ak s našimi mikro-spoluobyvateľmi zle zaobchádzame a dávame im nesprávnu potravu, alebo ich nejakým spôsobom agresívne atakujeme, tak to má pre nás nepríjemné následky vo forme ochorení a chorôb.

Mikrobiológ profesor Lech je presvedčený, že obyvatelia vyspelých priemyselných štátov trpia oveľa častejšia na autoimunné choroby, ako iní ľudia – dôvodom je poškodený alebo zdegenerovaný mikrobión.

Moderný spôsob života v týchto štátoch neberie ohľad na našich malých neobyčajne dôležitých partnerov v tele.

Naopak – nedbalo a nezodpovedne ich ničíme. Napríklad používaním agresívnych čistiacich prostriedkov, prachov na pranie, nezdravej kozmetiky, agresívnych dezinfekčných prostriedkov, neustálym používaním šampónov a mydiel, či doslova až sebevražedným nasadzovaním antibiotík, a pod..

 

Baktérie rozkazujú dokonca aj mozgu

Baktérie nás sprevádzajú na každom kroku, dokonca aj pri intímnom bozkávaní. Pri každom intímnom bozku, ktorý trvá desať sekúnd, si partneri vymenia okolo 80 miliónov baktérií.

Na záver môjho krátkeho článku o tejto nesmierne fascinujúcej téme ešte poviem to, že najväčším a úplne extrémnym prekvapením pre vedcov bol objav, že naši významní malí spoluobyvatelia dokážu komunikovať aj s mozgom a čo je mimoriadne zarážajúce, vedia mu dávať aj rozkazy, ktoré spĺňa. V tomto prípade odhalili zatiaľ len to, že sú v stave produkovať chemické látky slúžiace prenosu signálov a informácií. Či ovplyvňujú aj naše hormóny, enzýmy, náš vegetatívny systém a ďalšie systémy nášho organizmu, to ešte nevieme, ale je to veľmi pravdepodobné.

 

Reklama

Jeme práve to, čo chce naše hrubé črevo?

V našom hrubom čreve žijú bilióny baktérií a majú hlad. Experti tvrdia, že našli spôsob, ako sa napojiť do odmeňovacieho systému mozgu, ktorý preprogramujú tak, aby sme s obľubou jedli to, v čom je obsiahnuté práve to, čo potrebujú. Možno preto povedať, že v nejednom ohľade sme len služobníci našich baktérií.

Roman Bednár

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali