Rozhovor s Richardom Sulíkom pre Deutsche Welle: „Merkelová svojvoľne pozastavila Dublin a Schengen“

Rozhovor s Richardom Sulíkom pre Deutsche Welle: „Merkelová svojvoľne pozastavila Dublin a Schengen“

Berlín, 7. februára 2016 (HSP/Foto: YouTube)

 

Migranti okupujú Európu a väčšina našich, hlavne západných politikov, dokáže iba vystrašene a neisto pokrčiť plecami a poznamenať, že sa s tým nedá nič robiť. V ostatnom čase však mnohé krajiny začínajú zamedzovať prílevu utečencov

Sulik pre Deutche Welle

Reklama

Slovenský europoslanec Richard Sulík je jedným z tých, ktorí vyzývajú nemaznať sa s migrantmi a ich drvivú väčšinu poslať späť. Tým vlastne vyjadruje aj postoj väčšiny obyvateľov Európskej únie. Pre nemeckú stanicu Deutsche Welle poskytol rozhovor k otázke utečeneckej politiky Nemecka a možných riešení krízy.

Richard Sulík kritizoval v prvom rade Merkelovej pozvanie všetkých utečencov, ako aj to, že kancelárka svojvoľne pozastavila dohody Dublin a Schengen. Celoeurópska politika na ochranu hraníc podľa jeho slov nefungovala. Tvrdí, že hranice je možné chrániť zvonka napríklad dohodou uzavretím slovinskej hranice dohodou medzi Slovinskom, Rakúskom a Nemeckom. Poukazuje na to, že kvôli odhadovanému počtu na tento rok, a to 1-3 miliónov utečencov je potrebné utesniť hranice čo najskôr.

Reklama

Je presvedčený, že je nevyhnutné zriadenie vonkajších táborov, tzv. hotspotov, mimo EÚ, v Turecku, Libanone a v severnej Afrike. Tu sa bude žiadať o azyl a počkať až do chvíle, kým nebude o žiadosti rozhodnuté. Našim čitateľom ponúkame prepis rozhovoru pre nemeckú stanicu Deutsche Welle a postoje slovenského europoslanca Richarda Sulíka na margo utečeneckej politiky Nemecka.

 

Moderátor:
Podpora nemeckej kancelárky klesá a ani naprieč Európou nie je práve veľká. Z Bruselu sa s nami spája Richard Sulík, poslanec Európskeho parlamentu, povolaním ekonóm a v rokoch 2010 až 2012 predseda slovenského parlamentu. Dobrý deň, pán Sulík! Aj Vy sa pozeráte na utečeneckú politiku Nemecka skepticky. Čo na nej kritizujete?

Sulík:
Kritizujem to, že do Nemecka boli pozvaní všetci utečenci. A zároveň to, že pani Merkelová svojvoľne pozastavila Dublin a Schengen.

Moderátor:
Hovorili ste, že Nemecku vládnu padavky. Stojíte si za tým?

Reklama

Sulík:
Tak štát v prvom rade musí byť schopný strážiť svoje hranice. Keď šéf vlády povie, že hranice strážiť nevie, tak tam nemá čo robiť. Hranica sa musí dať strážiť. Jedinou otázkou je, ktorá hranica. Nemusí to byť nevyhnutne nemecko-rakúska hranica, ale môže to byť napríklad aj macedónsko-grécka hranica.

Moderátor:
Čiže by to vlastne podľa Vás mala byť vonkajšia hranica EÚ. Ako sa zdá, to ale veľmi dobre nefunguje.

Sulík:
No práve. A keďže to nefunguje, musia konať jednotlivé členské štáty. Predpokladám, že nastane reťazová reakcia: keď uzavrie hranicu Nemecko, uzavrie ju aj Rakúsko a potom aj Slovinsko. V tom prípade by sa rovno mohla hranica uzavrieť iba v Slovinsku, teda pokiaľ by sa tieto tri krajiny dohodli. Čiže nie je nevyhnutne potrebné celoeurópske riešenie. Také tu už bolo, či už sa volalo Schengen alebo Dublin. Ale to bolo, ako som práve povedal, pozastavené pani Merkelovou.

Moderátor:
Ale nemali by sme sa všetkými silami snažiť nájsť celoeurópsku politiku na ochranu vonkajších hraníc EÚ? Takú tečeneckú politiku, na ktorej by sa museli zúčastniť všetky štáty – aj v mene súdržnosti Európy?

Sulík:
Už sme predsa mali celoeurópsku politiku – tá sa volala Schengen a Dublin. Veď táto nefungovala. Čiže teraz musíme každopádne konať, lebo tento rok by znova mal prísť milión utečencov, pričom EÚ dokonca hovorí o 3 miliónoch. To nemôže zvládnuť ani Nemecko ani Európa.

Reklama

Moderátor:
Títo ľudia ale už stoja pred hranicami alebo sú na ceste. Aké sú Vaše návrhy z praktického hľadiska?

Sulík:
Tak v prvom rade konečne skutočne utesniť hranice a v druhom rade musíme zriadiť vonkajšie tábory – takzvané “hotspoty” – mimo hraníc EÚ. V Turecku, Libanone a v severnej Afrike – tam majú podať žiadosť o azyl. A tam majú počkať, až kým o ich azylovom konaní nebude rozhodnuté.

Moderátor:
Pán Sulík, ešte jedna otázka: mohla by sa kvôli tejto otázke Európa rozpadnúť?

Sulík:
To je teraz druhoradé. Najdôležitejšie je zastaviť tento nával utečencov a treba v tejto otázke konať. Keď bude tento problém vyriešený, čiže keď zabránime tomu, aby prišiel ďalší milión ľudí, tak potom sa budeme môcť znovu baviť o Európe. Tak rýchlo sa zase Európa nerozpadne.

 

Video si môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali