VIA IURIS navrhuje zmeny pri výbere prokurátorov, disciplinárnych konaniach voči nim aj v zložení rady prokurátorov

VIA IURIS navrhuje zmeny pri výbere prokurátorov, disciplinárnych konaniach voči nim aj v zložení rady prokurátorov

Bratislava 11. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Facebook)

 

Právnické združenie VIA IURIS navrhuje viaceré zmeny fungovania prokuratúry a obsadzovania postov jednotlivých prokurátorov. Ako ďalej agentúru SITA informovala zástupkyňa združenia Katarína Žitniaková, zmeniť by sa mal napríklad výber generálneho a špeciálneho prokurátora a tiež radových prokurátorov

Na snímke logo združenia VIA IURIS

„Viacero odkrytých káuz súčasnosti vzbudzuje pochybnosti o tom, či osoby zastávajúce post prokurátora spĺňajú osobnostné a charakterové predpoklady na výkon tejto funkcie. Zároveň však, ani napriek pochybeniam, nie je zodpovednosť voči týmto osobám vyvodzovaná tak, aby verejnosť pociťovala reálnu nápravu,” konštatuje združenie.

Reklama

V prípade voľby generálneho prokurátora by podľa VIA IURIS mali mať okrem poslancov právo podávať návrhy na kandidátov aj iné inštitúcie a dôležití predstavitelia právnickej verejnosti, a to napríklad aktuálny generálny prokurátor, verejný ochranca práv, profesijné komory alebo vysoké školy. Voľbe by predchádzalo verejné vypočutie kandidátov pred ústavnoprávnym výborom za účasti zástupcov prezidenta. Následne by sa generálny prokurátor volil v parlamente kvalifikovanou väčšinou, teda 90-timi hlasmi.

Verejným vypočutím pred ústavnoprávnym výborom majú prechádzať aj kandidáti na špeciálneho prokurátora. Ten by mal predkladať každoročnú správu o svojej činnosti aj Rade prokurátorov SR. Rada by zároveň mala byť otvorená aj osobám mimo prokurátorského prostredia. „Vyvážená účasť zástupcov iných právnických profesií mimo prokurátorského prostredia posilní otvorenosť a verejnú kontrolu prokuratúry,” konštatuje združenie.

Reklama

Pokiaľ ide o výber radových prokurátorov, každé miesto prokurátora a právneho čakateľa prokuratúry by podľa združenia malo byť obsadzované na základe transparentného výberového konania. „Transparentne nastavený systém výberu právnych čakateľov prokuratúry a prokurátorov môže zabezpečiť, že prokurátormi sa stanú kvalitné, nestranné, nezávislé, odborne a morálne nespochybniteľné osoby,” zdôrazňuje združenie s tým, že prokurátorov na Slovensku momentálne menuje bez časového obmedzenia generálny prokurátor.

„Podmienkou pre vymenovanie je úspešné absolvovanie výberového konania, to sa však nevzťahuje na právnych čakateľov prokuratúry, ktorí sa do výberového konania nemusia prihlásiť a za prokurátorov sú menovaní bez výberového konania po absolvovaní praxe a vykonaní odbornej justičnej skúšky. Od roku 2011, kedy bolo zavedené výberové konanie na funkciu prokurátora, sa konal iba jeden takýto výber. Všetci ostatní prokurátori boli menovaní len po absolvovaní praxe právneho čakateľa a po zložení odbornej justičnej skúšky,” upozorňuje VIA IURIS.

Združenie tiež navrhuje, aby boli disciplinárne konania vo veciach prokurátorov otvorené verejnej kontrole a podieľali sa na nich aj zástupcovia iných právnických profesií, nielen prokurátori. Konania by mali viesť osobitné senáty zriadené pri Najvyššom súde SR. „Podľa aktuálnej úpravy vykonávajú disciplinárne konanie vo veciach prokurátorov disciplinárne komisie zriadené na generálnej prokuratúre. Členmi a predsedami disciplinárnych komisií môžu byť len prokurátori,” uvádza združenie.

VIA IURIS doplnilo, že dané návrhy zaslali prezidentke SR, ministrovi spravodlivosti, generálnemu prokurátorovi, rade prokurátorov a takisto politickým stranám. „VIA IURIS predkladá návrhy ako podklad pre odbornú diskusiu o fungovaní prokuratúry a pre prípadné legislatívne a aplikačné zmeny, ktoré sú nevyhnutné pre to, aby prokuratúra bola jedným z pevných pilierov právneho štátu,” dodalo združenie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali