Veronika Remišová: Pre niektorých podnikateľov je štát zlatá baňa

Veronika Remišová: Pre niektorých podnikateľov je štát zlatá baňa

Bratislava 13. apríla 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Firmy s prepojeniami na oligarchu Bödöra získali za posledné roky od jedinej štátnej firmy zákazky za 20 miliónov eur. Ani v jednom prípade nie sú známe detaily verejného obstarávania a často nie sú zverejnené ani zmluvy.

Na snímke Veronika Remišová

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) už minulý týždeň upozornilo, že v deň demisie vlády Roberta Fica podpísal rezort spravodlivosti zmluvu na viac ako 8,5 milióna eur s firmou prepojenou na nitrianskeho oligarchu v pozadí Smeru. Ďalšiu veľkú zákazku pred niekoľkými dňami získala firma s podobnými prepojeniami. „Štvrtého apríla 2018 uzatvoril štátny Transpetrol zmluvu na 2,6 mil. eur na výstavbu novej meracej stanice ropovodu s firmou B&R Construction s.r.o. Zmluva nie je zverejnená, rovnako ako nie je známe ani žiadne verejné obstarávanie, ktoré by bolo na túto zákazku uskutočnené. Celkovo firma uzatvorila s Transpetrolom od decembra 2015 až doteraz päť zmlúv v hodnote spolu viac než 4 milióny eur, pričom tržby firmy v období 2016-2017 boli podľa Finstatu 4,3 milióna, teda takmer rovnaké číslo,“ uviedla predsedníčka klubu OĽANO Veronika Remišová, podľa ktorej B&R Construction sídlila do konca roka 2015 v Nitre v nehnuteľnosti patriacej firme oligarchu spájaného so Smerom. „Jedným z dvoch majiteľov a konateľov spoločnosti je Radomír Vailing. O tejto osobe písal aj zosnulý Ján Kuciak v článku s názvom „Firmy okolo oligarchu Bödöra súťažili sami so sebou. U Žigu a Jahnátka“,“ upozornila Remišová s tým, že spomínaný článok opisuje verejné obstarávania Slovenského vodohospodárskeho podniku, v ktorých medzi sebou súťažili personálne blízke firmy BEST-STAVALSPO SKBystrická stavebnáAZ GARDEN a SOLUM spol. s.r.o. „Spoločným menovateľom v nich bol práve Vailing. Viaceré tieto firmy sídlili v budove Bonulu. Vailing je aj bývalým riaditeľom nitrianskeho hotela Zlatý kľúčik, ktorý je tiež spájaný s bödörovcami,“ vyjadrila sa poslankyňa.

Reklama

V súvislosti s Transpetrolom podľa Remišovej stoja za pozornosť aj spoločnosti AZ GARDEN a SOLUM. „AZ GARDEN má dnes názov AZ green Works. Stále sídli v budove Bonulu a jediným spoločníkom je stále Radomír Vailing. Vo februári 2016 uzatvorila s Transpetrolom zmluvu v hodnote 420-tisíc eur na Monitorovanie podzemných spojov na potrubných rozvodoch I. Etapa v PS 5 Bučany,“ vyjadrila sa V. Remišová, podľa ktorej okrem spomenutých firiem profitovala zo zmluvy z Transpetrolom aj ďalšia firma blízka nitrianskej skupine bödörovcov BEST-STAV. „V roku 2014 uzatvorila s Transpetrolom zmluvu v hodnote 1,5 milióna eur. Samotná firma BONUL uzatvorila od roku 2011 s Transpetrolom zmluvy v hodnote spolu takmer 6 miliónov eur.“

„Tu však zákazky od Transpetrolu nekončia,“ uviedla ďalej Remišová a vrátila sa ku kauze Babindol, ktorej sa OĽANO venovalo vo februári. Médiá vtedy upozornili na prepojenia babindolskej skupiny na bývalého ministra Jahnátka a podnikateľa Bödöra, ako aj policajného prezidenta Gašpara. „Ku kauze Babindol sa ešte dva týždne pred smrťou vyjadril aj zavraždený Ján Kuciak,“ pripomenula Remišová. „Je to ešte podstatne väčšia téma,“ napísal Ján Kuciak dva týždne pred smrťou svojim nadriadeným, keď denník Sme zverejnil článok o pochybných agrodotáciách pre skupinu spriaznených podnikateľov v malej dedine Babindol pri Nitre. „V kauze Babindol vystupuje Robert Ďurica, ktorého spoločnostiam sa darilo aj pri zákazkách pre Transpetrol. Spoločnosť ROBI podpísala koncom októbra 2017 zmluvu na 2,5 milióna eur na výstavbu nádrže ropy. Jeho iná firma ROBI – Slovensko zas získala v roku 2014 dve zákazky v hodnote okolo 5,4 milióna eur, hoci mala predtým nulové tržby,“ hovorí Remišová.

Reklama

„Ako vidíme, firmy z tejto nitrianskej skupiny získali za posledné roky od jedinej štátnej firmy zákazky za zhruba 20 miliónov eur. Ani v jednom prípade nevieme detaily verejného obstarávania a často nie sú zverejnené ani zmluvy. My na tento problém upozorňujeme už dlhodobo, chceli sme túto prax zmeniť a opakovane sme predkladali novelu infozákona. Nie je možné, aby v centrálnom registri zmlúv neboli zverejnené všetky zmluvy a niektoré štátne podniky sa vyhýbali povinnosti zverejňovať dokumenty z verejného obstarávania. Vládnej koalícii zrejme táto prax vyhovuje, keďže ani po sľuboch pani Žitňanskej nie je na stole opravený infozákon,“ vyjadrila sa Veronika Remišová.

„Okrem kšeftov s Transpetrolom vytiahol Bonul zo štátu od roku 2011 podľa informácií z centrálneho registra zmlúv viac ako 42 641 458 EUR. Keď k tomu pripočítame firmy z celej nitrianskej skupiny môžeme hovoriť o sume viac než 100 miliónov eur. (104 440 276 EUR). Podľa informácií z centrálneho registra zmlúv dostala spoločnosť Bonul od roku 2011 zákazky od Ministerstva hospodárstva, Správy štátnych hmotných rezerv, Národnej diaľničnej spoločnosti, Transpetrolu, Slovenskej pošty, Sociálnej poisťovne, SEPSU, Vodohospodárskej výstavby, Tiposu, Slovenského vodohospodárskeho podniku, Všeobecnej zdravotnej poisťovne ale aj veľmi zaujímavú stavebnú zákazku od Ministerstva obrany a niektorých ďalších. Podľa včera medializovaných informácií lietadlá Spartan, ktoré kúpilo ministerstvo obrany sa nezmestia do hangárov. Hangár sa bude prerábať a zákazku na projektovú dokumentáciu vyhrala napodiv opäť bezpečnostná služba Bonul v tendri, ktorý vyhrala pred druhou firmou v poradí o desať eur. Scenár súťaže je podobný ako pri iných verejných obstarávaniach, kde Bonul súťažil so spriaznenými firmami,“ hovorí Remišová a pokračuje: „Pre niektorých podnikateľov je štát zlatá baňa, vidíme, že ich biznis model je založený najmä na obchodoch so štátom, k čomu potrebujte samozrejme aj dobré kontakty.“

„Pýtam sa, koľko z podozrení a prepojení, o ktorých písal Ján Kuciak začala vyšetrovať polícia? Z vlastnej iniciatívy? Zomrel novinár pre svoju prácu, vymenil sa premiér, vymenil sa minister vnútra, ale nič sa nezmenilo. Ako vidíme kšefty pre správne firmy bežia ďalej a spravodlivosť neprichádza,“ dodala Veronika Remišová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali