Veliteľ sýrskych milícií: Vďaka Rusku Sýria existuje aj naďalej. Ak by Rusko potrebovalo pomoc, my Sýrčania prídeme ako prví Rusku na pomoc

Veliteľ sýrskych milícií: Vďaka Rusku Sýria existuje aj naďalej. Ak by Rusko potrebovalo pomoc, my Sýrčania prídeme ako prví Rusku na pomoc

Sýria 26. novembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP- Hassan Ammar)

 

Portál rusvesna publikoval zaujímavý a podnetný rozhovor s veliteľom sýrskych milícií, ktoré pomáhajú vládnym silám v získaní kontroly nad situáciou v Sýrii. So sýrskym veliteľom, Ibrahimom Abdul al-Karimom stojacim v čele Výboru národnej obrany mesta Hama urobil interview ruský korešpodent Peter Kirillov

Ilustračné foto

Dobrý deň pán Al-Karim, sme veľmi radi, že sme sa mohli s Vami stretnúť.

Reklama

Vitajte, rád budem odpovedať na Vaše otázky.

Ďakujeme. Dovoľte, aby sme sa v našom dialógu držali chronológie. Povedzte nám prosím, čím ste sa zaoberali do vojny?

Reklama

Do vojny som bol biznismenom v poľnohospodárstve, mal som firmu, ktorá sa zaoberala exportom sýrskych potravín za hranice. Narodil som sa tu v Mardese, blízko Hamy, no už dávno pred vojnou som odišiel do Damasku, kde som pracoval. V Damasku som mal firmu, ktorá zamestnávala okolo 20 zamestnancov. Žil som striedavo v Mardese a v Damasku.

Kedy a prečo ste sa ocitli znova v rodnom meste?

V  Mardese, kde som regulárne pôsobil už pred vojnou, som už trvalo približne rok, pretože som sa rozhodol zapojiť do pomoci miestnym obyvateľom v boji proti teroristom. Dospel som k názoru, že je to môj dlh voči rodnej provincii a mestu a je mojou povinnosťou, aby som sa ako občan podieľal na jej ochrane.

Môžete nám o tom povedať niečo bližšie, predsa len to bola rýchla zmena.

Prišiel som, ozbrojil som ľudí, ktorí takisto cítili potrebu chrániť rodné miesta, a spolu sme začali bojovať proti banditom s pomocou vládnych vojsk.

Reklama

Dosť lakonicky komentujete kardinálne zmeny vo Vašom živote a to je veľmi dôstojné. A čo Vaša rodina?

Rodina samozrejme ostala v Damasku, ktorý bol vždy pod kontrolou vládnych síl.

Často sa stretávate s rodinou?

Teraz, keď je pokojnejšie, chodievam každý týždeň do Damasku za nimi.

Kto Vás čaká?

Reklama

Manželka a sedem detí.

Gratulujeme, krásna rodina a prajeme Vám aj Vašej rodine veľa šťastia a úspechov. A ako je to s Vašim biznisom v súčasnosti?

Úplne som zastavil svoje obchody, keď som sa vybral so zbraňou pomáhať vládnym vojskám. K biznisu sa vrátim, keď budú lepšie časy.

Mohli by ste, prosím, bližšie okomentovať situáciu Výboru, aký je jeho početný stav ním kontrolovaných jednotiek a ich bojová úroveň?

Výbor národnej obrany sú vlastne milície. Podporujeme legitímnu sýrsku vládu na čele s prezidentom Bašárom Asadom a sme ochotní ju aj chrániť. Vládne sily nám pomohli s výzbrojou. Dnes je pod mojím velením okolo 500 milicionárov, ktorí majú dve základné úlohy: patrolovanie v meste, pri ktorom pomáhajú armáde a polícii, a služba na blokpostoch v severnej časti Hamy. Naši členovia sú patrioti, ktorí majú záujem na tom, aby sa v meste situácia dostala do normálu. Tí, ktorí slúžia spoločne so sýrskou armádou aj na blokpostoch a zúčastňujú sa ako podpora bojových operácii, dostávajú od štátu za svoju službu aj peniaze.

A takto to bolo od začiatku?

Nie, spočiatku som sám platil svojim ľuďom za ich pomoc. Bolo to v období, keď sme sa sformovali a ešte sme nemali potvrdený štatút sýrskou vládou.

Prišli sme k Vám do Vášho štábu a ten je veľmi dobre zabezpečený a opevnený. Čo bolo v tejto budove do začiatku občianskej vojny v Sýrii?

Bola tu budova Ministerstva poľnohospodárstva.

Symbolické. Špeciálne ste si túto budovu vybrali?

Reklama

Nie (smiech), budova má strategickú polohou a dá sa dobre chrániť, s výberom nám pomohli odborníci z armády.

Predtým, ako sme sa s Vami stretli, ľudia nám hovorili, že sa takisto podieľate aj na humanitárnych akciách. Môžete nám o tom povedať niečo bližšie.

Vo výbore sme presvedčení, že nestačí len patrolovať, pomáhať armáde na blokpostoch, ale je dôležité aj pomáhať civilnému obyvateľstvu, ktoré hladuje a nemá dostatok potravín či medikamentov. Našou úlohou bolo preto aj riešiť humanitárnu krízu, ktorá sťažuje život ľuďom. Žiaľ, ešte stále nie sme schopní systematicky zabezpečiť pomoc všetkým a celoplošne, postupne sa však situácia zlepšuje.

Počas obdobia, čo stojíte v čele Výboru národnej obrany – kedy bola Vaša činnosť najťažšia?

Veľmi ťažké to bolo prvý polrok. Bojovali sme priamo s banditami a teroristami, situácia bola napätá. Dnes, keď sýrska armáda, Rusi a šiítske milície zlikvidovali veľkú časť teroristov a vytlačili ich z oblasti, je situácia podstatne lepšia. Pracujeme na tom, aby sa čo najskôr do mesta vrátili miestni obyvatelia a vrátili sa ku svojmu bežnému životu. Keď sme vyhnali teroristov z Mardesa, pomáhali sme pri odmínovaní budov, obnovení infraštruktúry. Dnes sa už veľká časť obyvateľov vrátila do svojich domovov. Situácia ešte nie je ideálna, ale ľudia sa vracajú, a to je hlavné. Zabezpečili sme výučbu v školách, pretože školy sú symbolom návratu k mierovému životu. Teroristi osobitú pozornosť venovali likvidácii škôl a mešít, aby čo najviac sťažili život civilnému obyvateľstvu.

Reklama

Chcel by som Vám položiť niekoľko otázok o sýrskej mládeži. V štábe sa nachádza množstvo mladých. Zdá sa, že v milíciách slúži veľké množstvo mladých.

Áno, mladí sa chopili zbraní a sú rozhodnutí chrániť svoju krajinu, ktorú sa snažili rozbiť Američania, Západ a Izrael. To, čo sa udialo v Sýrii, naplánovali a zrežírovali už dávno predtým. Mládež to všetko chápe a rozhodla sa podporiť svojho prezidenta. Chápu službu v milíciách ako dlh voči vlastnej krajine a hneď ako bude možné vrátiť sa k mierovému životu, odložia zbrane. Sýrsky národ je veľmi pracovitý a takisto aj sýrska mládež. Naši ľudia sú úzko spätí s pôdou.

Pán Al Karim, ako dlho bude podľa Vás trvať obnova vojnou zničenej Sýrie?

Sýrčania sú veľmi pracovití a skromní. Keď sa vojna skončí, naši ľudia okamžite začnú odstraňovať škody a do roka obnovia všetky škody, takže sa situácia vráti k predvojnovej úrovni. Už dnes je všetka pôda, ktorá sa nachádza pod kontrolou vládnych síl obhospodárená. Vláda podporuje všetkých poľnohospodárov v ich aktivitách, získavajú semená a pomoc zadarmo. Pomoc sa samozrejme poskytuje aj kresťanom, ktorí sa vo veľkom vracajú do Sýrie, pretože sa už neobávajú kvôli hrozbe teroristov o svoje životy. Verte mi, môj odhad je veľmi presný, Sýria sa veľmi rýchlo pozviecha z utŕžených rán. Už dnes je zrejmé, že sa po vojne rozprúdi obchod s Ruskom, Iránom, Čínou či Libanonom.

A teraz taká tradičná otázka – ako sa dívate na spoluprácu Ruska a Sýrie.

Reklama

Vaša pomoc pre moju vlasť bola rozhodujúca. Bojové akcie ruských jednotiek boli nesmierne úspešné a rýchle. Vďaka ruskej pomoci sa znova skonsolidovala naša armáda. Nikdy nezabudneme na to, čo Rusko pre nás urobilo a vnímame Rusov ako našich bratov. Ak by sa nedajbože stalo, že by Rusko potrebovalo pomoc, my Sýrčania prídeme ako prví Rusku na pomoc. A ja by som išiel ako dobrovoľník medzi prvými.

Ďakujeme. Môžeme Vás ubezpečiť, že Rusko veľmi pozorne sleduje vývoj v Sýrii a bude robiť všetko preto, aby sa podobný scenár ako v Sýrii už nikdy nezopakoval ani v Rusku a ani v žiadnej krajine, ktorá je spojencom Ruska.

Veľmi ďakujem, aj v mene Sýrčanov.

Ďakujeme Vám, pán al Karim, za Váš čas a odpovede. Želáme Vám veľa ďalších úspechov vo Vašej prospešnej činnosti a veríme, že čoskoro sa obnoví mierový život v celej Sýrii.

Ďakujem aj ja a rovnako ako Vy aj ja verím, že Sýria sa čoskoro vráti k mierovému životu.

Peter Kirillov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali