Washington 19. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedci z Harvardskej univerzity zistili, že resveratrol, ktorý je obsiahnutý v červenom víne, chráni svaly cicavcov pri nízkej gravitácii. Môže tak pomôcť astronautom vyhnúť sa svalovej atrofii pri lete na Mars. Informuje o tom časopis Frontiers in Physiology
“Ak len tri týždne žije človek v kozme, objem svalov v nohách sa zníži asi o tretinu,” poznamenáva odborníčka na medicínu Márie Mortreuxová.
Podľa jej slov, správna diéta umožní sa tomu vyhnúť.
Ešte pred šestnástimi rokmi vedci dokázali, že vďaka resveratrolu, ktorý sa tiež nachádza v kôre hrozna, sa životnosť ovocných mušiek a obyčajných kvasiniek výrazne predlžuje. Dochádza k tomu aj vďaka aktivácii génov, zodpovedných za reakciu na bunkový stres.
Avšak diskusia o účinnosti tejto látky pokračuje. Ako argument “proti” sa uvádza názor, že u milovníkov vína a hrozna nebol evidovaný podobný účinok.
NASA v tejto súvislosti nevylúčila, že let na Mars by sa mohol uskutočniť v roku 2033.