Londýn 11. novembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Pexels)
Pravidelné jedenIE húb umožní dlhšie zachovávať si mladosť, pretože obsahujú dva antioxidanty, ktoré môžu spomaliť starnutie, zistili americkí vedci. Výsledky výskumu boli zverejnené na webe univerzity štátu Pensylvánia
Výskumníkom sa podarilo zistiť, že hríby obsahujú veľké množstvo antioxidantov ergothionein a glutatión. Tieto látky pomáhajú neutralizovať negatívny účinok oxidačného stresu – poškodenie buniek pri okysličovaní, ktoré spôsobujú voľné kyslíkové radikály – atómy kyslíka s nepárovými elektrónmi na vonkajšej elektrónovej úrovni.
“Už dávno existuje teória starnutia, ktorá tvrdí, že vedľajším účinkom pri okysličovaní potravy v organizme je vznik voľných radikálov, z ktorých sú mnohé škodlivé,” vysvetlil čestný profesor univerzity štátu Pensylvánia Robert Beelman. Podľa jeho slov je škodlivosť voľných radikálov spojená s rizikom vývoja takých chorôb, ako je rakovina, ischemická choroba srdca a Alzheimerova choroba.
Množstvo ergothioneinu a glutatiónu sa podstatne líši u rôznych druhov húb, najviac ich našli vedci v hríboch. Iné preskúmané druhy, napríklad šampiňóny, obsahovali menej antioxidantov, ako ostatné hríby, ale viac, ako iné potraviny.
Pritom termické spracovanie húb pri varení nemá podstatný vplyv na obsah antioxidantov, tvrdia vedci. “Ergothionein je za vysokých teplôt veľmi stabilný,” vysvetlil Beelman.