Ohio 4. mája 2017 (HSP/sputnik/Foto:Pixabay)
Špecialisti z univerzity štátu Ohio spojili nízku úroveň cukru v krvi s vysokou pravdepodobnosťou vzniku gliómu, čo je najrozšírenejší primárny nádor mozgu, uvádza Scientific Reports.
Vo vede existujú rôzne názory na povahu tohto ochorenia. Rad vedcov predpokladá, že glióm môže vyvolať nedostatok antioxidantov a diéty s nízkym obsahom vitamínu C. Druhá skupina špecialistov zo všetkého viní genetické faktory a infekciu cytomegalovírusom (patrí k skupine herpetických vírusov).
Podľa pracovníčky univerzity štátu Ohio v Columbuse Judith Schwartzbaumovej, ktorá skúmala výsledky skoro 15-ročných pozorovaní zdravotného stavu viac ako milióna ľudí (prevažne občanov Rakúska a Švédska) spoločne so svojimi kolegami, je však možné vybrať ešte jeden faktor rozvoja primárneho nádoru mozgu. A to je nízka koncentrácia cukru v krvi.
Pričom v raných fázach vývoja nádoru je u človeka pozorovaný nedostatok cukru v krvi, ale už postupujúca choroba dáva opačný efekt, cukor v krvi pacientov prudko stúpa.
To je potrebné brať do úvahy pri diagnostike a boji s rakovinou mozgu, a tiež pri vývoji chemoterapie, uzatvára Judith Schwartzbaumová.