Čchung-čching 1. novembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Štipľavá paprika a ďalšie ostrá koreniny môžu nielen napomáhať zníženiu váhy, ale aj znižovať sklon k nadmernému príjmu soli, čo má pozitívny vplyv na srdce a cievy, oznamujú vedci v článku zverejnenom v časopise Hypertension.
Ostré jedlo sa už dávno považovalo za zbytočné a dokonca pre žalúdok a ďalšie tráviace orgány škodlivé, avšak v posledných rokoch vedci zistili, že červená paprika a iné ďalšie koreniny majú veľa plusov. Napríklad pred dvoma rokmi biológovia zistili, že ostrá strava núti tukové tkanivo spaľovať a nie uchovávať kalórie, zrýchľuje metabolizmus a znižuje celkovú úroveň zápalu.
Čínski vedci z Tretej vojensko-lekárskej univerzity v Čchung-čching odhalili ešte jednu pozitívnu vlastnosť ostrej stravy, keď sledovali približne šesťsto dobrovoľníkov, ktorí súhlasili, že sa nejakú dobu budú stravovať veľmi ostrou stravou.
Toto pozorovanie viedlo k dvom zaujímavým výsledkom. Po prvé sa zistilo, že príjem ostrej stravy znižoval tlak v krvných cievach o 8,5 milimetrov ortuťového stĺpca. Zistilo sa, že je to spojené s tým, že dobrovoľníci začali jesť zjavne menej soli.
Prečo štipľavá paprika zosilňuje chuť soli? Vedci vysvetľujú, že centrá slanej a ostré chuti sú v mozgu vedľa seba a čiastočne sa prekrývajú. Preto spustenie centra ostrej chuti posilňuje prácu buniek, ktoré zodpovedajú za rozpoznanie slanosti, a zdá sa, že je jedlo slanšie, než v skutočnosti je.