Predstavili pápežovo posolstvo “Komunikácia v službe autentickej kultúry”

Predstavili pápežovo posolstvo “Komunikácia v službe autentickej kultúry”

Vatikán 25. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov pripadne v tomto roku na 1. júna

Posolstvo pápeža Františka k 48. svetovému dňu spoločenských komunikačných prostriedkov na tému Komunikácia v službe autentickej kultúry stretnutia prezentovali dnes na tlačovej konferencii vo Vatikáne, informoval tamojší rozhlas.

Reklama
Na snímke pápež František

Ako uviedol predseda Pápežskej rady pre spoločenské komunikačné prostriedky arcibiskup Claudio Maria Celli, pápež František sa niektorých aspektov spomínanej témy dotkol už vlani v septembri vo vystúpení pred účastníkmi plenárneho zhromaždenia Pápežskej rady, a považuje svetovú počítačovú sieť za boží dar, ktorý je ale zaťažený rizikami..

Arcibiskup upriamil pozornosť novinárov na dva z aspektov posolstva, ktoré sa tradične zverejňuje 24. januára, na sviatok svätého Františka Saleského, patróna novinárov.

Reklama

“Prvá časť posolstva sa v skutočnosti obracia k ‘laickému’ svetu komunikácie, t.j. pápež ponúka úvahy platné aj pre tých, ktorí nemali vo svojom živote náboženskú skúsenosť, ale rovnako sú povolaní vnímať alebo už vnímajú hlboký význam ľudskej komunikácie vo svete: Dobrá komunikácia nám pomáha byť bližšie a navzájom sa lepšie spoznať medzi sebou, byť viac zjednotení. Múry, ktoré nás rozdeľujú, možno prekonať len vtedy, ak sme pripravení počúvať sa učiť sa od seba navzájom, pretože kultúra stretnutia si vyžaduje, aby sme boli ochotní nielen dávať, ale aj prijímať od druhých,” uviedol arcibiskup Celli, citujúc z posolstva.

Súčasne však poukázal na nedostatky a obmedzenia digitálnej kultúry, ktoré si vyžadujú osobitnú pozornosť. Tieto obmedzenia podľa posolstva “nie sú dôvodom na odmietnutie sociálnych médií, ale skôr nám pripomínajú, že komunikácia je v konečnom dôsledku viac ľudská ako technologická vymoženosť”.

“Zdá sa mi veľmi sugestívny odkaz na podobenstvo o dobrom Samaritánovi, aby nám pomohlo pochopiť komunikáciu z hľadiska blízkosti. Práve opätovným prečítaním tohto podobenstva v pohľade komunikácie pápež František môže povedať: ‘Kto komunikuje, sa v skutočnosti stáva blížnym’ a dodáva: ‘Dobrý Samaritán nielen že sa stáva blížnym, ale aj sa stará o človeka, ktorého vidí napoly mŕtveho na ceste. Komunikovať teda znamená zobrať zodpovednosť za to, že sme ľudia, Božie deti’,” povedal arcibiskup Celli.

Pápež na základe príbehu evanjelia podčiarkuje, že nestačí prechádzať pozdĺž digitálnych ciest, teda jednoducho byť pripojený. Pripojenie musí byť sprevádzané skutočným stretnutím. Nemôžeme žiť sami. Potrebujeme milovať a byť milovaní. A v tejto perspektíve je výzva pre nás všetkých, ktorí sa snažíme byť učeníkmi Pána. Úlohou je práve odhaliť, že “digitálna sieť môže byť miestom plného človečenstva, nie sieťou drôtov, ale sieťou ľudských bytostí. Len ten, kto komunikuje tak, že sám naplno vstupuje do tejto hry, môže byť referenčným bodom,” odznelo dnes vo Vatikáne.

Svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov pripadne v tomto roku na 1. júna.

Reklama

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali