Vaculíkovi opäť priala Praha, dlhodobý cieľ je titul majstra sveta

Vaculíkovi opäť priala Praha, dlhodobý cieľ je titul majstra sveta

Bratislava 7. júna 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Plochá dráha Žarnovica)

 

Slovenský plochodrážnik Martin Vaculík víťazstvom v tretích pretekoch seriálu MS potvrdil, že sa mu v Prahe darí. Na štadióne Markéta vygradoval svoj výkon po rozpačitom úvode a okrem prvého triumfu v sezóne si vychutnal aj atmosféru

Vaculík
Na snímke slovenský plochodrážnik Martin Vaculík

“Presvedčil som sa, že ak je všetko správne nastavené, tak môžem zdolať kohokoľvek a zabojovať aj o titul majstra sveta,” priznal Vaculík pre TASR. Pre 33-ročného pretekára to bolo prvé víťazstvo v sezóne a celkovo šieste počas osemročného pôsobenia v seriáli Speedway GP. V Prahe triumfoval aj v sezóne 2022 a pomyselnou obhajobou potvrdil, že mu Markéta praje.

Reklama

“Praha je pre mňa sentimentálna záležitosť. Mám veľmi rád to mesto a jeho energia na mňa pôsobí veľmi pozitívne. Jazdil som tam už ako junior a mám na to veľmi dobré spomienky,” uviedol Vaculík, ktorého triumf sa nerodil ľahko.

V úvodných štyroch jazdách nedosiahol ani jedno víťazstvo a v poslednej musel na postup do semifinále získať tri body za víťazstvo. “Začiatok pretekov bol pre mňa rozpačitý, striedal som lepšie jazdy s horšími. Zvíťaziť sa mi podarilo až v piatej, v ktorej som už na postup potreboval tri body. V nej sme sa rozhodli zariskovať a zvolili sme motorku z minuloročných pretekov. Vyšlo to, získal som potrebné tri body a to ma posunulo do semifinále,” zhrnul pre TASR.

Reklama

Slovenský reprezentant následne triumfoval aj v semifinále. “Kľúčový bol manéver v druhej zákrute, keď som sa vonkajšou stranou dostal cez Patryka Dudeka a Dana Bewleyho. Prvé miesto som si už potom postrážil. Toto sa ukázalo ako zlomový moment celého večera. Chytil som už takú výraznú sebaistotu, že som do finále nešiel so žiadnym stresom. Išiel som do toho s úsmevom na tvári a napokon mi znovu priala rovnaká druhá dráha ako vlani.”

Vo finále následne zdolal Dána Leona Madsena, Austrálčana Jacka Holdera a aj poľského favorita Bartosza Zmarzlika. Ten je napriek 4. miestu z Prahy naďalej líder seriálu MS, do ktorého vstúpil v pozícii víťaza uplynulých troch ročníkov. Pridanou hodnotou Vaculíkovho triumfu bol aj jeho skalp. “Vždy je ťažké zdolať ho. My sa s Bartoszom veľmi dobre poznáme a dovolím si povedať, že sme kamaráti. Boli sme spolu v jednom tíme a videl som, že on ide naplno už aj v tréningových jazdách. On si sadne na motorku, nasadí prilbu a v hlave má jediné – zvíťaziť. Aj preto dosiahol to, čo dosiahol.”

 

Vďaka publiku sa cítil ako doma

Pre slovenského pretekára bolo tretie podujatie seriálu MS mimoriadne vydarené. Netešil sa na ňom iba z plného počtu bodov, ale aj podpore publika, ktorá prekonala jeho očakávania.

“Videl som možno až stovky ľudí zo Slovenska. V každom kúte štadióna boli slovenské vlajky a ľudia oblečení v mojich dresoch. Slovenská podpora bola masívna, no vnímal som, že aj české publikum mi držalo palce. Celú juniorskú kariéru som strávil v Česku, takže som tak trochu aj ich. Aj preto sa tam cítim ako doma. Bol som nadšený z toho, koľko ľudí prišlo zo Slovenska, navyše z rôznych kútov. S mnohými som sa rozprával na autogramiáde pred pretekmi a často mi hovorili, že sa vďaka mne “namotali” na tento šport. Neskôr mi hovorili, že boli ohromení z toho, aké skvelé je zažiť takéto preteky naživo a aký je to rozdiel oproti sledovaniu v televízii. Toto bolo presne to, čo som si už dlho želal – aby aj ostatní ľudia, vrátane detí, mohli tento šport vidieť zblízka a aby sa dostal bližšie k ľuďom,” poznamenal Vaculík.

Reklama

Víťazstvom v Prahe poskočil na priebežné 4. miesto v celkovom hodnotení a na lídra Zmarzlika stráca deväť bodov. “Netajím sa tým, že môj sen, resp. cieľ je titul majstra sveta. Ale nechcem hovoriť o tom, v ktorom roku by sa to mohlo podariť. Už len medaila by bola pre mňa a pre slovenský motoršport veľký úspech. Nechcem si tým však zaťažovať hlavu. Momentálne mám veľmi dobré motory, som veľmi spokojný s technikou a všetko ide ako má. Všetko ostatné je v mojich rukách a v rukách môjho tímu. Čím skôr nájdeme správne nastavenie na danú dráhu, tým väčšia bude šanca na víťazstvo. Nechcem si však na seba vyvíjať tlak ani predvádzať príliš veľký optimizmus. Sezóna je len na začiatku a hranica medzi úspechom a neúspechom je v tomto športe veľmi malá,” uviedol Vaculík pre TASR. Nasledujúce preteky MS motocyklov na plochej dráhe sú na programe 10. júna na okruhu v nemeckom Teterowe.

Vaculíkove víťazstvá v seriáli MS (GP): Gorzow (2012, 2018), Krško (2017), Praha (2022, 2023), Toruň (2022)

 

Priebežné poradie seriálu MS 2023 (po 3 z 10 pretekov):

  1. Zmarzlik 50 bodov
  2. Lindgren 47
  3. Holder 42
  4. VACULÍK 41
  5. Jason Doyle (Aus.) 36
  6. Robert Lambert (V. Brit.) 32

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali