V štátom vykúpenej Slatinke majú začať búrať niektoré domy

V štátom vykúpenej Slatinke majú začať búrať niektoré domy

Zvolen 13. mája (TASR) – V obci Slatinka pri Zvolene, domy ktorej vykúpila Vodohospodárska výstavba (VV) š.p. koncom 80. rokov kvôli výstavbe vodného diela, sa má začať búrať. Obydlia sú v súčasnosti v nájme väčšinou pôvodných obyvateľov, časti z nich ale prišli v uplynulých dňoch výzvy, že sa majú vysťahovať do 15 dní.

Podľa stanoviska, ktoré VV zaslala TASR, boli niektorým nájomcom rodinných domov v Slatinke doručené „odstúpenia od zmluvy“. Sú v nich citované ustanovenia, v ktorých je definované, akým spôsobom postupovať v prípade zistenia zhoršenia technického stavu, ktoré bude mať za následok ohrozenie života a zdravia osôb. "Z tohto dôvodu sme nájomcov vyzvali, aby predmetné nehnuteľnosti uvoľnili do 15 kalendárnych dní od prevzatia odstúpenia," uvádza sa v stanovisku.

VV totiž pred časom uskutočnila fyzickú kontrolu všetkých svojich nehnuteľností na území SR za účelom pasportizácie majetku. Účelom kontroly bolo preveriť, či sú z hľadiska spoľahlivosti a bezpečnosti schopné užívania, a či sú užívané v súlade s nájomnými zmluvami. "Pri kontrole nehnuteľností v Slatinke vykazovali konštrukčné nedostatky, a z tohto dôvodu boli na ďalšiu obhliadku prizvaní odborníci z oblasti stavebníctva," píše sa v správe.

Dôvody pre odstúpenie od nájomných zmlúv sú podľa VV vtedy, ak nehniteľnosť nie je spôsobilá na užívanie z dôvodu statických porúch, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie na živote a zdraví. Dôvodom však mohlo byť aj to, že nájomník ani na trojnásobnú výzvu nesprístupnil nehnuteľnosť, alebo že nelegálne odoberá energie.

Reklama

Odporca výstavby priehrady na Slatine, Združenie Slatinka, však vidí absurditu v tom, že rozhodnutia o búraní domov prichádzajú v čase, keď vôbec nie je rozhodnuté o výstavbe priehrady. VV podľa nich užívateľov kontaktoval iba s výzvou, aby sa z domov do dvoch týždňov vysťahovali, pričom vôbec nechce, aby ich opravili. Nájomníkom ani neposkytli posudky, preukazujúce na zlý stav domov.

„Za celé roky správca nehnuteľností neoslovil jediného užívateľa s upozornením, že sa stará o nehnuteľnosť nedostatočne. Ani teraz nekontaktoval jediného užívateľa s otázkou, či je schopný a ochotný urobiť na dome stavebné úpravy na zlepšenie jeho stavu. Rovno poslal výzvy, aby sa ľudia zbalili a zmizli z dediny. Investor si myslí, že opustenú Slatinku bude pre nich jednoduchšie zlikvidovať a tým zničia symbol statočného odporu obyčajných dedinských ľudí voči štátnej mašinérii“, uviedla pre TASR dobrovoľníčka Združenia Slatinka Martina Paulíková.

Reklama

Výzvu na vypratanie nehnuteľnosti pri tom dostalo aj Združenie Slatinka. To má v dedine prenajatú bývalú školu. Do jej opravy investovalo nemalé finančné prostriedky a prácu mnohých dobrovoľníkov zo Slovenska a zahraničia.

Podľa Paulíkovej združenie nespochybňuje fakt, že štát, ako vlastník nehnuteľností s nimi môže nakladať podľa svojho rozhodnutia. Správca nehnuteľností však zverený majetok nesmie len tak zlikvidovať, najmä ak prináša zisk z nájmu, existujú záujemcovia o jeho využívanie a sú dokonca ochotní investovať bez nárokov na preplatenie svoje vlastné súkromné zdroje. Užívatelia nehnuteľnosti podľa nej podniknú príslušné právne kroky a kontaktovať budú aj riaditeľa VV a ministra životného prostredia.

Väčšina z približne 70 domov a pozemkov v dedine Slatinka bola v r. 1989 vykúpená a vyvlastnená štátom. O desať rokov ľudí presťahovali do nájomných bytov a domov v blízkej Zvolenskej Slatine. Za nájom nehnuteľností, ktoré štát previedol na Obec Zvolenská Slatina za korunu, dnes platia jeho pôvodní obyvatelia nájomné.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali