Kanada prekvapenie nepripustila. Slovenskí hokejoví reprezentanti vypadli na 87. majstrovstvách sveta vo štvrťfinále

Kanada prekvapenie nepripustila. Slovenskí hokejoví reprezentanti vypadli na 87. majstrovstvách sveta vo štvrťfinále

Praha 23. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Runák)

Aktualizované 23. mája 19:49

Slovenskí hokejoví reprezentanti vypadli na 87. majstrovstvách sveta vo štvrťfinále. Vo štvrtkovom súboji v Prahe podľahli Kanade 3:6. Obhajca titulu postúpil do semifinále deviatykrát v rade, meno súpera sa dozvie až po večerných zápasoch. Slováci obsadia na šampionáte siedme alebo ôsme miesto, závisieť to bude od výsledku stretnutia Švédsko – Fínsko (20.20 h)

Kanada - Slovensko
Na snímke slovenskí hokejisti zľava Mário Grman, Martin Fehérváry, Juraj Slafkovský, Peter Čerešňák a Františk Gajdoš sa tešia po strelení gólu počas štvrťfinálového zápasu Kanada – Slovensko

Kanaďania položili základ triumfu dvoma rýchlymi gólmi v úvode stretnutia. Peter Cehlárik ešte v prvej tretine znížil, keď si puk po jeho nahodení zrazil do vlastnej siete Brandon Hagel, no favorit v 24. minúte opäť odskočil na dvojgólový rozdiel a v tretej časti poistil náskok dvoma zásahmi v priebehu 20 sekúnd. Slovenskí reprezentanti dokázali skorigovať zásluhou Miloša Kelemena a Mareka Hrivíka, záverečné slovo mal však Nick Paul, ktorý svojím druhým gólom v zápase spečatil do prázdnej bránky na konečných 6:3. Za najlepších hráčov SR na šampionáte vyhlásili útočníkov Tomáša Tatara, Libora Hudáčka a brankára Samuela Hlavaja.

Reklama

Slováci čakajú na prienik medzi najlepšiu štvorku na MS od roku 2012, vo štvrťfinále hrali po dvoch rokoch. Na tohtoročnom šampionáte v Česku dosiahli vyrovnanú bilanciu, v ôsmich súbojoch vybojovali tri víťazstvá za tri body, jedno po predĺžení (nad USA 5:4 pp), raz prehrali po nájazdoch (s Lotyšskom 2:3 sn) a trikrát v riadnom hracom čase.

 

Reklama

Vyrovnaniu zabránil Zellweger bejzbalovým úderom

Slovákom nevyšiel vstup do zápasu. Už v 3. minúte McCann prenikol popri Kochovi pred slovenskú bránku, Hlavaj sa mu snažil puk vypichnúť, no kanadský útočník ho jemnou žabkou prehodil a poslal svoj tím do vedenia. O minútu a pol už bolo 0:2, keď puk po delovke Byrama dorazil zblízka do siete Dubois. Slováci sa potom s námahou ubránili v oslabení a v 8. minúte sa im z rýchleho brejku podarilo znížiť – nahodenie Cehlárika od mantinelu na Nemca si hokejkou zrazil do vlastnej bránky Hagel. Ramsayho tím to nakoplo a následne predviedol v útoku niekoľko pekných akcií a závarov. Väčšinu prvej tretiny však diktoval tempo hry favorit, ktorý rotáciou v útočnom pásme robil Slovákom problémy, veľkú šancu zahodil Oleksiak. Na opačnej strane v prečíslení 2 na 1 Kelemen zakončil do odkrytej bránky, no obranca Zellweger dokázal v poslednej chvíli puk zázračne vytesniť hokejkou.

Aktivitou Slovákov sa začala aj druhá tretina, po strele Regendu netrafil prázdnu bránku Čacho. V 24. minúte však hráči v bielych dresoch prepadli vzadu a strojovú kombináciu po osi Guenther – Bedard zakončil presne Paul – 3:1. Hra pokračovala vo veľmi rýchlom tempe, dve dobré možnosti na zvýšenie skóre mal Bunting, neuspel, rovnako ako v oslabení Hagel. Slováci nepoľavovali v úsilí, ale nevychádzala im koncovka. V šanciach sa ocitli Regenda a Slafkovský, obaja zblízka neprestrelili Binningtona. V závere tretiny si zámorský tím vypracoval intenzívny tlak a len zásluhou Hlavaja sa skóre nemenilo.

 

Gólová smršť po dlhom oslabení

Smolu v koncovke dokumentovala aj situácia z úvodu tretej časti, keď Fehérváry po stečovanej strele zblízka trafil len žŕdku. Na opačnej strane spálil šancu McBain. Slováci potom prežili dlhé oslabenie po vylúčení Regendu na 2+2 min, no po jeho konci nepokrytý Guenther upravil na 4:1.

Kanada - Slovensko
Na snímke kanadskí hokejisti zľava Jamie Oleksiak, Colton Parayko, Dylan Guenther a Brandon Hagel sa tešia po strelení gólu počas štvrťfinálového zápasu Kanada – Slovensko

Ramsayho zverenci už nedokázali zachytávať súperove útoky, po strele Seversona dorazil puk do bránky Tanev – 5:1. V 48. minúte znížil Kelemen, ktorý po akcii z pravého krídla nič nevymýšľal a strelou do ľavého horného rohu prekonal Binningtona. V závere ešte dostal slovenský tím možnosť hrať presilovku 5 na 3 a Hrivík v nej dokázal skorigovať na 3:5. Ďalšie zdramatizovanie sa však už nekonalo. Nepomohla ani záverečná power play, naopak Paul lobom do prázdnej slovenskej bránky spečatil na konečných 6:3.

Reklama

 

Hlasy aktérov (zdroj: JOJ):

  • Mário Grman, obranca SR: “Nebyť úvodu a rýchlych dvoch gólov, mohlo to vyzerať inak. Zaspali sme. S takým súperom sa to zle doháňa. Za stavu 1:3 sme ešte boli v hre, niečo sme si povedali, ale dostali sme dva góly po sebe a bolo vybavené.”
  • Samuel Hlavaj, brankár SR: “Kanada bola možno favorit, ale len na papieri, v zápase to tak nevyzeralo. Mali sme veľa šancí, ktoré sme však nevyužili. Kanaďania ich využili a to nás stálo zápas. Nedali sme góly ani z vyložených šancí, to určite zamrzí. Chceli sme rýchlo vyrovnať, ale nesústredili sme sa na obrannú činnosť. Oni to vedeli potrestať.”
  • Libor Hudáček, útočník SR (v zápase 0+1): “Teraz by som svojich desať bodov určite vymenil za postup do semifinále. Osobne som rád, ale tímovo sa to pre nás skončilo zle a ideme domov. Kanaďania strieľali góly z predbránkového priestoru, v ňom musíme byť hladní, posielať puky do rohov a nedávať im dorážky. Z nich sa vedia presadiť, v tom sú majstri. Bola to pre nás škola, ukázali nám, ako sa dávajú góly. My už ale nemôžeme chodiť do školy, my musíme vyučovať. Žiaľ, dnes sme boli opäť žiaci.”
  • Šimon Nemec, obranca SR (v zápase 0+1): “Bojovali sme do konca, bohužiaľ, nevyšlo to. Myslím si, že účasť vo štvrťfinále je pozitívum. Musíme ďalej na sebe pracovať. Kanaďania sa vedia pred bránkou orientovať, sú jedni z najlepších hráčov z najlepšej ligy na svete. Nahádzal by som na nikoho vinu. Takýchto ťažkých zápasov nehráme veľa, proti USA sme jeden zvládli, dnes ďalší nie.”
  • Tomáš Tatar, kapitán SR: “Škoda, nezachytili sme úvod zápasu. Prehrávať s takým silným tímom tak rýchlo 0:2 sa nevypláca. Kanada je veľmi silný súper, také manko sa ťažko dobieha. Niektoré inkasované góly boli veľmi lacné. Bojovali sme, chceli sme sa vrátiť do zápasu, strieľali sme, vypracovali si šance, z niektorých nám to tam ale nepadlo.”
  • Juraj Slafkovský, útočník SR (v zápase 0+1): “Dali nám šesť gólov, bohužiaľ, je to dobrý tím. Jasné, nejaké veci sme mohli spraviť inak. Na šampionáte nám chýbali góly v presilovkách, snažili sme sa to doplniť inde.”

 

Štvrťfinále MS 2024 /Praha/:

Kanada – Slovensko 6:3 (2:1, 1:0, 3:2)

  • Góly: 3. McCann (Parayko), 5. Dubois (Byram, Tavares), 24. Paul (Bedard, Guenther), 47. Guenther (Paul, Hagel), 47. Tanev (Severson, Mercer), 60. Paul – 8. Cehlárik (Slafkovský), 48. Kelemen (Regenda), 57. Hrivík (Hudáček, Nemec). Rozhodcovia: Fraňo (ČR), Kaukokari (Fín.) – Briganti (USA), Zunde (Lot.), vylúčení: 5:6 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.275 divákov.
  • Kanada: Binnington – Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger – Mercer, McBain, Tanev – Dubois, Tavares, Hagel – Guenther, Paul, McCann – Mangiapane, Cozens, Bedard – Bunting
  • SR: Hlavaj – Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar – Kelemen, Čacho, Regenda – Daňo, Sukeľ, Kudrna – Faško-Rudáš

 

Prečítajte si tiež

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:52

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Utečenci boli zadržaní na nemeckých štátnych hraniciach s Poľskom a Českou republikou. Počet zadržaných od začiatku roka narastá, v januári polícia zadržala 26 nelegálnych migrantov, vo februári 25, v marci už 412, v apríli 861 a v máji počet zadržaných stúpol na 891.

10:50

Stres spôsobený financiami negatívne ovplyvňuje duševné zdravie mužov na Slovensku. Až šesť z desiatich Slovákov cíti tlak kvôli potrebe zabezpečiť rodinu. Vyplýva to z prieskumu 365.bank. Banka zároveň prináša odporúčania ako zmierniť stres z osobných financií.

10:24

Takmer 63 % spoločností je presvedčených, že budú pripravené zverejňovať správy v súlade s požiadavkami novej smernice Európskej únie (EÚ) týkajúcej sa vykazovania informácií o udržateľnosti podnikov (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive). Vyplýva to z globálneho prieskumu, ktorý v apríli a máji 2024 zrealizovala spoločnosť PwC medzi 547 najvyššími riadiacimi pracovníkmi firiem a skúsenými odborníkmi z viacerých oblastí pôsobiacimi vo vyše 30 krajinách a regiónoch.

09:40

Chovanci nápravného centra v meste Rostov na juhu Ruska vzali najmenej dvoch rukojemníkov a vyhlásili sa za podporovateľov Islamského štátu (ISIS). Žiadajú auto a voľnú cestu z objektu, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá a úrady.

09:03

Čína považuje anektovanie a elimináciu Taiwanu za svoju veľkú národnú povinnosť. V nedeľu to pred kadetmi vojenskej akadémie vyhlásil taiwanský prezident Laj Čching-te. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

“Najväčšou výzvou je postaviť sa mocnému vzostupu Číny, ktorý ničí status quo v Taiwanskom prielive. (ČĽR) považuje anektovanie Taiwanu a elimináciu Čínskej republiky za veľký akt obrodenia svojho ľudu,” vyhlásil Laj Čching-te, pričom použil oficiálny názov Taiwanu (Čínska republika).

08:19

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v časti južného Pásma Gazy bude počas dňa denne “takticky pozastavovať vojenskú činnosť”, aby zjednodušila dodávky pomoci, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08:17

Desať zranených, vrátane detí, si vyžiadala streľba v sobotu večer v mestskom aquaparku neďaleko Detroitu. Polícia incident označila ako náhodnú streľbu. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podozrivý bol v sobotu neskoro večer stále na slobode, ale podľa predpokladu polície sa skrýval v neďalekom dome. Na mieste činu sa našla zbraň.

08:17

Medzinárodné letisko v hlavnom meste Novej Kaledónie Nouméa bude od pondelka opäť otvorené po tom, ako ho minulý mesiac zatvorili počas série nepokojov, uviedli úrady na francúzskom tichomorskom území s tým, že sa zmierni aj zákaz vychádzania.

07:30

Prvá americká predvolebná debata medzi súčasným šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom a jeho republikánskym protikandidátom Donaldom Trumpom, ktorá sa uskutoční 27. júna, bude zahŕňať dve reklamné prestávky, budú v nej zakázané vizuálne pomôcky a mikrofóny sa budú vypínať, keď kandidát nebude mať slovo, uviedla v sobotu CNN.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali