Priebežné výsledky volieb VÚC každou chvíľou prekvapujú, vo viacerých krajoch prebieha napínavý boj o prvé priečky. Už je jasné, že voľby sú predovšetkým porážkou SMERu

Priebežné výsledky volieb VÚC každou chvíľou prekvapujú, vo viacerých krajoch prebieha napínavý boj o prvé priečky. Už je jasné, že voľby sú predovšetkým porážkou SMERu

Bratislava 4. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:ŠÚ SR)

 

Prinášame Vám priebežné výsledky volieb VÚC

 

Reklama
Ilustračné foto

03:34 Neúspešný kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Richard Raši (Smer-SD) sa po zverejnení výsledkov poďakoval všetkým, ktorí mu pomáhali s predvolebnou kampaňou, ako aj tým, ktorí mu dali svoj hlas.

“Urobili sme maximum, čo sa dalo, navštívili sme všetko, čo sa dalo, a napriek tomu to nevyšlo, aj keď prieskumy boli pozitívne. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí pomáhali, všetkým ľuďom, ktorí mi dali hlas a zároveň poblahoželať víťazovi k víťazstvu. Je to určite pre mňa, aj pre celý tím sklamanie, ale taký je život a nič s tým teraz nedokážeme urobiť,” uviedol Raši.

Reklama

Dôvody, prečo neuspel, nepozná. “Neviem, čím to je. Možno si spomínate, že keď bol posledný prieskum zverejnený v televízii, tak predpokladaná účasť ľuďmi, ktorí sa v ňom vyjadrili, bola 40 alebo 44 percent. Čiže zjavne tí voliči, ktorí sa vyjadrili v prieskume v prospech mňa, tak bohužiaľ na voľby nedošli. Určite to bude zanalyzované ľuďmi, ktorí sa tomu rozumejú a mrzí ma to, ale je to holá realita, s ktorou sa budeme musieť všetci vysporiadať,” skonštatoval Raši.

Na otázku, či sa bude o rok uchádzať o post primátora odpovedal, že sa musí najprv vyspať a vysporiadať s výsledkom týchto volieb. “Čo bude o rok, to nikto netuší,” povedal.

Nový predseda KSK to podľa Rašiho nebude mať vzhľadom na zloženie zastupiteľstva ľahké.

Ako ďalej uviedol, predpokladá, že jeho prehra nebola očakávaná a rovnako niečo iné sa predpokladalo najmä v Prešovskom kraji.

“Naozaj som plný smutných emócií a bude sa to musieť celé prebrať, hlavne sa bude musieť vyhodnotiť, čo všetko bolo príčinou, či to bola voľba ‘anti Smer-SD’, alebo sa dobre zorganizovali a zvládli mobilizáciu, alebo či to bola chyba jednotlivých kandidátov, aj to je možné. Určite tá miera prehry je aj osobná. Keby som vedel, čo je dôvodom, tak to odstránim, aby to nedopadlo tak, ako to dopadlo,” dodal Raši.

Reklama

 

03:40 Víťaz volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, Šanca) sa po zverejnení neoficiálnych výsledkov poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k volebným urnám. “Samozrejme, najviac ďakujem tým voličom, ktorí dali hlas za rozhýbanie nášho kraja. Je to pre mňa obrovský záväzok, ktorý sa budem snažiť naplno realizovať tak, ako som sľúbil,” uviedol pre novinárov vo svojom volebnom štábe.

Trnka vyjadril zámer postupovať po nástupe do funkcie v súlade so svojím programom na prvých sto dní.

Vo volebnom súboji tesne porazil košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD, SMK-MKP, Strana zelených Slovenska, Starostovia a nezávislí kandidáti). Trnka v tejto súvislosti konštatoval, že sa snažil nastaviť kampaň čo najúčinnejšie a najefektívnejšie vzhľadom na to, aké mal možnosti, hlavne finančné. Jeho kampaň bola osobná a  kontaktná s výjazdmi do obcí a vysvetľovaní vízie a programu, ktorý sa s snaží presadiť. “Myslím si, že toto bolo rozhodujúce. Treba spomenúť ešte druhý faktor, že ľudia odmietli korupciu a klientelizmus v podobe predstaviteľov vládnej strany,” povedal.

V súvislosti s doterajším obsadením Úradu KSK pod vedením doterajšieho predsedu Zdenka Trebuľu (Smer-SD) uviedol, že na úrade je “mnoho persón, ktoré tam nemajú, čo hľadať”. Zamestnancom odporúčal v najbližších dňoch neplniť príkazy, čo sa týka skartovania dokumentov.

Reklama

Trnka získal vo voľbách 37,8 percenta hlasov, druhý Raši mal 37,24 percenta. Celková volebná účasť dosiahla 26,73 percenta. Trnkova výhra vyvolala v jeho volebnom štábe veľkú eufóriu a skandovanie.

 

02:10 Ján Greššo podporovaný pravicovou koalíciou zloženou zo strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS skončil v súboji o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) na druhom mieste za Milan Belicom, ktorý kandidoval za koalíciu Smer-SD, SNS a Most-Híd.

Aj napriek tomu však svoj výsledok vo voľbách nepovažuje za neúspech. “Ja som sám za seba veľmi rád, lebo je to úspešný výsledok, ale za Nitriansky kraj som veľmi smutný, lebo nepríde k zmene, v akú sme dúfali. Trochu šťastnejší pohľad je v tom, že k určitej zmene predsa len dôjde, a to v zastupiteľstve, kde bude dosť veľa ľudí z našej koalície. A to zastupiteľstvo bude veľmi dôležité pri rozhodovaní aj o veciach, s ktorými nebude pán župan súhlasiť,” skonštatoval Greššo.

Zároveň zdôraznil, že v prípade dvojkolovej voľby predsedu NSK, by jeho súboj s Belicom mohol dopadnúť aj v jeho prospech. “Takisto je smutné, že súčasná vládna moc počas predvolebnej kampane strašila ľudí extrémizmom, ktorý svojimi korupčnými kauzami pomáhala stvoriť. Ja som si nezakladal na tom, že chcem byť župan za každú cenu. Ten výsledok ma trošku mrzí, kvôli tomu, že mohlo prísť k tej celkovej zmene. Že tá konzerva, ktorú sme tu žili 16 rokov, by sa mohla otvoriť a mohli sme mať otvorenejší a pestrejší život s väčšími šancami,” povedal Greššo.

 

02:05 Juraj Blanár priznal porážku vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a pogratuloval k víťazstvu Erike Jurinovej, ktorá ho vymení na poste predsedu ŽSK po dvanástich rokoch.

“Preberá kraj, ktorý je vo veľmi dobrej kondícii. Kraj, ktorý je lídrom v mnohých oblastiach a pevne verím, že v týchto projektoch bude aj pokračovať ďalej. A prajem jej predovšetkým, aby dokázala naplniť svoj volebný program,” povedal Blanár, ktorý neuspel vo štvrtom súboji o post predsedu ŽSK.

Hodnotenie volebného výsledku považuje za predčasné. “Máme na to čas. Myslím si, že tých argumentov alebo tých vecí, ktoré mohli spôsobiť tento výsledok, je viacej. Kampaň bola vedená naozaj niekedy na hrane právd a poloprávd. Mohli ste sledovať všetky tie okrúhle stoly, ktoré sa miešali s kompetenciami a mimo kompetencií. Ešte raz chcem povedať, že je predčasné hovoriť, že čo bolo hlavnou príčinou tohto výsledku,” uviedol Blanár.

Po sčítaní 94,88 percent hlasov získala Erika Jurinová 43,26 percenta (74.765 odovzdaných hlasov) a Juraj Blanár 29,77 percenta (51.465 odovzdaných hlasov).

Reklama

 

02:03 Výsledky volieb predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je očakávaný, pretože kraj je tradičnou baštou strany Smer-SD. V reakcii na víťazstvo úradujúceho predsedu TSK Jaroslava Bašku to povedala kandidátka na predsedu Renáta Kaščáková (SaS, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola).

„Už preferencie naznačovali, že výsledok bude podobný, i keď to nie sú až také percentá pre víťaza, ako naznačoval prieskum. V podstate som spokojná, pretože som dostala veľký počet hlasov. Chcem sa poďakovať všetkým voličom, ktorí mi hlas odovzdali a chcem veriť, že tento výsledok bude náznakom nejakej zmeny do budúcnosti v našom kraji,“ skonštatovala Kaščáková.

Ako dodala, verí, že kampaňou oslovili voličov, ktorí začali rozmýšľať o tom, či doterajšie vedenie bolo vedením nesplnených sľubov. „Samozrejme, rešpektujem tieto výsledky, akceptujem ich. Veľmi ma tešia výsledky v Bratislavskom a Žilinskom kraji a tak isto som veľmi rada, že v rámci celého Slovenska sa pravicoví kandidáti uchytili. V tomto smere som spokojná,“ doplnila Kaščáková s tým, že rovnako ju teší ústup z pozícií kandidátov extrémistických strán. „Vyzerá to, že so Slovenskom to nie je beznádejné a zvíťazil zdravý rozum,“ zdôraznila Kaščáková.

 

Reklama

02:00 Úradujúci predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík (Smer-SD), ktorý opätovne kandidoval na tento post, priznal volebnú porážku. Súčasne zablahoželal Milanovi Majerskému (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) k volebnému víťazstvu.

K výsledkom volieb sa vyjadril v krajskej centrále Smeru-SD, kde vládne pochmúrna atmosféra. Urobil tak ešte skôr, ako bolo spočítaných 100 percent volebných hlasov. “V každom prípade som bol viac nervóznejší, ako cez všetky iné voľby. V kútiku duše som očakával, že to bude tesné, možno o päť percent pre mňa. Ale je to ináč,” uviedol Chudík.

Priznal, že je sklamaný, ale nie veľmi. “Odrobil som 16 rokov. Dovolím si tvrdiť, že som urobil toho dosť. Držím pánu Majerskému prsty, nech riadi Prešovský kraj dobre a nech vyhrá ešte minimálne trikrát ako ja,” povedal. Výsledok volieb pokladá za rozhodnutie voličov, ktorých prišlo tentokrát viac. Chudík zatiaľ nevie povedať dôvody, prečo voľby nevyšli v jeho prospech. Podľa jeho vyjadrenia, nie je si vedomý toho, že by niečo v kampani podcenil. Je za nim kus práce a na kraji sú rozbehnuté mnohé projekty.

Po skončení na Úrade PSK sa bude venovať práci poslanca v Národnej rade SR. Krajské zastupiteľstvo sa bude konať 1. decembra, kde zloží sľub nový župan a poslanci. Zatiaľ neuvažuje o tom, čo bude robiť po skončení mandátu v parlamente. Možno sa dá na podnikanie.

Peter Chudík je na poste predsedu kraja 16 rokov, od vzniku vyšších územných celkov.

Reklama

 

01:50 Prvé kroky Jozefa Viskupiča (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola), ktorý by sa podľa predbežných neoficiálnych výsledkov mal stať novým trnavským županom, povedú k samosprávam, teda k starostom a primátorom. Povedal to novinárom vo svojej víťaznej reči, v ktorej načrtol prvé kroky v úrade.

“Aby samospráva dávala občanom logiku a zmysel, župan musí ťahať za jeden povraz so všetkými starostami a primátormi. Ak sa spojíme a ak tu nebude ignorácia, tak z neviditeľného úradu samosprávneho kraja sa stane úrad, ktorý bude starostom a primátorom pomáhať,” myslí si.

Viskupič tvrdí, že v Trnavskom kraji je niekoľko nášľapných mín. “Letisko Piešťany, vypuklý problém s internátom vo Voderadoch, vysoký dlh, dopravné problémy v Hlohovci a v Senici. Toto budú priority,” avizoval. Za absolútne potrebný považuje aj hĺbkový audit na úrade, o jeho záveroch chce informovať.

V súvislosti s letiskom v Piešťanoch Viskupič poznamenal, že v decembri môže mať na účte nulu. “Ja som deklaroval, že kraj bude naklonený takým dohodám, aby neexistovali scenáre likvidácie letiska a tzv. skrytej privatizácie,” pripomenul.

Na otázku, či jeho víťazstvo ovplyvnil aj fakt, že doterajší župan Tibor Mikuš vládol v Trnave už 12 rokov, Viskupič odvetil, že určite áno. “Ak pán Mikuš odíde z toho úradu, zbavíme sa posledného politika v exekutívnej funkcii z temných čias HZDS. Toto zohrávalo veľkú úlohu aj v kampani,” myslí si.

Úspech svojej kampane však vidí aj v jasnom pomenovaní programových priorít. “Rozdelili sme ho na osem odhodlaní, pomenovali sme základné agendy a poskytli sme konkrétne riešenia. Program beriem ako záväzok,” uistil s tým, že odchádzajúce vedenie neposkytlo žiadnu víziu do roku 2022

Reklama

Výdavky na kampaň spočítané zatiaľ nemá, odhaduje, že stála niečo viac ako 100.000 eur. “Bolo to veľmi milé,” uzavrel Viskupič.

 

01:45 Pavol Frešo priznal neúspech vo voľbách predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Bude rád, ak napokon zvíťazí kandidát reprezentujúci pravicu.

Po svojom vyhlásení nechcel hodnotiť, čo rozhodlo o jeho neúspechu. “Nedokážem to takto analyzovať, kto a prečo bol úspešnejší. Beriem to ako reč voličov, a ja ju prijímam, o tom je demokracia,” povedal.

Je presvedčený, že odovzdávanie úradu sa uskutoční plynulo. “Župu sme spravovali tak, aby sme ju kedykoľvek mohli odovzdať bez problémv,” uviedol. “Každá faktúra je zaplatená, neostanú po náš žiadne čierne diery,” zdôraznil.

Frešo zároveň vyjadril potešenie nad výsledkom z Banskobystrického kraja. “To, že tam bol extrémizmus vyprášený, je dobrá správa pre Banskú Bystricu i pre celé Slovensko,” vyhlásil končiaci predseda BSK, ktorý samosprávny kraj viedol dve volebné obdobia od roku 2009.

Po sčítaní viac ako 84 percent odovzdaných hlasov je Frešo v priebežnom poradí na 5. mieste. Vedie Juraj Droba so ziskom 19,95 percenta pred Rudolfom Kusým (18,29) a Milanom Ftáčnikom (17,47).

Reklama

 

01:34 Víťazstvo vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriku Jurinovú (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) dojalo. Získanú dôveru voličov vníma ako záväzok do budúcna. Povedala to po zverejnení neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získala 43,23 percenta z 83,66 percenta odovzdaných okrskových zápisníc.

„V prvom rade je čas sa poďakovať, aj keď ešte nemáme všetko úplne v suchu,“ povedala Jurinová, ktorá po dvanástich rokoch vymení na poste predsedu Juraja Blanára. Ako uviedla, je vďačná všetkým ľuďom, ktorí prišli voliť, pretože od nich najviac záležal výsledok. „Tým, že je vyššia volebná účasť, ukázali, že chcú zmenu. Toto sme im aj ponúkali, som rada, že to v našom prípade prijali. Ak sa výsledok potvrdí, nie som a nebudem župankou iba pre svojich voličov, ale pre všetkých obyvateľov Žilinského kraja,“ poznamenala Jurinová.

Doplnila, že prvé, čo urobí, keď príde do úradu bude, že sa vzdá poslaneckého mandátu. „Je to taký prvý reálny sľub, ktorý som dala a aj ho splním,“ informovala.

 

01:28 Zvíťazili sme, vyhlásil v nedeľu krátko pred 01.00 h pred médiami kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, ktorý bol najsilnejším vyzývateľom úradujúceho šéfa kraja Mariana Kotlebu.

Reštauračno-kaviarenským zariadením v centre Banskej Bystrice, kde čakal na rozhodujúce výsledky volieb, sa ozývalo skandovanie “Lunter, Lunter” a “nový župan”. Na pódiu spolu s ním stáli kandidáti na poslancov krajského parlamentu, jeho podporovatelia, sympatizanti i synovia.

Reklama

Lunter všetkým poďakoval za podporu a rovnako kandidátom na šéfa kraja Stanislavovi Mičevovi a Martinovi Klusovi, ktorí sa pred voľbami vzdali svojej kandidatúry v jeho prospech. Podľa neho Slovensku ukázali, že sa dá dohodnúť a veci sa dajú meniť.

Lunterova reakcia prišla v čase, keď už boli spočítané takmer dve tretiny volebných okrskov, v ktorých sa mu podľa údajov Štatistického úradu SR podarilo získať cez 45,6 percenta hlasov.

 

01:15  Nezávislý kandidát, doterajší predseda Trnavského samosprávneho kraja, Tibor Mikuš prehral podľa predbežných výsledkov vo voľbách s Jozefom Viskupičom. Po zverejnení viac ako 90 percent hlasov voličov povedal, že rešpektuje danú situáciu.

“Otázka však je, ako bol výsledok volieb dosiahnutý,” povedal Mikuš s tým, že má na mysli manipuláciu s verejnou mienkou. Dodal, že občan nevidí prácu, ktorá bola v kraji urobená, ale verí osočovaniu a nepravdám. Poukázal na televízne debaty, kde boli podľa neho povedané klamstvá a tiež na sociálne siete, kde boli voči nemu vedené kampane.

Na otázku, čo by v kontexte s výsledkom volieb robil inak uviedol, že nie je nič, čo by mal meniť. “Odovzdám kraj vo vynikajúcom stave a každému želám, aby dosiahol aspoň také výsledky, ako som dosiahol ja,” povedal Mikuš. Analýzou výsledku volieb sa bude zaoberať, ale až neskôr.

 

Reklama

0:55 Najviac prekvapujú Košický a Prešovský kraj – staré kádre zatiaľ zaostávajú za nováčikmi. V Trnavskom a Žilinskom suverénne prvenstvá taktiež nováčikov, Banskobystrický kraj šiel cestou mainstreamu, v Bratislave sa bijú hneď viacerí kandidáti

V Košickom a Prešovskom kraji pri sčítavaní už neprebieha tak tesný boj o prvenstvá. V Prešovskom kraji v súčasnosti nečakane víťazí Milan Majerský (už o takmer 7000 hlasov nad Petrom Chudíkom) a v Košickom, taktiež nečakane, Rastislav Trnka (v súčasnosti predbieha Richarda Rašiho len o necelých 100 hlasov). Najmenej očakávané boli straty pozícií SMERu práve v týchto krajoch.

Kandidáti za Prešovský kraj
Kandidáti za Košický kraj

Šokom je pre mnohých situácia v Banskobystrickom kraji, kde už nezvratne zaostáva súčasný župan Marián Kotleba za nepopísaným Jánom Lunterom, a to až o takmer 12 tisíc hlasov.

Kandidáti za Banskobystrický kraj

Trnavský kraj, zdá sa, suverénne obsadí Jozef Viskupič, čím porazí súčasného trojnásobného župana Tibora Mikuša.

Kandidáti za Trnavský kraj

Skokanom volieb by sa mohla nazvať aj Erika Jurinová v Žilinskom kraji, ktorej prieskumy uvádzali tesné druhé miesto za Jurajom Blanárom, ktorého kampaň podporil osobne premiér Robert Fico, pričom zatiaľ ho prebieha o takmer 15 tisíc hlasov a drží si tak už viac-menej prvé miesto.

Kandidáti za Žilinský kraj

Mimoriadne tesný súboj prebieha aj v Bratislavskom kraji, kde o prvenstvo bojujú hneď viacerí kandidáti, a to Juraj Droba, Milan Ftáčnik, Rudolf Kusý a Ján Mrva.

Kandidáti za Bratislavský kraj

Kandidáti vládnuceho SMERu, zdá sa, obhájili svoje pozície len v Nitrianskom a Trenčianskom kraji (Belica, Baška).

Reklama
Kandidáti za Nitriansky kraj
Kandidáti za Trenčiansky kraj

 

00:15

Bratislavský samosprávny kraj – Milan Ftáčnik, Juraj Droba, Ján Mrva, Juraj Droba

 

Reklama

Trnavský samosprávny kraj – Jozef Viskupič, Tibor Mikuš, József Berényi, Konrád Rigo

 

Trenčiansky samosprávny kraj- Jaroslav Baška, Renáta Kaščáková, Štefan Škultéty, Petra Hajšelová

 

Nitriansky samosprávny kraj – Milan Belica, Ján Greššo, Iván Farkas, Milan Uhrík

 

Žilinský samosprávny kraj – Erika Jurinová, Juraj Blanár, Marián Murín, Peter Sagan

 

Prešovský samosprávny kraj

V Prešovskom kraji vedú tesný súboj o kreslo predsedu Milan Majerský a Peter Chudík. Majerskému sa podarilo už predbehnúť Chudíka, keď získal 36,4 percenta hlasov. Jeho súper má 36,18 percenta hlasov.

 

Reklama

00:04

Banskobystrický samosprávny kraj – Ján Lunter, Marián Kotleba, Igor Kašper, Martin Juhaniak

 

Žilinský samosprávny kraj – Erika Jurinová, Juraj Blanár, Marián Murín, Peter Sagan

 

Bratislavský samosprávny kraj

 

Trnavský samosprávny kraj – Jozef Viskupič, Tibor Mikuš, József Berényi, Konrád Rigo

 

Trenčiansky samosprávny kraj – Jaroslav Baška, Renáta Kaščáková, Štefan Škultéty, Petra Hajšelová

 

Reklama

 

Košický samosprávny kraj – Rastislav Trnka, Richard Raši, Karol Pataky, Štefan Surmánek

 

23:52

V Trenčianskom kraji aj po sčítaní štvrtiny hlasov vedie J. Baška

Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Po sčítaní takmer štvrtiny hlasov zatiaľ získal 56,76 percenta.

Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (21,18 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (11,26 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 24,30 percenta okrskov.

 

V Nitrianskom kraji po sčítaní pätiny hlasov vedie M. Belica

Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica aj po sčítaní takmer pätiny hlasov vedie v tohtoročných krajských voľbách so ziskom 35,28 percenta.

Na druhom mieste nasleduje Ján Greššo (16,18 percenta), prvú trojku uzatvára Iván Farkas (15,55 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 19,81 percenta okrskov.

Reklama

 

Po štvrtine spočítaných hlasov v Prešovskom kraji vedie Peter Chudík

Po sčítaní takmer štvrtiny okrskov vedie spomedzi kandidátov na župana v Prešovskom samosprávnom kraji súčasný predseda Peter Chudík. Podarilo sa mu zatiaľ získať 37,13 percenta hlasov. Za ním nasleduje Milan Majerský s 34,29 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 24,97 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

 

V Trnavskom kraji aj po sčítaní pätiny hlasov vedie J. Viskupič

Jozef Viskupič aj po spočítaní takmer pätiny hlasov vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) so ziskom 35,04 percenta.

Na druhom mieste nasleduje Tibor Mikuš (26,87 percenta), prvú trojku naďalej uzatvára József Berényi (23,57 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TTSK je zatiaľ spočítaných 19,27 percenta okrskov.

 

Erika Jurinová vedie v Žilinskom kraji pred Jurajom Blanárom

Erika Jurinová v Žilinskom samosprávnom kraji vo voľbách zatiaľ poráža súčasného župana Juraja Blanára. Podarilo sa jej získať 42,57 percenta hlasov. Blanár doteraz získal 29,85 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 10,79 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

 

23:30 Prvotné výsledky volieb VÚC

Juraj Droba zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) so ziskom 19,68 percenta.

Na druhom mieste nasleduje Ján Mrva (17,87 percenta), prvú trojku uzatvára Pavol Frešo (15,11 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 4,04 percenta okrskov.

 

V Trnavskom kraji zatiaľ vedie Jozef Viskupič

Jozef Viskupič zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) so ziskom 35,62 percenta.

Na druhom mieste nasleduje Tibor Mikuš (29,88 percenta), prvú trojku uzatvára József Berényi (20,43 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TTSK je zatiaľ spočítaných 10,87 percenta okrskov.

 

V Žilinskom kraji zatiaľ vedie Juraj Blanár

Prvé priebežné výsledky ukázali, že v Žilinskom samosprávnom kraji zatiaľ vedie Juraj Blanár, ktorý získal 38,96 percenta hlasov voličov. Tesne za ním je Erika Jurinová s 35,82 percenta. Údaje o hlasovaní v krajských voľbách zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spracovaných je zatiaľ 5,68 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

 

V Trenčianskom kraji zatiaľ vedie Jaroslav Baška

Jaroslav Baška zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) so ziskom 60,96 percenta.

Reklama

Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (19,37 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (10,66 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 11,6 percenta okrskov.

 

V Banskobystrickom kraji má prvenstvo Ján Lunter

V Banskobystrickom samosprávnom kraji vedie Ján Lunter s 37,81 percenta hlasov. Druhým je zatiaľ Marian Kotleba, ktorý od voličov predbežne získal 30,32 percenta hlasov. Na treťom mieste sa zatiaľ umiestnil Igor Kašper s 12,64 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov voľby predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 6,88 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

 

V Nitrianskom kraji zatiaľ vedie Milan Belica

Milan Belica zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) so ziskom 38,24 percenta.

Na druhom mieste nasleduje Milan Uhrík (16,13 percenta), prvú trojku uzatvára Ján Greššo (15,82 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 9,63 percenta okrskov.

 

V Košickom kraji vedie Richard Raši

V Košickom samosprávnom kraji je priebežným lídrom volieb Richard Raši so ziskom 44,02 percenta hlasov. Na druhom mieste ho nasleduje Rastislav Trnka, ktorý zatiaľ dostal 34,95 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov krajských volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 5,26 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

 

V Prešovskom kraji vedie Peter Chudík pred Milanom Majerským

V Prešovskom samosprávnom kraji zatiaľ získal prvenstvo vo voľbách Peter Chudík. Podarilo sa mu získať 43,57 percenta hlasov. Druhý je zatiaľ Milan Majerský s počtom hlasov 30,18 percenta. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zatiaľ je spracovaných 15,46 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali