Obeťami útoku v Liege sú dve policajtky a jeden mladý muž

Obeťami útoku v Liege sú dve policajtky a jeden mladý muž

Liege 29. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na belgickú spravodajskú stanicu RTBF.

Na snímke policajti vyšetrujú na mieste streľby v belgickom meste Liege

Podľa denníka Derniere Heure kričal páchateľ “Alláhu akbar” (Boh je najväčší). Belgický minister vnútra Jan Jambon na sociálnej sieti Twitter uviedol, že situáciou sa zaoberá protiteroristické krízové centrum.

Reklama

Belgická agentúra Belga informovala, že zranenia utrpeli ďalší dvaja policajti.

Výstrely sa v centre Liege ozvali približne o 10.30 h SELČ. Následne sa páchateľ dal na útek a v priestoroch gymnázia si vzal za rukojemníčku upratovačku, píše DPA.

Reklama

Krátko nato polícia rukojemnícku drámu ukončila. Motív páchateľa doposiaľ nie je známy. Na fotografiách, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, je vidieť ľudí utekajúcich do bezpečia na centrálnom bulvári d’Avroy.

V Liege sa strieľalo aj v roku 2011, keď páchateľ zabil štyroch ľudí a zranil vyše 100 predtým a následne spáchal samovraždu.

Belgicko je v stave vysokej pohotovosti, odkedy sa bruselská bunka teroristickej organizácie Islamský štát (IS) zapojila do útokov v Paríži v roku 2015, keď zahynulo 130 ľudí, resp. rok neskôr v Bruseli, keď zomrelo 32 ľudí.

 

Stupeň ohrozenia terorizmom po útoku v Liege nezvýšia

Reklama

Druhý stupeň ohrozenia terorizmom zostáva v platnosti v Belgicku aj po utorkovej streľbe a následnej rukojemníckej dráme v meste Liege. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na belgické národné krízové centrum.

 

Obeťami útoku v Liege sú dve policajtky a jeden mladý muž

Obeťami útoku sú dve policajtky a jeden mladý muž. O život prišiel aj útočník. Vzhľadom na podozrenie, že išlo o teroristický útok, prípad prevzali federálne orgány.

Ako na tlačovej konferencii informoval hovorca prokuratúry Philippe Dulieu, muž “ozbrojený chladnou zbraňou” napadol odzadu dve policajtky, niekoľkokrát ich smrteľne pobodal a ukradol im strelné zbrane.

Reklama

Následne smrteľne postrelil aj 22-ročného muža-spolujazda okoloidúceho auta a dal sa na útek. V priestoroch neďalekej školy – lýcea Léonie De Waha – vzal za rukojemníčku jednu zamestnankyňu.

Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré muža útočiaceho na policajtov zastrelili. Pri útočníkovej paľbe bolo zranených niekoľko policajtov.

Prokuratúra informovala, že lýceum, kde sa odohrala rukojmenícka dráma a neutralizácia páchateľa, bude v stredu zavreté.

Úrady okrem toho oznámili, že v súvislosti s útokom budú štátne vlajky na radnici mesta a všetkých verejných budovách stiahnuté na pol žrde. Primátor mesta Willy Demeyer dodal, že obyvatelia si pamiatku obetí uctia minútou ticha a zápisom do kondolenčnej knihy.

Televízia RTBF informovala, že do mesta Liege pricestoval belgický premiér Charles Michel i kráľ Filip, ako aj ministri vnútra a spravodlivosti, Jan Jambon a Koen Geen.

 

Páchateľ útoku bol na niekoľko hodín na priepustke z väzenia

Páchateľ útoku je 36-ročný Belgičan Benjamin Herman, ktorý v čase útoku využíval možnosť dočasného prepustenia z nápravnovýchovného zariadenia.

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF, ktorá sleduje vývoj udalostí v Liege, došlo k incidentu na ulici Boulevard d’Avroy v čase, keď páchateľ, pôvodom z mesta Rochefort vo Valónsku, bol na niekoľko hodín prepustený z väzenia, aby sa zúčastnil “reklasifikácie”. K čomu už nedošlo. Ešte pred násilnými udalosťami v Liege sa počas noci dopustil menšieho zločinu v susednej provincii Luxembursko.

Benjamin Herman bol pre policajtov “známy prípad”. Bol považovaný za násilníka a mal problémy so zákonom pre účasť na krádežiach, poškodzovaní verejného majetku a obchodovanie s drogami, za čo si vyslúžil aj pobyt za mrežami. Nikdy však nebol evidovaný za radikalizmus. K jeho radikalizácii podľa RTBF došlo vo väznici Lantin, ktorá sa nachádza v blízkosti Liege a do ktorej sa dostal v roku 2017.

Reklama

Podľa dostupných údajov bol v psychologickom profile označený ako “nestabilný”, za čo môže aj jeho “problematické” detstvo. Páchateľ nemal v posledných rokoch žiaden kontakt so svojou rodinou.

Kráľovský prokurátor pre Liege počas tlačovej konferencie na policajnom ústredí v tomto meste uviedol, že nevylučuje “domnienku teroristického trestného činu”.

 

Terčom útočníka bola práve polícia, vyhlásil policajný šéf

Policajný šéf Christian Beaupere po útoku informoval, že “terčom útočníka bola práve polícia”.

Reklama

Muž nestrieľal náhodne, ale chcel zasiahnuť políciu ako inštitúciu a belgický štát, vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Beaupere.

Uviedol, že nožom ozbrojený muž v utorok dopoludnia dobodal pri útoku dve policajtky, potom im vzal ručné strelné zbrane a obe zastrelil. Podľa policajného šéfa útočník, ktorého nemenoval, zranil aj ďalších štyroch policajtov.

Beaupere spresnil, že policajtky boli vo veku 45 a 53 rokov, druhá spomenutá bola matkou dvojičiek. Útočník zabil takisto okoloidúceho človeka, potom jeho samotného smrteľne postrelili policajti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali