USA nepovažujú Ukrajinu za spojenca NATO, ale de facto za potravu pre delá

USA nepovažujú Ukrajinu za spojenca NATO, ale de facto za potravu pre delá

Bratislava 3. októbra 2022 (HSP/GlobalTimes/Foto:Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok miestneho času oznámil, že sa bude usilovať o zrýchlené členstvo v NATO, avšak žiadosť sa mu nepodarilo vybaviť. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa vyjadril, že “nie je správny čas” na prijatie Ukrajiny do aliancie a žiadosťou “by sa malo zaoberať v inom čase”. Jeho základné posolstvo bolo: USA nepotrebujú Ukrajinu ako člena NATO, ale potrebujú Ukrajinu, a nie celé NATO, na boj proti Rusku

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Aby bol jeho odkaz jasnejší, Sullivan pokračoval, že podľa neho je najlepším spôsobom, ako pomôcť Ukrajine, poskytnúť praktickú pomoc “priamo na mieste”. V sobotu Zelenskyj poďakoval prezidentovi USA Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý poskytne Ukrajine dodatočné finančné prostriedky vo výške viac ako 12 miliárd dolárov.

Reklama

USA neprestane posielať Ukrajine strategickú pomoc. Ale to, či krajinu čoskoro absorbujú do NATO, je iný príbeh. Hodnotu Ukrajiny ako pešiaka USA zatiaľ plne nevyužili. Skôr ako Rusko vyčerpá vojna, USA nebudú mať chuť ukončiť krízu alebo prestať využívať Ukrajinu.

Washingtonu záleží len na jeho bezpečnostnej architektúre vybudovanej v Európe počas 30 rokov po rozpade Sovietskeho zväzu. Možno nájsť stopy, že keď sa všetkým podsúva, že NATO a Ukrajina sú silní partneri, Ukrajina je tá, ktorá doslova krváca.

Reklama

Ak teraz nie je “správny čas” uvažovať o členstve Ukrajiny v NATO, kedy bude vhodný čas? NATO má svoje kritériá pre tých, ktorí sa uchádzajú o členstvo, vrátane klauzuly, že kandidáti sa musia usilovať o mierové riešenie územných a etnických sporov. Ukrajina je však doma už dlho uväznená v etnickom konflikte. A čo je ešte horšie, teraz sa nachádza vo vojne.

Bolo by tiež naivné veriť, že správny čas príde až po skončení vojny. Napriek tomu, že je veľmi nepravdepodobné, že by sa vojna v dohľadnom čase skončila, NATO má pri rozširovaní jasný štandard – získať viac výhod, než prijať záťaž. Až keď sa Ukrajina vyvinie v stabilnú a prosperujúcu krajinu bez konfliktov doma aj v zahraničí, bude reálny čas na to, aby sa stala členom NATO.

Na druhej strane pozorovatelia upozorňujú, že existuje aj iný scenár, podľa ktorého by NATO mohlo Ukrajine udeliť členstvo v NATO zrýchleným spôsobom. Ak medzi Ruskom a NATO vypukne vojna, NATO môže čoskoro prijať krajiny, ktoré by mohli bojovať proti Rusku na fronte. Opäť ide o to, či USA dokážu využiť Ukrajinu. Je to scenár s veľmi malou pravdepodobnosťou, že sa uskutoční. Ale keď sa uskutoční, všetky európske krajiny sa budú triasť v tieni možnej jadrovej vojny. V takom prípade nebude mať bezpečnosť nikto, ani Ukrajina, ani svet.

Namiesto toho, aby sa Washington usiloval o riešenia na ukončenie konfliktu, opakovane ukazuje, že USA sa rútia opačným smerom – rozdúchavajú plamene vojny.

“Amerika je spolu s našimi spojencami v NATO plne pripravená brániť každý centimeter územia NATO. Každý jeden centimeter,” povedal Biden v piatok. Zrejme si neuvedomil iróniu, keď zdôraznil “každý centimeter”. Ľuďom len pripomína sľub, ktorý dal vtedajší americký minister zahraničných vecí James Baker vtedajšiemu sovietskemu lídrovi Michailovi Gorbačovovi – NATO sa nepohne ani o centimeter na východ.

Reklama

Len na pripomenutie, Bidenov tvrdý postoj nemá nič spoločné s Ukrajinou. Hovoril o území NATO. A najnovšia žiadosť Ukrajiny o zrýchlené členstvo v NATO bola práve zamietnutá. Ako už bolo povedané, Bidenova rétorika je zameraná na to, aby konflikt na európskom kontinente horel dlhšie, aby sa USA stali konečným víťazom. Pokiaľ ide o Ukrajinu, Washington neustále signalizuje, že USA ponúkli zbrane a pomoc a že je to Ukrajina, ktorá musí bojovať až do konca.

To, či sa konflikt vymkne spod kontroly, sa týka všetkých. Ukrajina sa môže domnievať, že jej východiskom je vstup do NATO. “Sme de facto spojencami… Ukrajina sa uchádza o to, aby to bolo de iure,” povedal Zelenskyj. Spojené štáty si to však nemyslia. Chcú len, aby Ukrajina bola de facto guľometnou návnadou, bodka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali