USA: FBI vyšetruje smrť muža zastreleného pri vypočúvaní v súvislosti s Bostonom

USA: FBI vyšetruje smrť muža zastreleného pri vypočúvaní v súvislosti s Bostonom

Orlando 22. mája (TASR) – Predstavitelia amerických bezpečnostných orgánov dnes skoro ráno zastrelili čečenského prisťahovalca v jeho dome vo floridskom Orlande, keď ho vypočúvali v súvislosti s bombovými útokmi na Bostonskom maratóne.

Muž totiž zaútočil na agenta FBI nožom. Informovali o tom zástupcovia úradov, na ktorých sa v správe odvolávala tlačová agentúra AP.

Ibragim Todashev (27), ktorý sa venoval zmiešaným bojovým umeniam, bol zastrelený, keď začal byť agresívny na stretnutí s agentom Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) a s dvoma policajtmi štátu Massachusetts. Agenta previezli do nemocnice so zraneniami, ktoré neohrozovali jeho život.

FBI najprv oznámila, že smrtiaci výstrel vypálil agent FBI, ale neskôr vydal úrad vyhlásenie, v ktorom zostala táto otázka otvorená.

Reklama

FBI neuviedla žiadne podrobnosti o tom, čo sa vyšetrovatelia chceli dozvedieť od Todasheva. Ten má podľa televízie NBC americké občianstvo.

Khusen Taramov, ktorý sa označuje za Todashevovho priateľa, pre orlandskú televíziu WESH povedal, že Todashev sa poznal s jedným z podozrivých z bombových útokov na Bostonskom maratóne, s Tamerlanom Carnajevom, keďže obaja sa venovali zmiešaným bojovým umeniam. Úradné záznamy zároveň ukazujú, že Todashev žil vlani v mestečku Watertown na okraji Bostonu v štáte Massachusetts.

Reklama

Zástupcovia úradov sa "s nami rozprávali, s nami oboma, dobre?" uviedol Taramov. "A povedali, že ho ešte potrebujú na niekoľko ďalších hodín. Ja som odišiel, ale povedali mi, že ho privedú naspäť. Viac ho nepriviedli," dodal priateľ zastreleného.

Tamerlan Carnajev (26) zomrel v apríli niekoľko dní po útokoch na Bostonskom maratóne pri prestrelke s políciou. Jeho mladšieho brata Džochara (19) našli neskôr ukrytého v člne na bostonskom predmestí Watertown v štáte Massachusetts, štyri dni po výbuchoch na maratóne z 15. apríla. Pri explóziách v blízkosti cieľovej pásky maratónu zahynuli traja ľudia, dve ženy a chlapec, pričom zranenia utrpelo ďalších 264 osôb.

Džochara Carnajeva postrelili do krku ešte pred zatknutím a zadržiavajú ho vo väzenskej nemocnici v západnej časti Bostonu. Čelí obvineniam, za ktoré mu v prípade usvedčenia môžu udeliť trest smrti.

Todashevov spolubývajúci Saed Dunkaez pre agentúru AP povedal, že Todashev občas žil so skupinou iných Čečencov v radovom domčeku na orlandskom predmestí Kissimmee.

"Bol to normálny chlapík, nič zlé na ňom nebolo," uviedol Dunkaez. Podľa jeho slov vypočúvali v posledných dňoch aj iných spolubývajúcich, a to v súvislosti s útokmi na Bostonskom maratóne.

Reklama

Bývalý Todashevov spolubývajúci Muslin Chapkjanov povedal, že Todashev sa poznal so straším bratom Carnajevom. "Žil v Bostone a myslím, že s ním trénoval," dodal.

FBI vyslala z Washingtonu tím do floridského Orlanda, aby preskúmal streľbu počas vypočúvania, čo je v takýchto prípadoch štandardný postup.

Todasheva zatkli začiatkom tohto mesiaca pre závažné obvinenie z napadnutia, pretože sa pri nákupnom centre v Orlande pobil o parkovacie miesto s dvoma mužmi, otcom a synom. Syna hospitalizovali s roztrhnutou hornou perou a niekoľkými vybitými zubmi. Todashev tvrdil, že konal v sebaobrane. Podľa policajnej správy jeho schopnosť biť sa vysoko prevyšuje schopnosť bežného človeka. Neskôr zatknutého prepustili na kauciu.

Polícia dnes uzavrela komplex radových domčekov neďaleko filmových štúdií Universal Studios, kde Todasheva zastrelili.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali