Uhrík: Za západné vakcíny preberá zodpovednosť štát, u Sputniku V ju má prebrať lekár? To je absolútna diskriminácia

Uhrík: Za západné vakcíny preberá zodpovednosť štát, u Sputniku V ju má prebrať lekár? To je absolútna diskriminácia

Bratislava 3. marca 2021 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Rozhovor s poslancom Európskeho parlamentu Milanom Uhríkom o Matovičovom nákupe vakcíny Sputnik V a o korupčnej podstate koronabiznisu na Slovensku a v EÚ

Milan Uhrík
Na snímke podpredseda ĽS NS Milan Uhrík

Hlavné správy: Ako hodnotíte skutočnosť, že premiér Igor Matovič kúpil vakcínu, o ktorej jeho koaliční partneri hovoria, že je to „geopolitická zbraň Moskvy“?

 

Reklama

Uhrík: Očkovanie musí byť v každom prípade dobrovoľné, najmä proti koronavírusu. A zároveň si myslím, že ľudia, ktorí sa pre očkovanie dobrovoľne rozhodnú, by jednoznačne mali mať možnosť vybrať si vakcínu, ktorej dôverujú. Tie vakcíny sú západné aj východné, každá má svoje špecifiká. Preto tento krok vlády, snahu ponúknuť ľuďom vakcínu na výber, ja osobne vítam, pričom stále zdôrazňujem nevyhnutnosť dobrovoľnosti očkovania.

Čo je trochu smutné, je informácia, ktorá v utorok vyšla na verejnosť: že pri západných vakcínach, európskych a a amerických, preberá za negatívne vedľajšie účinky zodpovednosť štát, kým u Sputniku V by mal prebrať zodpovednosť lekár, ktorý túto vakcínu človeku podá. Takto údajne podpísal minister Krajčí výnimku na používanie vakcíny Sputnik V. Považujem to za absolútnu diskrimináciu.

Reklama

Keď sa jednalo o západných vakcínach, tak nikto hovoril, že by lekári mali preberať zodpovednosť: bolo povedané, že zodpovednosť preberá štát. A zrazu, keď sa jedná o ruskú vakcínu, tak zodpovednosť má mať lekár. Ale ukážte mi lekára, ktorý rád preberie zodpovednosť za akúkoľvek vakcínu alebo akýkoľvek liek pre prípad, že ak ho on podá, tak bude ručiť za následky jeho pôsobenia u pacienta.

To považujem za nemysliteľné. Ak raz štát nakúpil tie vakcíny a chce ich dávať do ponuky ľuďom, aby sa mohli nimi dobrovoľne očkovať, tak musí prebrať aj garanciu, keď ju nepreberá výrobca.

Hlavné správy: na sociálnej sieti ste napísali status o tom, že obrovský biznis, ktorý narástol okolo koronavírusu, sa bude prirodzene snažiť, aby sa neskončil, ale čím viac a čím dlhšie rástol. Kde vidíte riešenie tohto problému?

Uhrík: Je šialené, keď počúvam aj mojich známych lekárov, ktorí sa so mnou rozprávajú úprimne a hovoria mi: „vieš aký je to super biznis, ja otváram na našej ulici už tretie testovacie centrum“. To je predsa nehorázne! Samozrejme, že ak na tom takto profitujú, tak nebude ich záujem tú epidémiu tlmiť, bojovať za uzdravenie ľudí alebo vykazovať lepšie štatistiky. Je celkom neprávne, ak niekto zarába na tom, že ľudia sú nezdraví, resp. pozitívne testovaní.

To isté platí aj pre nemocnice, o ktorých takisto vieme, že dostávajú veľké dotácie, ak tam zomrie pacient s koronavírusom, ale keď zomrie niekto na rakovinu, tak dostanú len zlomok z tej sumy. Mnohí lekári sa snažia, sú poctiví, to nespochybňujem, ale zdravotnícky systém ako taký je evidentne nastavený zle; je to podobné ako v prípade asociálov v osadách, ktorí dostávajú peniaze za niečo, čo je proti verejnému záujmu. Tak aj tu, inštitúcie dostávajú peniaze za to, aby situáciu zhoršovali, aby strašili.

 

Reklama
Hlavné správy: Vo vašom statuse ste to prirovnali k situácii, kde by policajti boli platení od toho, koľko pokút vyberú. Výsledok by bol, že by ľudí šikanovali viac, než je žiaduce…

Uhrík: Tento biznis je, žiaľ, obrovský aj na úrovni celej Európy. Nákupy vakcín, to sú biznisy za mnoho miliárd a z pohľadu farmaceutických firiem, keď majú takýto veľký kšeft, tak čo myslíte, aký bude ich záujem na tom, aby epidémia skončila? Samozrejme, že nijaký, budú sa snažiť to živiť a predlžovať, objavovať nové mutácie a strašiť ľudí, aby sa nechávali čím viac očkovať.

Jedna vec je rešpektovať verejné zdravie, snažiť sa, aby ľudia nezomierali, to samozrejme treba robiť a nijako to nespochybňujem. Ale druhá vec je, že to prebujnelo do podoby, keď sa z toho stal takýto megakšeft, a nielen vo svete, ale už aj v slovenských pomeroch, že systém je motivovaný, aby situáciu nafukoval. Za takýchto okolností sa to neskončí nikdy. A možno by sme boli prekvapení, keby sa prestali vyplácať prémie za pacientov s Covidom-19, že by sme zrazu zistili, že vlastne toľko ľudí na to ani nezomiera.

Známe sú prípady napríklad z Kežmarku či Nitry, keď nevedeli nájsť pacientov, ktorých mali údajne podľa papierov hospitalizovaných na Covid.

 

Hlavné správy: Podozrenia vzbudzoval aj spôsob, akým Brusel centrálne dohodol a podporil vývoj a distribúciu západných vakcín. Mnohí ľudia hovoria o obrovskom lobingu a protekcionizme. Máte ako europoslanec o tejto veci nejaké bližšie informácie?

Uhrík: Ťažko povedať ako to je, lebo Európska komisia (EK) doteraz nezverejnila zmluvy na nákup tých vakcín. Dokonca ich nezverejnila ani europoslancom, ktorí si ich žiadali. Kontrolné skupiny, ktoré si hromadne žiadali, že chcú vidieť originály zmlúv, že by si ich prišli pozrieť hoci aj v dôvernom režime do priestorov EK, dostali k nahliadnutiu len také papiere, kde boli začiernené tie podstatné zaujímavé informácie o sumách, množstvách, termínoch a pod.

Reklama

Tento spôsob obstarávania je veľmi, veľmi zvláštny a vzbudzuje naozaj vážne pochybnosti. Vôbec by som sa nečudoval, keby za tým bola nejaká megakorupcia, či vlastne lobing, ako sa to po novom nazýva.

Nedávno sa dostala na verejnosť informácia, že globálne technologické giganty minulý rok oficiálne minuli na lobing v inštitúciách EÚ 19 miliónov eur. Povedzte, na čo tak asi mohli minúť 19 miliónov eur? Na kávu pre europoslancov? Na fľašu vína pre predsedníčku EK? Za tým je úplne jasná, „legálna“ korupcia. A som presvedčený, že rovnako to funguje aj v prípade farmaceutických firiem.

Ivan Lehotský

Status Milana Uhríka na sociálnej sieti o koronabiznise (originál viď tu🙂

Kým za tým bude veľký biznis, tak to nikdy neskončí

Biznis okolo korony nabral už príliš obludné rozmery. Farmaceutické korporácie a jedinci, nacucnutí na vládne „proticovidové“ kšefty, sa kúpu v peniazoch. Takto tu korona bude, aj keď nebude. Až kým ten systém nezmeníme!

Na kolosálne stámiliónové kšefty s testami a chorými je už aj na Slovensku nacucnutých príliš veľa ľudí a organizácií. Uzavreli sa do kruhu: vláda – núdzový stav – nákup testov – strašné výsledky – opäť núdzový stav – opäť nákupy, atď. Tento stav je chorý.

Ak dostane nemocnica za smrť covid pacienta napríklad 2000 eur a za smrť na infarkt 80 eur, tak hádajte, na čo budú všetci umierať? Netvrdím, že s Covidom ľudia nezomierajú. Tvrdím, že systém je nastavený nezdravo a až príliš mnoho ľudí a inštitúcií motivuje, aby krízu sami udržiavali alebo zhoršovali.

Potom sme svedkami takých bizarných scén, že nemocnice nevedia nájsť pacientov, ktorých majú podľa papiera hospitalizovaných na Covid, alebo že na jednej ulici sa otvoria aj štyri MOM-ky, lebo je to úžasný kšeft.

Bojovať proti epidémii tým, že okolo toho vytvoria super lukratívny kšeft, je ako keby chceli bojovať proti kriminalite tým, že policajtom zvýšia odmeny za každú vybranú pokutu. Zákonite to skončí len ako šikana ľudí. Alebo ako dávať asociálom z osady dávky za ničnerobenie a čakať, že jedného dňa sa zodvihnú a začnú pracovať. Proste logika postavená na hlavu.

Podobne je to aj s farmaceutickými firmami. Nielenže je naivné dúfať, že zbrojárskym firmám ide o mier a farmaceutickým firmám o zdravie. Pri takýchto gigantických miliardách je na mieste otázka, či im už nejde aj o presný opak. Veď načo liečiť ľudí lacným Ivermektínom, keď môžeme každý rok očkovať celý svet za stovky miliárd dolárov?!

Reklama

Americká farmaceutická firma Moderna očakáva tento rok tržby z predaja vakcín proti koronavírusu 18 miliárd dolárov, BioNTech odhaduje tržby na 15 miliárd dolárov, atď. Za tento rok celkom slušné privyrobenie. A o rok znovu… Z toho sa už dá nejako vyžiť, no nie? Čo by pre to nespravili?

Nebojte sa, farmaceutický priemysel už myslí aj na naše budúce dobro (a popri tom aj na svoje budúce zisky). Konzorcium Pfizer a BioNTech už teraz testuje novú verziu vakcíny proti juhoafrickej mutácii vírusu. Už teraz si buďte istí, že potom príde ďalšia, ďalšia a ďalšia – mutácia aj vakcína… Až kým ľuďom nezapne, o čo tu naozaj ide.

Lekári a zdravotníci, ktorí sa trápia a v nemocniciach zachraňujú životy, si zaslúžia odmeny. Ale motivácia celého systému jednoducho nemôže byť nastavená tak, že „čím viac chorých, tým viac zarobíme“. Lebo aká je motivácia, taký bude výsledok.

Biznis s krízou musí skončiť! EÚ aj vláda musí prestať počúvať a poslúchať „odborníkov“ a obchodníkov z farmaceutických korporácií a začať počúvať lekárov, ktorým ide skutočne o zdravie ľudí, a ktorí sa ani teraz neboja ísť proti prúdu. Takí ľudia existujú, len sú súčasným systémom udupávaní do zeme.

Toho však tie súčasné poslušnícke „elity“ nebudú nikdy schopné. Pre týchto ľudí je to zlatá baňa. Vedia, že oni vládnuť už nikdy nebudú, a tak si chcú nahrabať, čo sa dá. Čím skôr skončia, tým lepšie pre Slovensko.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali