Tvrdá rana pre Bidenovu administratívu: USA po pokuse o prevrat na Kube prichádzajú o najväčšieho domáceho spojenca – Mexiko

Tvrdá rana pre Bidenovu administratívu: USA po pokuse o prevrat na Kube prichádzajú o najväčšieho domáceho spojenca – Mexiko

Bratislava 25. júla 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Ramon Espinosa)

 

Posledný americký pokus o prevrat na Kube má širokosiahle dôsledky po celej Latinskej Amerike. Štáty Centrálnej Ameriky chcú vytvoriť  superštát podobný Európskej únii. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyzval počas emotívneho ceremoniálu k 238. výročiu narodenia Simóna Bolívara pred ministrami zahraničia z väčšiny krajín Latinskej Ameriky a Karibiku prítomných na oslavách, aby zachovali odkaz venezuelského revolucionára Simóna Bolívara a vytvorili na americkom kontinente podobné zlúčenie štátov, ako je Európska únia, „ale naviazané na našu históriu a identitu“, uviedol Obrador

vlajky
Na snímke americká (vľavo) a kubánska vlajka

Tento socialistický predák Mexika veľmi emotívne vyjadril odhodlanie nahradiť Organizáciu amerických štátov (OAS) „autonómnym orgánom Centrálnej Ameriky a Karibiku, ktorý nebude nikoho lokajom“. Mexiko tak otvorilo novú kapitolu Bolívarovej revolúcie. Odkazu 200-ročnej nadvlády USA sa teda zbavujú už aj krajiny tretieho sveta. Iba otrokár a zaostalý novinár zo Slovenska to stále odmieta pochopiť. Stalo sa to totiž v rovnaký deň, kedy na Slovensku, šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, rovnako emotívne vzýval odkaz očkovacieho otrokárstva a rozdeľovania Slovákov za pomoci praktík apartheidu.

Reklama

Latinoamerický revolucionár, celým menon Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Blanco, sa narodil 24. júla 1783 v Caracase, vo Venezuele a zomrel 17. decembra 1830 v Santa Marta, v Kolumbii.

Bolívar bol venezuelský generál a politik, jeden z hlavných predstaviteľov juhoamerického boja proti nadvláde Španielska. Na začiatku sa zapojil do hnutia, ktoré sa snažilo o oslobodenie spod španielskej nadvlády, a keď v roku 1810, chunta v Caracase vyhlásila nezávislosť, vyslala Bolívara ako vyjednávača do Anglicka. V roku 1812 sa zúčastnil na neúspešnom povstaní venezuelských republikánov pod vedením Francisca de Mirandu. Po Mirandovej kapitulácii spustil revolúciu a v roku 1813 sa zmocnili Caracasu. Bolívar získal prezývku Osloboditeľ (El Libertador).

Reklama

V minulej histórii sa k Bolívarovmu odkazu hlásil aj Fidel Castro, ktorý dostal neskôr prezývku Veliteľ (El Comandante). Dnes, po posledných udalostiach na Kube, sa k nemu emotívnejšie hlási aj prezident Mexika, Manuel Obrador.

Mexický líder sa Kuby zastal na Bolívarovej ceremónii naozaj emotívne. Pred ministrami zahraničia prevažnej väčšiny latinskoamerických a karibských krajín ocenil Kubu za jej odvahu uplatniť si zvrchovanosť pred USA a trval na tom, že uskutočniť nové vyjednávania Mexičanov so Spojenými štátmi je po posledných udalostiach na Kube nevyhnutné.

„Môžeme s kubánskou revolúciou súhlasiť alebo nesúhlasiť, rovnako ako s jej vládou, ale odolať 62 rokov, bez podrobenia sa Spojeným štátom, je vlastne veľký úspech. Moje slová môžu v niektorých alebo mnohých vyvolať hnev, ale ako hovorí pieseň Reného Péreza Joglara: „Vždy hovorím, čo si myslím.“ Začnime budovať (s USA a Kanadou) nový vzťah na historickom odkaze Georga Washingtona, podľa ktorého by národy nemali zneužívať nešťastie iných národov.“

AMLO dal tým až neobvykle jasne najavo, že politika USA je posledných pár rokov neprijateľná. „Dve storočia“ charakterizujú rozmarnú politiku Spojené štátov amerických – ich invázie, s cieľom postaviť alebo odstrániť vládcov superveľmocí. Dajme zbohom politickým okázalostiam a sankčným blokádam,“ zdôraznil AMLO.

Mexiko po tejto udalosti spozornelo. Mexičania sú oficiálne dlhodobým partnerom Spojených štátov a Američania sa cítia v Mexiku ako doma. Svedčia o tom hlavne miliardové investície amerických korporácií, ktoré za posledné roky, Američania v Mexiku vykonali. Problém je, že životnú úroveň Mexičanov to výrazne nezvýšilo.

Reklama

Mexiko je obrovská krajina s obrovskými problémami a veľmi nízkymi mzdami. A samozrejme, aj mesačné mzdy v amerických fabrikách v Mexiku sú na úrovni v prepočte približne 400 eur. Ide teda skôr o novodobé otrokárstvo, ktoré rozhodne mexické sociálne problémy v globále nerieši. Naopak, Obradorova sociálna politika má v krajine výraznú, až gigantickú podporu a jeho politická strana Morena (v preklade „Hnedá“, v zmysle farby pokožky Hispáncov) volebne valcuje neoliberálne a pravicové strany rovnako, ako Putinova strana Jednotné Rusko v Ruskej federácii. Kvázi oficiálna strata podpory mexického lídra je rozhodne tvrdá geopolitická rana pre Bidenovu administratívu.

Globálny vplyv Číny a Ruska v Latinskej Amerike ako odpoveď na 62 rokov trvajúce ekonomickú blokádu Kuby Spojenými štátmi

Každý, aj priemerný študent politológie v Latinskej Amerike vie, že Kube sa nedá pomôcť jednoduchým spôsobom. Americké sankcie na uvalené na Kubu musia v rámci dohody OAS plne rešpektovať aj všetky jej členské štáty. Aj preto AMLO-va vyzval na vymanenie sa Latinsko-amerického sveta spod 200-ročnej nadvlády USA prostredníctvom novej únie, ktorej súčasťou by sa bezpochyby stala aj Havana. Iniciatíva mexického prezidenta neprišla teda po udalostiach na Kube náhodou. Ide o globálnejší vplyv. Vznikom novej Karibskej únie by skončila drastická nadvláda Spojených štátov na Americkom kontinente.

Zbavovanie sa zastaralého typu socializmu na Kube je nevyhnutná taktika hlavne súčasného kubánskeho prezidenta Miguela Diáz Canela. Zmeniť Kubu na ukážkovú karibskú demokraciu je spôsob, ako dostať na Kubu väčší vplyv Číny a Ruska, čo Američania, zabudnúc sa pri tom v čase vraždy J. F. Kennedyho, chceli vyriešiť opäť tradične americky – prevratom na Kube. Časy amerických prevratov však skončili, o čom hovoria posledné udalosti nie len na Kube, ktorá tlaku USA odolala, ale aj vo Venezuele, v Bielorusku, a potvrdzuje to súčasný spoločenský vývoj aj v Bolívii, kde sa po americkom prevrate dostáva k moci opäť socialista Evo Morales a v konečnom dôsledku aj udalosti posledných dní na Slovensku hovoria o tom, že Slováci si svoju občiansku zvrchovanosť rozhodne vziať nenechajú. Preto existuje reálna šanca, že masívne protesty za odstránenie nadmerného zahraničného vplyvu súčasné Slovensko ešte len čakajú.

Vie to aj Matúš Kostolný 

Je úplne na smiech, keď stratu spoločenskej podpory korporátnych médií na Slovensku chce jeden šéfredaktor vyriešiť tak ako Američania svoj strácajúci vplyv na Kube – zotročovaním vlastného národa. Článok, ktorý Matúš Kostolný napísal 23. júla 2021, po tom, ako boli korporátne médiá vypískané a vyháňané z protestu, konajúcom sa pred parlamentom, je nenávistná kampaň. Propaganda vedúca k prevratu, ktorý sa Kostelný snažil pomenoval hybridne: „nanovo zadefinované vzťahy v spoločnosti“. Zjavne si len neuvedomil, že práve v tom čase, ako svoju nenávistnú kampaň zverejňoval, sa rovnako ako Slováci pred parlamentom, aj najvplyvnejší latinskoamerickí a karibskí lídri zjednotili v myšlienke vymaniť sa spod neolibálnej nadvlády korporátneho otrokárstva – toto sú nanovo zadefinované globálne vzťahy a odpoveď na svetom sa šíriacu korporátnu nenávisť.

Kuba posiela pozitívnu energiu aj na Slovensko 

Boli to zaplatené širokospektrálne nenávistné kampane na sociálnych sieťach, ktoré Američania použili na rozkolísanie nálad Kubáncov. Dnešné pôsobenie slovenských médií a neoliberálnych politikov na Slovensku je v princípe to isté – jedna nenávistná kampaň na sociálnych sieťach, strieda druhú. Protesty pred parlamentom však spôsobili, že nenávistné kampane neoliberálov prestávajú na Slovensku fungovať – Slováci ich počas protestov prestali vnímať. Rozdeľovanie slovnenskej verejnosti nenávisťou politikou a korporátnych médií môže byť teda poľahky minulosťou. Stačí byť verejne zomknutí, napr. na proteste a zlo korporátnych médií stráca svoju moc. Pri zomknutosti národa končí akákoľvek, aj tá najsilnejšia moc politicko-mediálnej nenávisti.

Reklama

Nenávistné americké sankcie pre Kubu ako súčasť nenávistných kampaní uvalených počas pandémie otriasli svetom. 400 vplyvných ľudí po celom svete podpísalo petíciu, v ktorej vyzývajú prezidenta Bidena, aby okamžite zrušil sankcie na Kube. Petícia je plná podpisov osobností a vplyvných organizácií a vymenovať ich by zabralo možno hodinu. Mimochodom, je plná podpisov najaktívnejších amerických Demokratov, čo je asi najsymptomatickejšie pre diagnostikovania smerovania súčasných svetových zmien.

Je to teda 62 rokov ťažko skúšaný kubánsky ľud, kto dnes mení pohľad najvplyvnejších tohto sveta. Je to Kuba, ktorá dnes v skutočnosti mení svetový vývoj. Odhodlanie jej národa vydržať 62 rokov amerického utrpenia, dnes mení svetový pohľad na súčasnú, neoliberálnu, nesmierne štvavú a nenávistnú politiku. Ide z toho obrovská, nesmierne ľudská energia. Rovnaká, ako ide z protestov pred slovenským parlamentom.

Tony Belohorec

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali