Trumpove sľuby – 5 jednoduchých a 5 náročných

Trumpove sľuby – 5 jednoduchých a 5 náročných

Washington 8. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Richard Drew)

 

Zvolený prezident Donald Trump sľúbil veľa zásadných zmien na ceste za víťazstvom vo voľbách. Po tom, čo 20. januára vykoná prísahu, čaká ho splnenie týchto piatich najnáročnejších a piatich najjednoduchších sľubov:

 

Reklama
Na snímke americký prezidentský kandidát Donald Trump
Na snímke americký prezidentský kandidát Donald Trump

ZLOŽITÉ SĽUBY

Predchádzať presúvaniu pracovných miest amerických spoločností do iných krajín

Reklama

Spoločnosti odchádzajú do iných krajín kvôli vyšším ziskom a D. Trump ich nemôže prinútiť zostať. Otázkou zostáva, či im môže pomôcť profitovať, ak zostanú. Je to zložité, pretože pracovná sila je lacnejšia v zahraničí. Obchodník platí zamestnancom vo svojej továrni v Indiane priemerný hodinový plat 23 dolárov – zhruba štyrikrát viac ako plánuje zaplatiť za rovnakú prácu v Mexiku.

Trump sľúbil znížiť dane a tiež uplatniť regulačné úľavy, ale tieto predstavujú minimálne náklady pre viacero spoločností, najmä v porovnaní s ich výplatnými páskami. D. Trump tiež sľúbil uvaliť nové dane na import, ale nemôže cieliť na konkrétne spoločnosti. Všetky tieto clá by museli platiť všeobecne – a tak by boli aj bolestivé pre mnohých.

 

Oživiť americký železiarsky priemysel a ťažbu uhlia

Produktivita amerického uhoľného baníctva sa zvýšila desaťnásobne od konca druhej svetovej vojny. Práca, ktorá v minulosti vyžadovala 10 baníkov, teraz potrebuje jedného. Výroba železa prešla podobnou premenou. Toto je hlavnou príčinou strmého poklesu v oboch odvetviach priemyslu. Väčšina z týchto pracovných príležitostí sa nikdy nevráti.

Reklama

Dopyt po uhlí tiež klesol vďaka prevratným zmenám v produkcii zemného plynu, a do istej miery aj z dôvodu výskytu iných alternatívnych zdrojov energie. Donald Trump má málo možností zvrátiť tento vývoj.

 

Zvýšiť americký ekonomický rast na viac ako 4% ročne

Existujú iba dva spôsoby ako zvýšiť ekonomický rast: Zvýšiť počet pracujúcich alebo zvýšiť produktivitu, objem, ktorý produkuje priemerný pracujúci. V oboch oblastiach je to náročné. Nárast pracovných miest v Amerike sa spomaľuje, keďže generácia “baby boomers” odchádza do dôchodku a rodiny majú menej detí. Donald Trump tiež sľúbil uvaliť nové reštrikcie na imigráciu, a tak znížiť prílev nového zdroja zamestnancov. Rovnako, produktivita sa za poslednú dekádu zvyšovala priemerným ročným tempom o 1.3%, a tak  zvýšenie ekonomického rastu nie je na dohľad.

 

Reklama

Investovať do infraštruktúry, a tak vytvoriť pracovné miesta

Trump bude potrebovať obojstrannú podporu Kongresu pre svoj návrh vytvoriť pracovné miesta a stimulovať ekonomiku výstavbou a opravou diaľníc, mostov, vodného hospodárstva a iných verejných prác. Ale mnohí republikáni nemusia podporiť plán výdavkov, ktorý ešte navýši federálny rozpočtový deficit.

Niektorí demokrati sa môžu tiež postaviť proti Trumpovmu návrhu ponúknuť daňové prázdniny súkromným spoločnostiam, ktoré by na oplátku investovali do infraštruktúry, obzvlášť preto, že federálna vláda si môže požičať peniaze za výnimočne nízke sadzby. Demokrati môžu tiež odolať snahám odstúpiť od environmentálnych pravidiel alebo prevládajúcej ochrany miezd pre výstavbové projekty.

 

Postaviť múr na  hraniciach

Trump sľúbil „postaviť obrovský, obrovský múr na našej južnej hranici“ a „nechať Mexiko za ten múr zaplatiť.“ Splnenie tohto sľubu by bolo obtiažne, aj keď nie nemožné, ak Trump rozšíri definíciu slova „múr/stena”.

Ploty pozdĺž mnohých kilometrov hranice už existujú. Mexiko sa vyjadrilo, že za múr nezaplatí. A aj keby zaplatilo, Trump pravdepodobne bude potrebovať súhlas Kongresu na minutie peňazí. Trump by mohol urobiť viac vecí, aby zlepšil bezpečnosť na hranici. Kongres by schválil zvýšenú bezpečnosť a inštaláciu viacerých plotov, ale konštrukcia múru by sa pravdepodobne stretla s odporom oboch politických táborov.

 

JEDNODUCHŠIE SĽUBY

Odstúpiť od Transpacifického partnerstva (TPP)

Reklama

Trump sa zaviazal, že v prvý deň v úrade dá vyhlásenie, že Spojené štáty mienia odstúpiť od TPP, obchodnej dohody, ktorú vyjednala Obamova administratíva s ďalšími krajinami tichomoria, a ktorú čakala ratifikácia.

Aj keď D. Trump má právomoc splniť tento sľub, ostatní účastníci vrátane Japonska a Austrálie vyjadrili nádej, že to ešte prehodnotí. Ak nie, môžu pokračovať v dohodách regionálneho obchodu bez Spojených Štátov.

 

Ukončiť program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals program)

Program, ktorý zaviedol Obama na ochranu imigrantov bez dokumentov, ktorí vstúpili do krajiny ako neplnoletí, a ktorý bol vytvorený na nariadenie prezidenta, môže byť rovnako ľahko odvolaný. Trump to opakovane sľúbil no nevyjadril sa, či zrušenie bude platiť tiež pre súčasných účastníkov alebo iba ako preventívne opatrenie pre nových registrovaných.

Reklama

 

Umožniť ropovodu Keystone XL postupovať

Ropovod medzi Spojenými štátmi a Kanadou musí získať prezidentský súhlas. V novembri 2015, prezident Obama zamietol udeliť povolenie pre ropovod Keystone XL, ktorý by prevádzal ropu od ropných pieskov z Kanady k južnému okraju Nebrasky, kde by sa napojil na existujúce potrubie.

1. Trump podporil spoločnosť stojacu za týmto projektom, TransCanada, aby predložila novú prihlášku, keď nastúpi do funkcie. Tiež navrhol, že TransCanada by sa mala podeliť o zisky s daňovými poplatníkmi.

 

Reklama

Nominovať sudcu Najvyššieho Súdu

2. Trump povedal, že v rámci jeho prvých 100 dní v úrade, sa začne výber náhrady za sudcu Antonina Scaliu z jeho zoznamu 21 sudcov, “ktorý bude dodržiavať a chrániť Ústavu Spojených štátov.“

Tento sľub bude jednoduché dodržať. Zverejnením mien kandidátov sa môže začať proces náhrady sudcu Antonina Scaliu, ktorý zomrel vo Februári.

 

Znížiť federálne obchody a osobné dane

Trump sľúbil znížiť federálne zdanenie podnikov a domácností. Republikáni z Kongresu vyjadrili podporu pre podobný prístup. V minulosti detaily znemožnili snahy zrevidovať daňový zákonník, ale to, že republikáni vedú v Kongrese aj v Bielom Dome, zvyšuje šancu, že D. Trump uspeje.

Viktória Dandarová

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

13:39

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vo februári 2024 strmo klesol. Dosiahol pritom najnižšiu hodnotu od novembra minulého roka. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:39

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2024 v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 %.

13:38

Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali