Trnava 30. novembra (TASR) – Značku kvality SK, ktorá zaručuje kvalitu a slovenský pôvod výrobkov, môžu domáci výrobcovia potravín získať už deviaty rok. V súčasnosti majú právo používať ju 85 producenti na 625 svojich výrobkoch.
Čo Značka kvality SK znamená pri snahe štátu podporiť slovenské poľnohospodárske a potravinárske firmy, ako ju získať a prečo je prínosom pre výrobcov? Týmito otázkami sa budú zaoberať predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, potravinárskeho výskumu, výrobcov i novinárov na utorkovom (3. 12.) stretnutí na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trnave. Informovala z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR Radka Kulaviaková.
Ako uviedla, nebudú chýbať ani témy ako napríklad prideľovanie značky a kontrola ich držiteľov. Prítomní dostanú odpovede aj na otázky: Ktorí výrobcovia a produkty ju majú? Ako na ňu reagujú zákazníci a ako obchodníci? "Na stretnutí budú výrobcovia Trnavského kraja nielen hovoriť o svojich skúsenostiach so Značkou kvality SK, ale aj prezentovať svoje výrobky, ktoré značku môžu mať na svojich obaloch.
Značka kvality SK znamená vysvedčenie pre výrobcov, odporúčanie pre ich odberateľov a orientáciu pre zákazníkov. MPRV – okrem iných krokov – aj takto podporuje spotrebu produkcie domácich výrobcov potravín. Značka kvality má už od svojho zrodu úlohu odlišovať kvalitné slovenské výrobky. Môže ju dostať produkt, ktorý spĺňa kompletnú potravinovú európsku i národnú legislatívu a obsahuje 75 percent suroviny zo Slovenska. Podmienkou je, že všetky fázy výrobného procesu sa musia robiť v SR, s výnimkou surovín z dovozu. Ich kvalitu a bezpečnosť sleduje Štátna veterinárna a potravinová správa SR.