Londýn 29. novembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vitamín A plní v tele mnoho dôležitých funkcií, okrem iného podporuje imunitný systém, zlepšuje pleť a zrak. Web RBC Style objasnil, ktoré potraviny obsahujú tento pre zdravie nevyhnutný prvok
V roku 1913 vedci zistili, že žĺtok slepačieho vajca a oleja obsahujú látky nevyhnutné pre životné funkcie. Laboratórne myši kŕmené nevyváženou stravou často trpeli zápalmi očí a hnačkami. Po pridaní vajec alebo oleja z tresčej pečene do stravy sa ich stav zlepšil.
Vitamín A existuje v dvoch formách:
Beta-karotén (provitamín A), ktorý sa do nášho tela dostáva iba s rastlinnými potravinami a je syntetizovaný na vitamín A. Ako silný antioxidant zabraňuje vypadávaniu vlasov, dodáva vlasom lesk a hustotu, zabraňuje vzniku kardiovaskulárnych ochorení a znižuje hladinu cholesterolu.
Vitamín A, ktorý sa nachádza v živočíšnych produktoch. Je zodpovedný za regeneráciu pokožky, zlepšuje stav slizníc, vďaka čomu sa výrazne zvyšuje odolnosť proti sezónnej chrípke, posilňuje kosti a zlepšuje metabolizmus.
Nedostatok vitamínu A je najčastejší u ľudí v chudobných rozvojových krajinách, a to kvôli ich zlej strave. Niekedy stačí na udržanie hladiny vitamínu A prehodnotiť denný jedálniček.
A v akých potravinách vitamín A nájdeme?
Rovnako ako u ľudí sa aj u zvierat vitamíny z potravy ukladajú v pečeni. Preto patrí hovädzia, jahňacia a kuracia pečeň k najbohatším zdrojom tohto dôležitého prvku. Okrem toho tento produkt obsahuje vitamín E, ktorý slúži aj ako antioxidant, podporuje normálny stav pokožky, bojuje proti predčasnému starnutiu a podporuje vstrebávanie tukov. Vitamíny A a E sú rozpustné v tukoch, takže sa dobre kombinujú.
Ďalším zdrojom vitamínu A je mrkva. Práve táto zeleninu sa odporúča jesť pravidelne, pretože je bohatým zdrojom provitamínu A. Mrkva prospieva očiam a pokožke a obsahuje iba 26 kalórií, takže je vhodná aj ako súčasť rôznych diét. Mrkva je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje pohodlné trávenie, minerály a vitamíny skupiny B, vitamín E a ďalšie prospešné látky.
Pri zmienke o špenáte sa vám určite vybaví obraz hlavnej postavy kresleného filmu Pepek námorník. Ukázalo sa, že špenát nekonzumoval neustále nadarmo. Špenát je bohatý na vitamín A, železo, horčík, jód a ďalšie dôležité minerály a stopové prvky. Ďalšou zeleninou bohatou na vitamín A je brokolica a nájdeme ho aj v batátoch.
História tekvice je stará 5 000 až 8 000 rokov – veď ju ako prví pestovali Aztékovia. Teraz sme zvyknutí na tradičné tekvicové jedlá, ako je krémová polievka a koláč. V minulosti sa používala ako liečivá surovina: z tekvice sa vyrábali rôzne masti a ďalšie lieky. Aj tekvica je bohatá na vitamín A.
Olej z tresčej pečene je osvedčeným zdrojom omega-3 a vitamínu. Nezabudnite však, že užívanie rybieho oleja má svoje kontraindikácie, a preto by ste ho nemali konzumovať príliš často. Losos obsahuje nielen vitamín D, mastné kyseliny, vitamín E a ďalšie dôležité prvky. Je tiež bohatý na vitamín A.