To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 23. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

 Aktualizované 23. mája 2024 19:15

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Cvičenie s taktickými jadrovými zbraňami na juhu Ruska
Na snímke, ktorú poskytlo ruské ministerstvo obrany, ruskí vojaci nakladajú raketu Iskander počas cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami na neznámom mieste v Rusku

19:15 – Holandsko spolu so svojimi partnermi nakúpi pre Ukrajinu vybavenie za 175 miliónov dolárov. Oznámila to holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová na X.

Reklama

Uviedla, že Ukrajina teraz potrebuje viac prostriedkov na vzdušnú a námornú obranu.

“Preto Medzinárodný fond pre Ukrajinu oznámil nákup vybavenia v hodnote 175 miliónov eur za spolufinancovania Holandska,” dodala.

Reklama

 

18:40 – Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v hodnote 150 miliónov libier šterlingov.

Oznámil to minister obrany Grant Shapps, informuje The Sun.

Shapps uviedol, že v rámci balíka Ukrajina dostane radary pre systémy protivzdušnej obrany, maskovacie zariadenia, systémy elektronického boja, malé lode, prieskumné drony a bezpilotné hladinové plavidlá.

 

Reklama

18:30 – Na snímke budova školy v obci Rakovka v Chersonskej oblasti zničená ostreľovaním.

škola zničená ostreľovaním
Zničená škola v obci Rakovka

 

18:10 – Rusi chcú stiahnuť sily AFU na sever Charkovskej oblasti, aby mohli postupovať na východ.

Tento záver z dnešného zasadnutia Stavky zverejnil Volodymyr Zelenskyj.

Podľa neho hlavný referát na zasadnutí Stavky predniesol hlavný veliteľ AFU Syrskyj, ktorý pricestoval z Charkovskej oblasti.

Reklama

Zaznela aj správa ministra obrany Umerova o zabezpečení armády všetkým, čo potrebuje, ako aj správy šéfov Štátnej pohraničnej služby a spravodajských služieb.

 

17:40 – Dňa 24. mája USA oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 275 miliónov dolárov, citovala agentúra Associated Press predstaviteľov.

Bude zahŕňať rakety HIMARS, ako aj 155 mm a 105 mm delostrelecké granáty. Vyčleňuje sa na pozadí pokusov Kyjeva zadržať ofenzívu ruských vojsk v Charkovskej oblasti, uvádza sa v článku.

 

17:00 – Veliteľ 57. motostreleckej brigády AFU Bakulin prirovnal Ukrajinu k Fínsku, ktoré stratilo územie v dôsledku vojny so ZSSR.

“Malé Fínsko kedysi bojovalo proti veľkému ZSSR. Áno, stratilo nejaké územia. Ale stále existuje ako krajina a Rusko sa týmto smerom ani nepozerá. My sme v podobnej situácii, ale dúfam, že o svoje územie neprídeme,” povedal pre ABC News.

Publikácia cituje plukovníka, ktorý povedal, že “nakoniec sa táto vojna skončí dohodou”. “A dokonca sa zdalo, že súhlasí s tým, že na to bude možno potrebné vzdať sa územia, pričom sa odvoláva na skúsenosti susedného Fínska,” uzatvára americká televízia.

Bakulin zároveň vyhlásil, “že túto vojnu sme už vyhrali. Otázkou je, v akom okamihu sa skončí a v akej fáze”.

 

Reklama

16:30 – V Lipcoch pri Charkove “nebolo nič pripravené” pre prípad ofenzívy Ruskej federácie, povedal reportérovi CNN ukrajinský vojenský dôstojník.

“Nič tu nebolo pripravené. Nič. Všetky pozície sú vybudované rukami pechoty,” povedal bojovník.

Jedna z jednotiek novinárovi ukázala, že používa sovietske delostrelecké delo vyrobené v 40. rokoch minulého storočia. Vystreľujú sa z neho západné granáty, ale ich počet je obmedzený – 10 výstrelov denne, kým na jeseň to bolo 100.

Ruskú armádu označujú bojovníci AFU za “profesionálnych vojakov”.

“Vidíme to na ich vybavení a taktike. Do útokov neposielajú hocikoho,” hovorí bojovník.

Reklama

Publikácia konštatuje, že strata Lipceva umožní Ruskej federácii stiahnuť delostrelectvo na dostatočnú vzdialenosť, aby mohlo zasiahnuť Charkov.

 

16:20 – Spojené štáty zajtra oznámia poskytnutie ďalšieho balíka delostrelectva a munície pre Ukrajinu v hodnote 275 miliónov dolárov, informovala agentúra Associated Press s odvolaním sa na úradníkov.

Balík bude obsahovať náboje pre HIMARS, ako aj muníciu kalibru 155 mm a 105 mm.

Publikácia ich pridelenie spája s potrebou posilniť pozície AFU pri Charkove.

Reklama

 

15:25 – MAAE uviedla, že ZNPP je v súčasnosti závislá od jediného záložného elektrického vedenia. Dôvodom straty spojenia s prenosovým vedením mimo elektrárne je skrat.

Radiačné pozadie v ZNPP je po vypnutí vonkajšieho elektrického vedenia v norme, nehrozí porušenie bezpečnostných limitov, uviedla tlačová služba elektrárne.

 

15:15 – V roku 2024 chýba v rozpočte Ukrajiny na potreby AFU najmenej 300 miliárd hrivien, takže “neexistuje žiadna alternatíva k zvýšeniu daní”, povedal šéf daňového výboru Rady Danil Getmantsev.

“Ako je možné získať takéto peniaze? Opäť budeme čakať na návrh CM. Ale áno, nie je možné ich poskytnúť, obchádzajúc hlavné dane. Preto sa zmeny budú týkať priamych a nepriamych daní tvoriacich rozpočet vrátane DPH, VS a spotrebných daní,” píše Getmantsev.

Pripúšťa, že je to zlé pre ekonomiku, ale “v alternatíve majetok alebo život si jednoznačne vyberáme život,” hovorí poslanec.

Reklama

Podľa médií sa o návrhu zákona o zvýšení DPH a vojenských odvodov môže v Rade hlasovať už v lete.

 

14:50 – Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze uviedol, že jeden z európskych komisárov ho “vystrašil” príkladom pokusu o atentát na Fica, informuje Ekho Kavkaza.

O ktorého konkrétneho eurokomisára išlo, nepovedal.

“V rozhovore so mnou eurokomisár vymenoval niekoľko opatrení, ktoré by západní politici mohli prijať po prelomení veta zákona o transparentnosti, a pri vymenúvaní týchto opatrení spomenul: “Vidíte, čo sa stalo Ficovi, a mali by ste byť veľmi opatrní,” povedal Kobachidze.

Povedal, že “za útokom na slovenského premiéra môžeme vidieť stopy špeciálnych služieb jednej z krajín, ktoré sú mimoriadne úzko prepojené s globálnou vojnovou stranou”. Túto “stranu” obviňuje zo snahy “vniesť do Gruzínska chaos”.

Predtým Kobachidze povedal, že globálna “vojnová strana” sa snaží zatiahnuť Gruzínsko do vojny s Ruskom.

Reklama

Konflikt medzi Západom a Gruzínskom vypukol v súvislosti so zákonom o “zahraničných agentoch”.

 

14:25 – Putin podpísal dekrét, ktorý umožňuje znárodnenie majetku USA v Rusku v prípade, že ruský majetok bude skonfiškovaný v USA.

Dekrét umožňuje použitie amerických aktív v Rusku “na kompenzáciu škôd spôsobených zabavením ruských aktív v USA”.

Osobitná komisia bude identifikovať aktíva vo vlastníctve Američanov.

 

13:40 – Bezpilotné lietadlo bolo zostrelené v okrese Jelabuga v Tatarstane, na zemi nevznikli žiadne škody, uviedli miestne úrady.

Reklama

 

11:00- Nad Tatarstanom bol spozorovaný dron. V miestnych ropných rafinériách bol vyhlásený letecký poplach. Evakuujú sa aj zamestnanci etylénového komplexu, informujú ruské médiá.

Predtým boli v regióne uzavreté letiská.

 

10:30- Ukrajinské jednotky ustupujúce z Avdejevky zamínovali telá civilistov, ktorých zabili, a tých, ktorí zahynuli v dôsledku bojov, tvrdia bezpečnostné služby DĽR.

 

10:15-Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa podarilo dobyť Andrejevku južne od Bachmutu. Ukrajina sa nevyjadrila.

Reklama

 

09:54 – “Nemecká iniciatíva v oblasti protivzdušnej obrany pre Ukrajinu zlyhala,” uvádza Politico v titulku.

Berlín sa pokúsil pomôcť Ukrajine prísľubom odovzdania 3 svojich zariadení Patriot a mesiac presviedčal spojencov, aby ho nasledovali. Ale “takmer nikto” nereagoval.

Španielsko, Grécko a Poľsko odmietli. Rumunsko prisľúbilo, že o tom bude uvažovať. Švajčiarsko objednalo päť nových zariadení, ale nepovedalo nič o plánoch odovzdať niečo Ukrajine.

“Neexistuje žiadne európske vedenie a žiadna jednota medzi protagonistami. Pocit naliehavosti sa nezvýšil, skôr je cítiť úľavu, že Američania opäť plnia svoje záväzky,” povedal Nico Lange, bývalý náčelník štábu nemeckého ministerstva obrany a teraz výskumník v think tanku CEPA.

Jedným z dôvodov neochoty západných krajín poslať na Ukrajinu rakety Patriot je podľa expertov ich vysoká cena – približne miliarda dolárov za inštaláciu a milióny za každú raketu. Krajiny tiež nechcú oslabiť vlastnú protivzdušnú obranu, keďže výroba nových Patriotov trvá dlho.

09:00 – Rusko zadržalo zástupcu náčelníka generálneho štábu Vadima Šamarina, informovali masmédiá.

Reklama

Generálporučík vedie hlavné komunikačné oddelenie ruských ozbrojených síl.

Je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Bola vykonaná prehliadka, generál bol zatknutý.

08:09 – Americký minister zahraničných vecí Blinken sa po ceste do Kyjeva stal zástancom zrušenia zákazu úderov amerických zbraní na Rusko.

Píše o tom denník New York Times s odvolaním sa na zdroje.

“Pod vedením ministerstva zahraničných vecí sa teraz v administratíve vedie živá diskusia o uvoľnení zákazu, ktorý umožní Ukrajincom zasiahnuť raketové a delostrelecké odpaľovacie zariadenia hneď za hranicou s Ruskom,” píše sa v článku.

Reklama

Návrh “je však stále vo fáze formovania a nie je jasné, koľko jeho kolegov z Bidenovho vnútorného kruhu ho podporilo”.

Návrh ešte nebol oficiálne predložený prezidentovi USA, uviedli úradníci.

“Bidenova pozícia sa zmenila, pretože Rusi otvorili nový front vo vojne, čo viedlo k ničivým výsledkom,” – píše vydanie s odvolaním sa na účastníkov diskusií.

 

07:20 – Zelenskyj sa chce zúčastniť na podujatiach v Normandii na počesť 80. výročia vylodenia spojencov a na stretnutí G7 v Taliansku, aby požiadal Západ o viac zbraní a “požiadal NATO o zostrelenie ruských rakiet”.

Informoval o tom portál Politico s odvolaním sa na svoje zdroje.

“Zelenského plány sú obzvlášť pozoruhodné, pretože nedávno zrušil cesty do zahraničia po tom, ako Rusko začalo veľkú ofenzívu v meste Charkov. Ukrajina však tiež zúfalo potrebuje neustálu podporu a pozornosť sveta a cesta mu poskytne čas na stretnutie so svetovými lídrami vrátane prezidenta Joea Bidena,” napísala publikácia.

 

07:18 – Spojené štáty nemajú žiadne informácie o údajnom zámere Číny dodávať Rusku zbrane.

Jake Sullivan, poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť, to povedal na brífingu v Bielom dome, keď komentoval tvrdenia šéfa britského ministerstva obrany, že Londýn a Washington majú informácie o tom, že Čína údajne plánuje dodať Rusku smrtiace zbrane určené na použitie na Ukrajine.

 

07:15 – Nemecko nepodporuje myšlienku konfiškácie ruského majetku v prospech Ukrajiny.

Podľa Deutsche Welle je nemecká vláda opatrná voči plánom USA skonfiškovať zmrazené ruské aktíva a použiť ich na pomoc Ukrajine.

“Náš postoj sa nemení: hovoríme o výnosoch zo zmrazených aktív, nie o samotných aktívach,” povedal hovorca vlády Steffen Hebestreit.

Podobne sa vyjadril aj hovorca nemeckého ministerstva financií. Použitie výnosov z aktív, a nie ich konfiškácia, “znamená, že sa zachovávajú základné zásady medzinárodného práva, ako je napríklad imunita štátu,” cituje ho agentúra Reuters.

Reklama

 

06:50 –  Zelenskyj plánuje ísť do Francúzska a potom do Talianska, aby “požiadal NATO o zostrelenie ruských rakiet”, napísal Politico.

Bude tiež požadovať, aby USA a európske krajiny skonfiškovali ruský majetok na financovanie obrany Ukrajiny, uviedol denník.

 

06:30 – 22. mája 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské jednotky v dôsledku aktívnych akcií prevzali kontrolu nad obcou Kleščejevka v DĽR.

– AFU stratila za deň až 1 330 ľudí, vyplýva zo súhrnu ministerstva obrany. Zoskupenie “Sever” postúpilo do hĺbky obrany nepriateľa v Charkovskej oblasti a svoje pozície zlepšili aj zoskupenia na iných smeroch.

– Ak Francúzsko vyšle na Ukrajinu svoje jednotky, reakcia Ruska bude ležať ďaleko za politickou rovinou; účasť Francúzska v bojoch by z neho oficiálne urobila stranu konfliktu, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

– Skupina šiestich chlapcov zadržiavaných v Rusku sa vďaka katarskému sprostredkovaniu spojí so svojimi príbuznými na Ukrajine, uviedla Lvová-Belová.

– Súd odsúdil obyvateľa Zabajkalia, ktorý odovzdal údaje o pohybe ruských vojakov ukrajinskej špeciálnej službe, na 12-ročný trest v kolónii, uviedla ukrajinská Federálna bezpečnostná služba.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:36

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v Paríži a ďalších francúzskych mestách proti krajnej pravici. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách.

Včera 19:30

Francúzsko, Nemecko a Británia v sobotu odsúdili najnovšie rozširovanie iránskeho jadrového programu, o ktorom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Včera 18:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že prezident Spojených štátov Joe Biden prechádza “skúškou úprimnosti” pri riešení prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy.

Včera 18:04

Nemecký kancelár Olaf Scholz verí, že bude kandidátom na spolkového kancelára svojej Sociálnodemokratickej strany (SPD) aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2025, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

Včera 18:04

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová postúpila do finále dvojhry na trávnatom podujatí WTA v holandskom Hertogenboschi. V semifinále si poradila s Dalmou Gálfiovou z Maďarska 6:4, 6:2.

Včera 18:03

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu kritizovala podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina pre mierové rozhovory s Ukrajinou, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu. “Hovoriť Ukrajine, že sa musí stiahnuť z Ukrajiny, sa mi nezdá ako veľmi vhodný návrh na rokovania,” uviedla Meloniová v závere summitu G7 v Taliansku. “Povedzme, že to vyzerá skôr ako propagandistická iniciatíva… s cieľom vytvoriť naratív, ktorý chce poskytnúť protichodnú informáciu o tom, kde spočíva zodpovednosť za tento konflikt,” povedala talianska premiérka.

Včera 18:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu nádej, že mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku pomôže rýchlo nastoliť spravodlivý mier.

 Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Včera 16:14

Americký tenista Sebastian Korda sa dostal do finále na trávnatom turnaji v holandskom Hertogenboschi. Siedmy nasadený hráč zdolal v semifinále domácu šestku podujatia Tallona Griekspoora 6:2, 6:4. Tretí nasadený Francúz Ugo Humbert zvíťazil v sobotňajšej dohrávke štvrťfinále nad Holanďanom Gijsom Brouwerom 4:6, 6:3, 6:3, v semifinále však podľahol najvyššie nasadenému Alexovi de Minaurovi z Austrálie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Zajac beží po lúke na predmestí Wehrheimu neďaleko Frankfurtu nad Mohanom v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali